A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, ami a magyarok nagy részét is érinti. Egy év leforgása alatt a lakosság körülbelül 80%-a szenved el valamilyen fejfájást. Ennek számos oka lehet: kiválthatja időjárásváltozás, kialvatlanság, hormonszint-ingadozás, étkezések kihagyása, folyadékhiány vagy a szem megerőltetése, sőt akár bizonyos ételösszetevők is. Vincze-Bíró Andrea dietetikust faggattuk a témában.  

Tényleg vannak olyan ételek, amiktől megfájdulhat a fejünk?  

– Igen. Pontosabban olyan természetes élelmiszer komponenseket tartalmazó ételek, sőt italok, amik fejfájást idézhetnek elő. Ilyen összetevők az aminok (pl. hisztamin, tiramin, kadaverin, putreszcin, feniletilamin), melyek olyan nitrogéntartalmú szerves vegyületek, amik hozzájárulnak a többi közt az élelmiszerek ízének, aromájának kialakításához. Ezek közül a hisztaminnal, a tiraminnal és a feniletilaminnal hozzák leginkább összefüggésbe a fejfájást. Vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem tudja elég gyorsan metabolizálni ezeket az anyagokat, így sokáig a testben maradva migrénes panaszokat idéznek elő.  

Melyek ezek az ételek, italok? 

– Az említett aminokat, illetve nagyobb mennyiségben fogyasztva az arra érzékenyeknél szintén fejfájást provokáló koffeint, alkoholt és egyéb adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek például a sajtok, a vörösbor, a csokoládé, a kóla, a kávé, a tartósított ételek (pl. füstölt, pácolt húsféleségek, konzervek, befőttek), bizonyos gyümölcsök (pl. citrusfélék, banán), a kagyló vagy a nagyon zsíros ételek.  

Ha valakinek a szervezete nem tudja lebontani az aminokat, akkor az összes említett ételtől, italtól fejfájása lesz, vagy lehetséges, hogy csak egyiktől, másiktól? 

– Ezt azért nagyon nehéz megmondani, mert rengeteg más tényező is „rásegíthet” a fejfájás kialakulására. Ilyenek lehetnek többek között az erős illatok, a túl hideg étel/ital fogyasztása, a folyadékhiány, a stressz, a szem megerőltetése, a fronthatások, nőknél a hormonszintek ingadozása, az alváshiány, valamint a koplalás és ezáltal a vércukorszint lecsökkenése. Vegyünk egy példát: Gizella kialvatlanul ébred, ezért aznap jóval több kávét iszik a szokásosnál, egész nap stresszel, elfelejt vizet inni és a nap végén, hogy megvigasztalja magát, elmajszol egy kis csokit és iszik hozzá egy pohár bort... A fejfájás nagy valószínűséggel borítékolható. 

Van jellegzetes, felismerhető tünete ennek a típusú fejfájásnak? 

– Ez általában migrénes jellegű, tehát egy erősebb, tipikusan féloldali fejfájás, ami émelygéssel, hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel is párosulhat. 

Hogyan előzhetjük meg? Ezeket az ételeket, italokat teljesen kerülni kell? 

– Nem, arról nincs szó, hogy teljesen ki kellene iktatni őket. Az egyik legjobb módszer, hogy ha arra gyanakszunk, hogy étel vagy ital váltja ki a fejfájást, akkor legalább egy hónapig vezessünk diétás fejfájás naplót. Fontos, hogy ilyenkor teljes őszinteséggel, részletesen írjuk le, hogy mit és mennyit ettünk, ittunk. Ez utóbbi azért lényeges, mert lehet, hogy van olyan mennyiség, amit még tolerál a szervezetünk. Ez teljesen egyéni, így van ez a hisztamin érzékenység esetében is. Emellett az elegendő folyadékfogyasztásra mindig figyeljünk oda, ne hagyjunk ki étkezéseket és próbáljunk meg eleget aludni. A megelőzésben sokat segíthetnek bizonyos vitaminok és gyógynövények is. Ilyenek például a magnézium, a riboflavin (B2-vitamin), a Q10 koenzim kiegészítés, de bizonyítottan hatásos gyógynövények a vörös acsalapu vagy az őszi margitvirág is. Az előbbinél fokozott elővigyázatosság szükséges esetleges májkárosító hatása miatt, utóbbit várandósok nem fogyaszthatják, ugyanakkor az őszi margitvirág esetében előfordulhat hasfájás, hányinger mellékhatásként. Ha semmi sem segít, akkor pedig mindenképpen menjünk el orvoshoz, hiszen a fejfájás hátterében állhat még vashiány, magas vérnyomás és más betegségek is. 

Kisgyerekeknél nagyon nehéz megállapítani, mi idézi elő a fejfájást. Náluk mik a leggyakoribb okok? 

– Gyermekeknél a leggyakrabban folyadékhiány, rejtett ételallergia/érzékenység (pl. lisztérzékenység), túlzásba vitt telefon- és tablet használat, illetve látásproblémák váltják ki a fejfájást. De lehet ez egy kezdődő betegség első tünete is. Természetesen náluk is érdemes figyelni, hogy milyen ételek, italok fogyasztása után panaszkodnak fejfájásra. Ha gyakran fordul elő ilyesmi, ne habozzunk, feltétlenül keressük fel a gyermekorvost!