Ma Magyarországon nagyon sok felnőtt küzd elhízással, szív- és érrendszeri betegségekkel, amelyek gyökere nagyrészt már gyermekkorban keresendő. Hazánkban minden ötödik kisiskolás túlsúlyos, a 2-3 éves korosztály több mint 5 százaléka elhízott és a 4-6 év közöttiek 20 százaléka küzd felesleges kilókkal. A 2020-ban kirobbant COVID–19 járvány miatti karantén pedig csak tovább súlyosbította a helyzetet.

További probléma a túlzott koffein fogyasztás, különböző ajzószerek használata, melyek átmenetileg talán leküzdik a fáradtságot, hosszútávon viszont súlyos egészségkárosodást, agressziót, depressziót, függőséget okoznak, gyermekek számára különösképpen.

2022-ben a Fiatal Családosok Klubja átfogó kampányt indított az iskolai büfék megreformálásának érdekében. Egy 1000 szülőt megkérdező kutatásból egyértelműen kirajzolódott, hogy a szülők egyik legnagyobb problémája az iskolai büfék termékkínálata mellett az energiaitalok korlátozás nélküli elérhetősége a boltokban vagy sok esetben az oktatási intézményekben.

Kutatások bizonyítják, hogy az energiaital már kis mennyiségben is komoly károsodást okoz kiskorú fogyasztóik szervezetében. 

Néhány egyszerű adat: a kávé milliliterenként 1 mg koffeint tartalmaz, egy adag 50 ml, tehát 50 mg van benne. Az energiaitalnál ez az érték 0,3 mg/ml ugyan, de a kiszerelés többnyire 250 ml, sőt van másfél literes palack is – az 400-450 mg koffeint, vagyis 8-9 kávénak megfelelő mennyiséget jelent. Ez sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem olyan mennyiség, amelyet a szervezet jól tudna tolerálni. 

A szakirodalom szerint egyébként gyerekkorban a 15 mg/testsúly kg koffein már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetőek. Szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először. 

Nem csak a koffeinnel van gond

Ezekben a folyadékokban azonban nem csak koffein, hanem számos egyéb összetevő is található. – A taurin egy aminosav, amely befolyásolja a szervezet anyagcseréjét és az energiaháztartását, így frissítő hatása van. A fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. A koffeinnel összeadódva egymás hatását erősítik, ám ez még mindig nem minden. Sok energiaital tartalmaz ginzenget, ami növényi eredetű összetevő és szintén élénkítő hatása van. 

Ha mindez az élénkítő hatás nem volna elég, egyes italgyártók szintén növényi eredetű guaranát is csempésznek termékeikbe. Ez is élénkítő és memóriajavító hatásáról ismert, és még koffeint is tartalmaz. Az energiaitalok alkohollal való fogyasztásával még többet tehetünk szervezetünk romlása érdekében.

Öszzefogásra van szükség

A FICSAK, mint a fiatal családokat, szülőket tömörítő szervezet számára mindez elfogadhatatlan és ezért mihamarabbi lépéseket sürgetünk az energiaitalok árusításával kapcsolatosan.

Kiemelten fontos, hogy már gyermekkorban, iskolás korban is hathatós intézkedéseket tegyünk, hogy legféltetebb kincseink egészségét megóvjuk, szüleik személetét formáljuk. Hiszen nagyon meghatározó, amit a gyermek otthon lát, amit otthonról hoz, így elsősorban a szülőknek kell elmondani és szokássá tenni gyermekeiknek a helyes táplálkozást és az egészségkárosító italok teljes mellőzését.

A FICSAK a közeljövőben arra buzdít minden – gyermeke egészségét szem előtt tartó, felelősen gondolkodó - szülőt, civil szervezetet, hogy csatlakozzon kezdeményezésünkhöz és érjük el közösen: az energiaitalok ne legyenek korlátozás nélkül, szabadon elérhetőek kiskorú gyerekek számára.

Ne feledjük, a gyermekeink egészsége a tét!