Barva Zsófia dietetikus szakértőnk szerint nem szabad éhesen ágyba bújni, de az sem jó, ha közvetlenül lefekvés előtt vacsorázunk.

– A régi, sztenderd szöveg úgy hangzik, hogy este 6 után nem eszünk. Most azt mondjuk, lefekvés előtt 2 órával nem eszünk – világosít fel Zsófia. – Nem hiszem, hogy az átlag felnőtt lakosság este 8-9 előtt ágyban van, így inkább este 7-ről beszélhetünk. A család életritmusától függ a napi utolsó étkezés időpontja. Nehezebben emésztődik meg a tápanyag akkor, ha evés után rögtön lefekszünk, és az alvást nem előzi meg semmiféle mozgás vagy szellemi munka. Az sem jó megoldás, ha a vacsora és az alvásidő között ugyan eltelik 2 óra, de azt az időt az ágyunkban fekve, a tévé előtt töltjük. Ha 1-2 korpás keksz lecsúszik elalvás előtt, az még nem a világ vége, sőt! Egyes betegségeknél ajánlott is az ilyen jellegű utóvacsora. Azon van a hangsúly, hogy nehéz, kiadós ételeket már ne együnk az esti órákban, mert az megterheli az emésztőrendszert, így az alvás sem lesz pihentető. Az egészséges táplálkozás egyik fő eleme a napi ötszöri étkezés. Ha az „5-ször kevesebbet” elvét betartjuk – valamint az utolsó étkezés lefekvés előtt 2 órával történik, és a vacsora tartalmas, de nem kalóriabomba fogás –, akkor nem leszünk éhesek, amikor elérkezik az alvás ideje.

Az egészséges táplálkozás egyik fő eleme a napi ötszöri étkezés

Változatosan, kiegyensúlyozottan étkezzünk!

Akadnak olyan „divatdiéták”, amelyek azt javasolják, hogy este már egyáltalán ne vigyünk be szénhidrátot, mert akkor nem lesz hatékony a fogyás. Szakértőnk szerint nem mindegy, milyen szénhidrátról beszélünk!

– Sajnos manapság a szénhidrátot úgy állítják be, mintha a legfőbb mumusunk lenne. Holott az egészséges étrend felét teszik ki a jó szénhidrátok. A kristálycukor is szénhidrát és a barna rizs is, azonban míg a rizs tartalmas tápanyagbeviteli forrásnak számít, addig a fehér cukor üres kalória. Az étrendünk rostban gazdag, teljes kiőrlésű pékáruból, gabonafélékből álljon, ez fedezze a szénhidrátszükségletünket! A zöldség és a gyümölcs is jó szénhidrát, bár ez utóbbit nem ajánlatos beépíteni az esti étkezésbe. Ne fehér zsemlét vegyünk a boltban, hanem korpás zsemlét! Fehér rizs helyett barna rizs kerüljön a tányérunkra! Ne 8 tojásos száraz tésztát főzzünk ki, hanem durumtésztát, vagy teljes kiőrlésű durumtésztát! Ha eszerint étkezünk, akkor a szénhidrátok igenis szükségesek és jótékony hatásúak!

Az összetétel a lényeg

Dietetikus szakértőnk úgy gondolja, a fehérjére, a zsírra és a szénhidrátra is szükségünk van, meghatározott százalékos elosztásban.

– Az étrend nagy részét a teljes kiőrlésű pékáruk és gabonafélék teszik ki, ezeknek minden étkezésben szerepelniük kell – állítja Zsófia. – A vacsora könnyű étkezés legyen, ami tartalmazza mind a három alkotóelemet! A zsír maximum 30% legyen, kerülendő az állati eredetű zsiradék. Törekedjünk minden élelmiszerből a zsírszegényebb változatot beszerezni, legyen az felvágott, hús vagy tejtermék. Az étkezés 50-55%-a szénhidrátból álljon, és 15-20%-a fehérjéből. Az összetételen nem szabad változtatni akkor sem, ha diétázunk. A mennyiségen múlik, hogy elindulunk a fogyás útján vagy sem. A fehérjék alatt tejtermékeket, húsféléket, tojást értünk, a szénhidrátok pedig a teljes kiőrlésű gabonák és pékáruk. A zsiradékok elsősorban a növényi zsiradékok legyenek. Az állati eredetű zsírt nem tudjuk kikerülni, hiszen a tejtermékekben és a húsokban is megtalálhatók, még a zsírszegény ételekben is. Ezért fontos, hogy az ezen felül bevitt zsír már növényi eredetű legyen!

Miért nem fogyunk, ha alig eszünk?

– A súlyfenntartó és a fogyókúrás étrend között 300-400 kalória a különbség egész napra számolva – igaz, ez az érték személyenként változhat. Az ennél nagyobb különbség megterhelő lehet a szervezet számára, így vészreakcióra kapcsol: alig eszünk valamit, mégsem fogyunk, hiszen a testünk elkezd raktározni. Ki kell számolni, mennyi a szervezet alapanyagcsere szintje! Ez szükséges ahhoz, hogy a szervezet biztonsággal elengedje a megmaradt kalóriákat. Nem szabad megfeledkezni a szükséges napi folyadékbevitelről sem! A szomjat legjobban a víz oltja, ennek ellenére – amennyiben nem diétázunk – nyugodtan megihatunk vacsora után 1 pohár tejet vagy 100%-os gyümölcslevet. Fogyókúra esetén cukrozatlan gyümölcsteát vagy limonádét fogyasszunk!

Mintaétrend szakértőnktől

Meleg vacsora: 10-15 dkg grillezett csirkemell zsírszegény elkészítési eljárással (például sütőfólia, a szerk.). Fontos, hogy az ételt még nyers állapotában mérjük meg! Szárazon mérve 8 dkg párolt rizst fogyasszunk, mellé pedig vegyes salátaköretet joghurtos dresszinggel. Bőségesen ehetünk a salátából, hiszen elenyésző a kalóriatartalma. Ha súlyt szeretnénk veszíteni, akkor a fehérje mennyiségéből nem csippenthetünk le, hiszen fontos szerepet játszik az izomzat megtartásában és építésében. A fehérje ráadásul fel is pörgeti az anyagcserét, ami kifejezetten hasznos tulajdonság a diéta során. A rizs mennyiségét kell csökkenteni 5-6 dekányira. A saláta maradhat.

Hideg vacsora: Választhatunk a graham, a félbarna vagy a rozsos kenyér, esetleg a korpás zsemle közül. Fontos, hogy szívesen fogyasszuk, ne kényszerből együk az adott pékárut! 8 dkg legyen a kenyér, amit vékonyan kenjünk meg light margarinnal, erre jöhet 3-4 dkg csirkemellsonka, 2-3 dekányi sovány sajt társaságában. Manapság már szinte minden sajtnak kapható a light verziója is, érdemes ezeket választani a bevásárlások során. A súlyfenntartó vacsora része lehet egy pohár natúr joghurt, saláta helyett pedig fogyaszthatunk 10-10 dkg uborkát és retket. Úgy volna helyes, ha nemcsak egy-két szelet paprika vagy paradicsom landolna a szendvicsünkben, hanem tetemes mennyiségű zöldség kerülne a kenyerünk mellé. A diétás verzióban a kenyeret csökkentsük 6 dekára, a sajtból is lecsippentünk egy keveset, a joghurtot pedig teljesen elhagyjuk. A felvágott és a zöldség mennyisége viszont változatlan marad.

(fotó: Shutterstock)