De valóban érdemes meggondolatlanul mindenféle vitamint szedni?  

Manish D. Paranjpe és kollégái kutatásukról a BMJ Open folyóiratban számoltak be 2020-ban, amely szerint a táplálékkiegészítőket szedők a saját egészségi állapotukat számottevően jobbnak ítélték, mint az ilyen tablettákat mellőzők. Ugyanakkor, a konkrét betegségeket, tüneteket vizsgálva nem találtak különbséget a két csoport között. Mindebből azt szűrték le, hogy ezek a "pótszerek" sokkal inkább a fogyasztójuk gondolkodását manipulálják, mintsem a szervezetük működését javítják.  

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásába vetett hit nemcsak nagyon erős, hanem igen elterjedt is. Erre utal egy amerikai felmérés, miszerint a megkérdezettek 86 százaléka szed vitaminokat/táplálékkiegészítőket, de közülük csak minden negyediknél indokolja ezt valamilyen valódi hiány.

Mások azzal érvelnek e tabletták ellen, hogy egy egészséges ember már csak azért sem szorul rájuk, mert a változatos táplálkozás is ellátja minden szükségessel a szervezetét.

Ám van egy kivétel, amivel még egy jól megkomponált  étrend sem boldogul. Ez pedig a D-vitamin pótlása. Bár némely élelmiszer viszonylag jó forrás hozzá, az érdemi pótláshoz elegendőt enni még azokból sem lehet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) útmutatója a tőkehalolajat, a lazacot, a tonhalat, a szardíniát, a marhamájat és a tojássárgáját jelöli meg kiemelkedő D-vitamin-forrásként. De például ahhoz, hogy valaki tojással vegye magához a felnőtteknek ajánlott napi 2000 NE-nyi (nemzetközi egységnyi) kalciferolt, bő három tucatnyit kellene elfogyasztania belőle minden áldott nap.

Ebben a nehéz helyzetben a napsütés a barátunk, annak hatására termeli meg bőrünk az év legnagyobb részében a számunkra szükséges D-vitamint. Csakhogy a természet e szolgáltatása erősen elgyengül ősszel. Októberről novemberre a napsütéses órák száma a felénél is kevesebbre zuhan. Ráadásul az emberek is egyre jobban beburkolóznak és kevesebbet is tartózkodnak kint a szabadban. Ugyan van, aki szoláriummal igyekszik megőrizni a nyári színét, de az ottani műfény nem feltétlenül segít a D-vitamin termelésében. Az is igaz, hogy a kalciferol – lévén zsírban oldódó – képes raktározódni a szervezetben, ám még a nyáron gyűjtött tartalékok is kimerülnek már az ősz folyamán. Így aztán, mint a Semmelweis Egyetem gyakran hivatkozott országos felmérése is mutatta, tavaszra D-vitaminhiányos lesz a magyarok 95 százaléka.  

Vannak tényezők, melyek különösen növelik e hiány kialakulásnak a veszélyét. Az NNK már említett összefoglalója ezek között említi a sötétebb bőrtónust, a fényvédőkrémek túlzott használatát, a zsír emésztését akadályozó betegségeket, valamint az anorexiát is. Ezeken felül kockázatnövelő lehet az étrend is, ha az kerüli a tojás, a tejtermékek és a halak fogyasztását. Ami pedig valószínűleg a fentieknél is többeket érinthet: az elhízás is fokozza a D-vitamin-hiány rizikóját, mert a zsírszövet ugyan sok vitamint raktároz, de nehezen felhasználható formában.

A D-vitamin pótlásának azért egyre nagyobb a tétje, mert mind több betegséget, illetve állapotromlást hoznak összefüggésbe a szervezet túl alacsony kalciferol-szintjével. A csontritkulásról ezt már régen tudjuk, a fertőzésekre való nagyobb fogékonyság is jól ismert következménye e hiánynak. A tapasztalatok szerint számos kór – a depressziótól az inzulinrezisztencián át a méhmiómáig –kialakulásának kockázata is mérsékelhető a szervezet D-vitaminszintjének normalizálásával. Ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy ezt a rést elég csak betömni, a többszörös túltöltésnek nincs értelme, attól senki sem lesz még egészségesebb!

A ma érvényes hazai orvosi ajánlás szerint egy egészséges felnőttnek az őszi-téli fénypótláshoz októbertől naponta mintegy 2000 NE-nyi D-vitaminra van szüksége. Néhány esetben szokták javasolni ennek megduplázását: ilyen az elhízás, a menopauza, a csontritkulás, vagy egy éppen zajló fertőző betegség. A csecsemők és kisgyerekek normál napi adagja 400 NE, míg a kiskamaszoké 1000 NE, a nagyobbaknak pedig már annyi "téli tabletta" jár, mint a felnőtteknek.

 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!