Szánjunk minőségi időt a másikra! Szállóigévé vált az utóbbi időben a házaspároknál a jó tanács: „A házaspár töltsön kettesben hetente egy estét, havonta egy hétvégét, évente pedig egy hetet!” Hát rajta! Készüljünk az alkalmakra lélekben, és ha lehet, testben is, adjuk meg a módját a különleges pillanatoknak. Bár a megvalósítás szinte lehetetlennek tűnik, törekedni kell rá, mert a napi gondok és a gyermekek körüli teendők hamar eltávolíthatják egymástól az anyát és az apát.

Beszélgessünk, de úgy igazán! Felejtsük el a szokásos napi témáinkat, és próbáljunk úgy egymásra figyelni, mintha a másik nem anya vagy apa lenne, hanem az a nő vagy férfi, akibe annak idején beleszerettünk.

Figyeljünk egymásra, mint régen! Amit a gyermekek születése előtt meg tudtunk tenni, az egy kis gyakorlással ma is menni fog – figyeljünk a párunkra úgy, hogy közben szinte elfelejtjük önmagunkat! Kérdezzünk tőle – ne egyet, ne is csupán kettőt –, és hallgassuk őt végig akkor is, ha ránk nem jut idő.

Randevúzzunk! Egy séta, mozi vagy egy vacsora még a legelfoglaltabb szülők életébe is beleférhet olykor-olykor. Mert randizni mindenkor kötelező! Kérjünk segítséget rokonoktól, óvónénitől, szomszédtól vagy bébiszittertől, és ugorjunk el pár órára otthonról!

Provokáljunk szerelmi vallomást! A legfeszültebb napok végén is jó feltenni egymásnak a kérdést: Mit szerettél ma bennem? A szabály az, hogy válaszolni kötelező, ami nehezebb időkben persze nem könnyű, ilyenkor a legapróbb szeretnivalóságot is meg lehet említeni!

Vásároljunk apró ajándékot! A figyelmesség idő- és energiaigényes, de ha a bevásárlás közben éppen csak egy pillanatra gondolunk a párunkra, és megvesszük kedvenc csokiját, italát, tudni fogja, hogy gondoltunk rá.

Kedveskedjünk! Kedvenc étel vacsorára, habos fürdővíz bekészítve, jóleső masszírozás vagy egy régen esedékes meglepetés-rendrakás mind azt üzenheti: jót akarok neked, azt szeretném, hogy örülj!

Legyünk együtt máshogy, mint máskor! Társasozzunk, csak mi ketten! Nézzünk filmet, amikor a gyerekek lefeküdtek, együnk süteményt titokban, olvassunk fel a régen egymásnak írt levelekből! Kezdjünk el együtt egy regényt, alkossunk fotómontázst a legszebb élményeinkből, vegyünk ki szabadságot, és lazuljunk egész nap, amikor a gyerekek nincsenek otthon!

Írjunk egymásnak papírlevelet! Fél óra alatt szedjük össze a gondolatainkat arról, mi a jó a kettőnk közös életében, mi az, amiben mi ketten erősek vagyunk, amire büszkék lehetünk, ami csak a miénk. Írjuk is le ezeket! Olvassuk fel egymásnak az irományokat, amikből időközben valószínűleg komplett szerelmi vallomás kerekedett…


(Fotó: Shutterstock)