– Ahogy a szülők otthon, úgy a kormány a családpolitikájában keresi folyamatosan azokat a lehetőségeket, megújulási pontokat, amelyekben finomhangolni lehet a rendszert – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. – 2010-ben következett be az ország életében a családbarát fordulat, amikor a kormány úgy döntött, hogy a családokat helyezi a középpontba és a nemzet megújulásának lehetőségeként tekint rájuk, ma pedig már több mint 30 támogatási intézkedést vehetnek igénybe a családok. Sokrétű és kiterjedt családpolitikánk kiemelt célja, hogy minden élethelyzetben és a teljes életút során segítsük a családokat – hangsúlyozta.   

Akár 50 millió forint otthonteremtésre  

Hornung Ágnes arról is beszélt, hogy az ország egész területén igényelhető a CSOK Plusz, az akár 50 millió forintos, maximum 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott hitel.    

– Változott a gazdasági helyzet, a korábbi állami támogatási összegek inflálódtak, ezért vezettük be a CSOK Pluszt – indokolta a döntést az államtitkár.  

– Nagyon komoly eredménynek tartom, hogy a családtámogatásokat ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg tudtuk őrizni, és úgy tudtunk bevezetni egy európai szinten is egyedülálló otthonteremtési támogatást, hogy az a mostani költségvetésbe is belefér – emelte ki az új konstrukció jelentőségét Hornung Ágnes. – Ma a piacon 7-8 százalék körül mozog az átlagos kamatszint, ehhez képest a CSOK Plusz egy legfeljebb 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott hitel, amelynek kamatszintjét az állam a futamidő végéig garantálja. Ez óriási segítséget jelent a családoknak.  

Hornung Ágnes ismertette, hogy a CSOK Pluszt azok a családok tudják igénybe venni, amelyek további gyermeket vállalnak. A hitel összege a meglévő, illetve a vállalt gyermekek számától függően változik: 15, 30 vagy akár 50 millió forint is lehet.  

– A Babaváró hitel összege is emelkedett, és az új CSOK Plusz a Falusi CSOK-kal is kombinálható – emlékeztetett az államtitkár. – Így például, ha egy fiatal házaspár 5 ezer fő alatti kistelepülésen gyermeket vállal és háromgyermekessé válik, vissza nem térítendő támogatásként 15 millió forint Falusi CSOK-ot kaphat, emellett a maximum 50 millió forintos államilag támogatott hitelt, a CSOK Pluszt is kérheti, amely a legfeljebb 11 millió forintos Babaváró hitellel együtt összesen akár 76 millió forintos állami támogatást, illetve államilag támogatott hitelt is jelenthet.   

– A családok legegyszerűbben a csalad.hu oldalon elérhető Családtámogatási Kalkulátor segítségével tudják felmérni, hogy pontosan milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésükre – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes. –  A bő két éve indult Családtámogatási Kalkulátort már csaknem félmillió esetben keresték fel az érdeklődők. Fontos célunk elősegíteni, hogy a családok minden igénybe vehető támogatásról tudomást szerezzenek, és éljenek is a lehetőségekkel. A kalkulátor folyamatosan frissül, naprakész, így már számolni lehet a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a Babaváró támogatás kibővített lehetőségeivel is.  

Magasabb összegű ellátások  

A minimálbér-emelésnek köszönhetően januártól több családi ellátás összege is emelkedett. A családokért felelős államtitkár ennek kapcsán kiemelte, hogy januártól a támogatásokat automatikusan emelt összegben kapják az érintettek.  

– A gyermekgondozási díj (GYED) maximálisan folyósítható összege bruttó 373 520 forintra, a diplomás GYED alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186 760 forintra, mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228 200 forintra emelkedett az újévtől – hívta fel a figyelmet a családokért felelős államtitkár. – A gyermekek otthongondozási díja (GYOD), amely az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülőknek jár, 266 800 forintra nőtt, a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása miatti keresőképtelenség időtartamára járó táppénz napi összege pedig 17 787 forintra emelkedett – tette hozzá. – Január elsejétől emelkedett a nyelvvizsga-támogatás összege is, a fiatalok akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek. 

