A kor előrehaladtával, részben a hormonális változásokkal összefüggésben száraz szem tünetegyüttes alakulhat ki. Az orvos szerint ez szúró érzést okozhat, olyan, mintha homok lenne a szemben. Reggelente nehezebb kinyitni is. Oka a könnytermelés csökkenése vagy a könnyfilm minőségének romlása. Ez ellen elsősorban műkönny csepegtetésével lehet védekezni, melyekből sokféle van a drogériák, patikák polcain. Közülük érdemes a tartósítószer-mentes, hialuronsav tartalmúakat, súlyosabb esetben a komplex hatóanyagúakat előnyben részesíteni.  

A könnyfilm több alkotóból áll össze. A nagy részét kitevő vizes fázist a szemgödörben elhelyezkedő könnymirigy termeli. A könnyfehérje és zsír termelése a szemhéjszéli járulékos mirigyekben és a kötőhártyában történik. A könnyfehérje a szemfelszínhez tapadást biztosítja, a zsíros fázis pedig a könnyfilm felszínén képez egyetlen molekularéteget, így biztosítva a könnyfilm stabilitását legalább 10 másodpercre, ameddig az új pillacsapás új filmet nem húz a szemfelszínre. Ha elégtelen a tapadás vagy gyorsan felszakad a könnyfilm, a könnymirigy jelzést kap a könnytermelés fokozására, ez a paradox könnyezés. Ettől rosszabb minőségű lesz a könny. Így a száraz szemnek furcsa tünete lehet a könnyezés. Emiatt a könnyező szembe is érdemes műkönnyet csöppenteni, és azzal stabilizálni a könnyfilmet.

Új felismerés, hogy a könnyfilm tapadóképességét az antibiotikus kezelés csökkenti, ezért antibiotikus szemcseppet csak indokolt esetben, feltétlenül szemészi vizsgálat után és rövid ideig szabad használni, legfeljebb egy hétig.

A száraz szem elleni küzdelemben fontos eszköz a D-vitamin, valamint a hal és a zab fogyasztása is. A hal olyan zsírsavat szolgáltat, amely szükséges a könnyben lévő zsírok termeléséhez, a zab pedig két bélbaktérium toxinjának a felszívódását akadályozza meg, mely toxinok közvetlen hatással vannak a száraz szem szindrómára.

– Jót tesz a száraz szem tünetei ellen a csukott szemek bőséges, hideg vízzel való mosása is. Ez akár naponta többször is megismételhető – teszi hozzá Radó Gábor.

Típusos időskori szembetegség a szürkehályog. Első tünete lehet káprázás, szemből sütő naptól jelentős látáscsökkenés, az esti fények körül sugarak megjelenése, de jelentkezhet egyszerűen homályos látással. Érdemes azonnal szemorvoshoz fordulni. Gyógyítása műtéti. Az utolsó évtizedekben elérhető műtéti technika olyan jó látásrehabilitációt ígér, hogy már az első panaszokra ajánljuk a műtétet. A szürkehályog műtéte napjainkban a leggyakoribb orvosi beavatkozás, általában ambuláns ellátás keretében, tíz percen belül túl lehet esni rajta. Kis terheléssel jár és rossz általános állapotú betegen is végezhető.

Szintén a kor előrehaladtával jelentkezik a zöldhályog. Lényege a szem belnyomásának emelkedése, ami a látóideg lassú károsodását okozza és így a látás fokozatos csökkenéséhez-elvesztéséhez vezethet. A zöldhályog alattomos betegség, nincs látványos tünete, gyakorlatilag csak a szem vizsgálatával derülhet ki, ezért is nagyon fontos negyvenöt felett a három évenkénti szemorvosi szűrés. Általában 45 éves kor körül lesz szükség az első olvasószemüvegekre is, mert addigra a szemlencse rugalmassága annyira csökken, hogy nem képes minden távolságból élesre állítani a képet.  

– Ettől kezdve panaszmentesség esetén is aktuális a háromévenkénti szemorvosi vizsgálat – magyarázza a főorvos.  

Az életkor előrehaladtával jelentkező szembetegség a makuladegeneráció is, ami lényegében a szemben található sárgafoltnak, vagyis a retina központi területének folyamatos károsodását okozza. Ez szintén a látás fokozatos romlásához vezet.  

– Okát pontosan nem ismerjük – mondja Radó Gábor –, és kezelésére is csak nagyon korlátozott lehetőségeink vannak. A kór a központi alaklátás megromlását okozza. Az egyenes vonalak elgörbülnek, csökken a látásélesség, ugyanakkor a látás többi funkciója hibátlanul megmarad. A makuladegenerációnak van száraz és nedves formája. Az utóbbi ellen most már elérhető egy szembe fecskendezhető gyógyszer, ami a látást a legtöbbször javítja és habár nem gyógyít, de késlelteti a látás romlását.  

A makuladegeneráció száraz formájára pedig most van FDA-engedélyezés (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) alatt két gyógyszer, melyek még Európában nem elérhetők. Ez sem gyógyítja meg a betegséget, csak lassítja az előrehaladást. Ezzel együtt is nagy jelentősége van, mert nem mindegy, hogy valaki mikorra, azaz kettő vagy akár hat év alatt jut el a kritikus pontig, amikor már nem tud olvasni.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt