A gumivitaminoktól roskadoznak a drogériás polcok és sok szülő számára kézenfekvő is, hogy ezek közül válasszon. Hiszen mennyivel könnyebb beadagolni a kisebb gyermekeknek egy finom, édes, gumicukorszerű vitamint, mint egy hagyományos, vízzel bevehető, gyógyszerre hasonlító verziót.

– Én személy szerint egyáltalán nem javaslom a pácienseimnek, hogy gumivitamint adjanak a gyermekeiknek – mondja dr. Natalie Muth kanadai gyermekorvos. – Ezekben általában több a hozzáadott cukor, mint a vitamin, gyakran akár adagonként egy teáskanálnyi is. Ha azt vesszük, hogy a napi ajánlott mennyiség 6 teáskanál, akkor egyértelmű, hogy ez rengeteg – teszi hozzá.

Egy egészséges, változatosan étkező gyermeknek nincs szüksége táplálékkiegészítőre.

Szintén ellenük szól, hogy a gumivitaminok úgy néznek ki és olyan ízük is van, mint a cukorkának. Létezik olyan, ami még kívülről is cukorral van bevonva, így gyakran a gyermekek többet fogyasztanak belőlük, mint az ajánlott mennyiség. Ez különösen akkor lehet probléma, ha a vitamin vasat is tartalmaz, hiszen ebből igen kevésre van szüksége a kicsik szervezetének. – A másik, hogy a gyermekekben ilyenkor helytelenül az rögzül, hogy a cukorkák „egészségesek” – magyarázza dr. Muth. Mivel a gumivitaminok ragadósak és puhák, a fogak közé is jobban beférkőznek, amivel –hasonlóan a gumicukorhoz vagy más édességekhez – fogszuvasodást okoznak.

– Az igazság az, hogy egy egészséges, változatosan étkező gyermeknek nincs szüksége táplálékkiegészítőre – mondja a gyermekorvos. Ez alól természetesen kivétel, ha allergia miatt a csemeténk nem fogyaszt valamilyen ételcsoportot (pl. tejtermékeket vagy glutént), illetve, ha kimutattak nála valamilyen vitaminhiányt.

Mi a helyzet a válogatós gyermekekkel?

– Abban az esetben, ha életünk értelme nagyon válogatós, és emiatt aggódunk, hogy megkap-e minden vitamint és ásványi anyagot a szervezete, beszerezhetünk neki valamilyen gyermekvitamin készítményt. Javaslom azonban, hogy részesítsük előnyben a rágóvitaminokat a gumivitaminokkal szemben, és válasszunk olyat, ami a lehető legkevesebb cukrot tartalmazza. Figyeljünk arra is, hogy szintetikus színezékektől mentes legyen, és minél kevesebb hozzáadott adalékanyagot rejtsen. Az ajánlott napi beviteli érték (RDA) ne haladja meg a 100%-ot egyik vitaminból sem, hiszen ez nem jelenti azt, hogy jobb a készítmény. Végül pedig tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy a vitamin nem cukorka, és ne engedjük, hogy a kelleténél többet fogyasszon belőle – tanácsolja dr. Muth.