A negyedik pillér   

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány családpolitikája három fő pillérre épül: az első az otthonteremtés, a második az anyagi biztonság, a harmadik pedig a munka és magánélet közötti döntési szabadság.   

– Ehhez mostantól egy erős alap is társul – hangsúlyozta Hornung Ágnes. – Eddigi családpolitikánkat kiegészítjük egy olyan elemmel, amely a testi, lelki és szellemi egészséget szolgálja, valamint biztosítja a stabilitást. Ez valójában az alapja mindennek, hiszen erre kell és lehet építkezni ahhoz, hogy boldogan nevelhessük a gyermekeinket és ők is boldog, kiegyensúlyozott felnőtté váljanak. A magyar családpolitikának ez az eleme a társadalom teljes egészét lefedi, valamennyi korosztályt érinti.   

Hozzátette, a jelenleg még kidolgozás alatt álló programcsomag sok kisebb, de fontos intézkedésből áll majd, ezek szintén lefedik a teljes életutat.  

– Azt szeretnénk, hogy minden életszakaszban legyenek olyan segítségek, lehetőségek, amelyeket a családok igénybe tudnak venni, a többi között például különböző civil szervezeteken, vagy az egészségügyön keresztül – mondta Hornung Ágnes. – Például, nagyon fontos, hogy támogassuk a szűréseken való részvétel fokozását a fiatalabbak esetében is, mert ezáltal csökkenthető a meddőség kialakulásának esélye. Ugyanakkor szükségesnek tartom egy olyan, a családi életre nevelésről szóló program kidolgozását is, amelyben a gyermekek valós képet kaphatnak arról, hogyan működik egy család. Ugyancsak a testi, lelki és szellemi egészség jegyében indítjuk el a Nemzeti Demencia Programot, amivel az időseket tudjuk támogatni, hiszen a demencia ma már népbetegséggé vált, és a családtagokat is beleértve nagyságrendileg 1 millió embert érint Magyarországon, ami óriási szám.  

– A családügyi ágazat egyfajta katalizátor-szerepet tölt majd be a testi, lelki és szellemi egészség elősegítését és megőrzését szolgáló programban, hiszen nem mi adjuk a megoldást, hanem másokkal együttműködve tudunk segíteni azon, hogy ép testben ép lélek legyen –mutatott rá az államtitkár.  

Hornung Ágnes az Országgyűlés december 11-i ülésén letette esküjét a Fidesz frakciójának új képviselőjeként.   

– Az államtitkári munka mellett immár az Országgyűlésben is képviselhetem a magyar családokat. Így a Parlamentben még hangsúlyosabbá válhat a családokat érintő kérdések, támogatások és intézkedések ügye. Erre törekszem majd országgyűlési képviselőként is – fogalmazott.  

Mit hoz 2024? 

Az idei év legfőbb feladatait számba véve a családokért felelős államtitkár kifejtette, ugyan a 2024-es év az építkezés éve lesz, de még mindig egy nehéz gazdasági év előtt állunk.  

– Azt szeretném, hogy ebben a helyzetben is tudjunk úgy finomhangolni a meglévő rendszeren, hogy az a mostani trendeknek és igényeknek megfelelő legyen, és továbbra is tudjunk olyan támogatásokat nyújtani a családoknak, amelyekkel érdemben segítjük őket mind az anyagi biztonság, mint a testi, lelki és szellemi egészség megőrzése terén – fejtette ki Hornung Ágnes. – Az idei évben a testi és lelki egészségre helyezzük a fő fókuszt, ezért is tartom fontosnak, hogy mielőbb kidolgozzuk és elindítsuk az ezt szolgáló kormányzati programot.  

– Kétgyermekes édesanyaként pedig azt kívánom mindannyiunknak, hogy mindenki annyi időt tudjon a családjával tölteni, amennyit csak szeretne, hiszen a gyermekek számára az a legfontosabb, hogy a szüleikkel legyenek, és szeretetben, biztonságban érezzék magukat. Ezt úgy adhatjuk meg nekik, ha minél több időt együtt töltünk velük. Úgyhogy mindnyájunknak azt kívánom, hogy az idei évben a sok teendő mellett tudjuk erre elegendő mennyiségű időt szakítani – tette hozzá Hornung Ágnes.