Könnyen magával ragad a közösség éhes-szomjas szelleme... Bár a következmény kellemetlen, egy-egy kisiklást rendszerint ki lehet heverni egy-két nap alatt. Szerencsére ritka az olyan tragikus forgatókönyv, melynek eshetőségére dr. Müllner Katalin belgyógyász-gasztroenterológus figyelmeztetett korábban a Semmelweis Egyetem honlapján. Ő azt tapasztalta, hogy a karácsony-szilveszteri időszakban többen kerülnek hasnyálmirigy-gyulladással a belklinikára.

A gyulladás hátterében legtöbbször a túlevéssel provokált epekövesség vagy a túl sok elfogyasztott alkohol áll. Az előbbi esetben – ha elég gyorsan orvoshoz kerül a beteg – segíthet a kövek eltávolítása. Az utóbbiban csak a koplalástól és az infúziós táplálástól remélhető a hasnyálmirigy talpraállása. Ha késik a segítség, akkor a gyulladás nyomán kialakulhat szövetelhalás vagy valamilyen felülfertőződés, illetve sokszervi gyulladás. Szerencsétlen esetben így lehet akár egy pacalpörkölttől lélegeztetőgépre kerülni.

A belgyógyász-gasztroenterológus ezért ajánlotta, hogy az ünnepek alatt is legyünk éberek. Ha egy-egy megterhelő étkezés után nem múlik az övszerű fájdalmuk, illetve láz, hányás is társul hozzá, ne várjunk a következő munkanapra, forduljunk orvoshoz! De a legszerencsésebb persze az, ha társaságban is kerüljük a zsíros fogásokat, s a megterhelő mennyiségeket.

Az alkohol akkor is okozhat kellemetlenségeket, ha nem támad rá ennyire durván a hasnyálmirigyre. A szervezet működését módosító hatása, illetve az abból való kitisztulása függ a mennyiségtől, az időtől, a fogyasztó testsúlyától, nemétől és személyes biológiai adottságaitól is. Ezek megközelítő becslésére találhatunk kalkulátorokat is, például itt.

Ám ha maga az alkohol már el is tűnt, maradhat utána számos kellemetlenség: sivatagi szomjúság, megállíthatatlan remegés, émelygés, szédülés, gyötrő fejfájás... Ezek hatására már sokan fogadkoztak, hogy "soha többé nem iszom!", de ez a fogadalom legtöbbször a másnapossággal együtt lesz a múlté.

Az említett tünetekben együttesen mutatkozik meg az alkohol jelenlétének, illetve lebontásának többféle hatása. A talán leggyakrabban emlegetett tényező az alkohol erős vízhajtó hatása, ami a szervezet kiszáradását okozhatja. (Erre figyelmeztethet a fejfájás is.) Bármennyire furcsa, még egy közönséges sör is több vizet hajthat ki a szervezetből, mint amennyit pótol. Ezt a hatást lehet tompítani, ha minden ital után küldünk egy kis plusz alkoholmentes folyadékpótlást is. A MedicalOnline idézte Daniel K. Hall-Flavint, a Mayo Klinika addiktológus főorvosát, aki ráadásként ajánl még egy utolsó nagy pohár vizet lefekvés előttre is.  

Ám ez sem garantálja a másnapi kellemetlen tünetek elmaradását, ugyanis  azokért nem csak a kiszáradás a felelős. Hányást, émelygést okozhat például a májban zajló alkoholfeldolgozás egy átmeneti terméke, az acetaldehid, ami – míg maga is le nem bomlik –, mérgezi a szervezetet.  Ugyancsak okozhat tüneteket, ha az alkohol-lebontás során megbillen a vércukorháztartás egyensúlya és a normális alá csökken a glükózszint. Ez járhat mások mellett szédüléssel, ingerültséggel, remegéssel...

Teljesen kizárni csak az absztinenciával lehet a másnaposságot, de az elkerülése bizonyos mértékig tanulható. Erre utalt egy tíz évvel ezelőtti dániai kutatás, melyet az Alcoholism: Clinical and Experimental Research folyóirat ismertetett. Janne S. Tolstrup és munkatársai mintegy ötvenezer résztvevővel azt vizsgálták, hogy függ-e az életkortól a másnaposság? Az találták, hogy – bár hetente nagyjából ugyanannyit ittak a résztvevők –, a 18-29 éveseknek kereken hétszer akkora eséllyel volt gyötrő másnapjuk, mint a 60 pluszosoknak.  Sőt, a köztes korosztályokban is az látszott, hogy az évek múlásával csökken ez a rizikó, és a panaszok is – például a hányinger – kevésbé voltak súlyosak az idősebbeknél. A kutatók az eredmények lehetséges magyarázataként felidézték, hogy a fiatalok gyakrabban isznak egyszerre sokat, míg az idősebbeknél inkább eloszlik időben ez a terhelés. A tapasztaltabbak ügyesebben is menedzselik a másnapok fenyegetését: gyakrabban isznak vizet két szesz között, és eleve is többször választanak lágyabb italokat a tömények helyett. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt