– Alapítványunk 2008 óta foglalkozik megváltozott munkaképességű emberek mentorálásával – kezdi Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezető igazgatója. – A kezdetek óta elsődleges célunk, hogy segítsük a fogyatékossággal élők érvényesülését a nyílt munkaerőpiacon. Az évek alatt sok vállalattal építettünk ki gyümölcsöző kapcsolatot, ezek egyike a Fruccola nevű cég, amelynek vezetőjével, Tausz Péterrel 3 évvel ezelőtt kezdtük el az ötletelést egy közös együttműködésről. Azért esett a választás a Fruccolára, mert több mentoráltunk is sikerrel helyezkedett el náluk, és a visszajelzések alapján nagyon szeretnek ott dolgozni.

Adott egy finom szendvics…

Péter és Ákos egy társadalmi vállalkozás indítását kezdeményezte, elindult hát a koncepció megtervezése, amely nyárra már valóssággá is vált: augusztusban például a Sziget Fesztiválra települhettek ki a büfékocsival. A hivatalos megnyitót pedig szeptember 10-én tartották.

– A francia-svájci raclette technika Magyarországon még nem ismert, de őszintén bízunk benne, hogy örömmel fogadja majd a hazai piac – mondja Ákos. – Van egy nagyszerű gasztronómiai partnerünk, amely az infrastrukturális hátteret biztosítja, alapítványunk pedig a humán erőforrás verbuválásában és az ügyvezetésben segédkezik.

– Nagy lehetőség ez számunkra, ugyanis olyan társadalmi hatást érhetünk el ezzel a kezdeményezéssel, amely az emberek gondolkodását a lehető legtermészetesebb módon befolyásolja. Adott egy finom szendvics, amit történetesen egy fogyatékossággal élő dolgozó készít el.

Mint meséli, az idei év még a tesztelésé, arra kíváncsiak, hogy mennyire van rájuk kereslet, illetve mely helyeken tudnának időről időre felbukkanni.

– 1 éven belül szeretnénk elérni, hogy egy kocsink stabilan működjön, és irodaházakhoz települhessünk ki, valamint forgatásokon és fesztiválokon vehessünk részt. A jövőben pedig több food track üzemeltetését tervezzük, örülnénk, ha később a határon túlra is kijuthatnánk.

Jelenleg két főállású alkalmazottjuk van, elsősorban értelmileg akadályozott és siket munkavállalókat tudnak foglalkoztatni. Maga a büfékocsi sajnos kerekesszékesek számára nem akadálymentes, illetve egy látássérültnek is kihívást jelentene ez a munka. Viszont sok megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott mentoráltjuknak tudnak ezzel biztos megélhetést nyújtani. 10 alkalmi beugrójuk van, de a későbbiekben szeretnék majd ezt a számot 30-ra duzzasztani.

Imi: remélem, ez az érzés kölcsönös

a szívem csücske a vendéglátás

– Több, mint 10 évvel ezelőtt kerültem először kapcsolatba a Kézenfogva Alapítvánnyal – meséli Tunyogi Imre, a food truck egyik főállású, megváltozott munkaképességű dolgozója. – Akkoriban egy gyorsétteremben dolgoztam, az alapítvány segített váltani, így kézbesítő lettem. Mégis ráébredtem, hogy a szívem csücske igazából a vendéglátás, nagyon szeretek kapcsolódni az emberekhez.

Az enyhe értelmi sérült Imi szabadidejében slam poetry-vel is foglalkozik.

– Bár mostanában kevesebb időm jut erre az elfoglaltságra, a környezetem mégis slammer-ként tart számon. 5 évvel ezelőtt kezdtem el hobbi szinten, azóta már számos fellépésem volt – meséli. – A kézbesítői munkám után váltottam, és egy ideig két kávézóban is dolgoztam. Mellette gyakran jártam a Kézenfogva Alapítványhoz, ahol különböző projektekben vettem részt. Egy nap Pordán Ákos megkeresett ezzel az ajánlattal, és bár nem bólintottam rá azonnal, rövid gondolkodás után végül belevágtam. 2019. június 1-e óta vagyok a csapat tagja. Nagyon kedvelem a kollégáimat, remek emberekkel dolgozhatom együtt. Amit különösen szeretek ebben a munkában, hogy rendkívül pörgős, aktív és változatos: minden nap új arcokkal találkozom és a mobilitásnak köszönhetően más-más helyszínen tűnhetünk fel. Az a jó a vendéglátásban, hogy különböző ízeket ismerhetek meg, sokat tanulhatok és izgalmas kihívások várnak rám. Éppen emiatt hosszútávra tervezek a Jupiterrel, és bízom benne, hogy ez az érzés kölcsönös.