Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a XXI. század első felében a világ polgárai leginkább az olasz konyha fogásait szeretik. Legalábbis erre az egyértelmű következtetésre lehet jutni a YouGov nevű közvéleménykutató felméréséből, amiben 24 ország 25 ezer polgárát kérdezték meg.


Összesen 34 nemzet konyhájáról mondhattak véleményt a kutatás résztvevői - sajnos a magyar konyha éppen nem szerepelt a listán, és a közép-európai régiót is kihagyták a vizsgálatból. Elég azonban bármelyik magyar város központjában körbenézni, olasz(os) étterem, vagy mondjuk pizzéria szinte biztosan található mindenhol. Nem is egy. A kutatásról beszámoló brit Independent című lap cikkéből felsejlik, hogy a nagy imádat ellenére a válaszadók nem minden esetben voltak az olasz konyhaművészet avatott ismerői, a legnépszerűbb étel ugyanis a már említett pizza és tészta volt.


A kutatás legmeglepőbb része mégsem ez, hanem az, hogy saját nemzeti fogásaikhoz éppen az olaszok ragaszkodnak a leginkább. A válaszadók 99 százaléka mondta, hogy szereti saját hazája konyháját, a kínaiak csak 95 százalékban vélekedtek úgy a távol-keleti ország készítményeiről. A mediterrán térségben hódít leginkább a taljánok főztje, a spanyolok 94 százaléka, a franciák 92 százaléka nyilatkozott róla pozitívan. Ez utóbbi ország nemzeti hagyományaira és kultúrájára oly’ kényes lakói természetesen nem hazudtolták meg feleleteikkel önmagukat sem, 96 százalékban jelezték, hogy szeretik a francia fogásokat. Ennél már csak a spanyolok rajonganak jobban önmaguk főztjéért, 98 százalékos említéssel - legalábbis ezen Földközi-tenger menti országokat vizsgálva.


A listán a második helyen a kínai konyha végzett (78 százalékkal), de felfértek a dobogóra a japán étkek (71 százalékkal) is. A tészta mellé tehát a világ lakóinak torkán olykor lecsúszik egy kis tavaszi tekercs vagy mogyorós csirke, a sushiról, vagy a miso levesről nem is beszélve. A 24 országban megkérdezett emberek válaszai alapján felállított lista így folytatódik: thai (70), francia (70), spanyol (68), amerikai (86) és mexikói (67). Vagyis - szerencsére - hiába jár csúcsra a gyorséttermi kultusz, ha valóban gasztronómiáról van szó, a hamburger igencsak hátul kullog a sorban.


A 34-es lista utolsó helyén a perui konyha áll, azt a finn és a szaúdi előzi meg. A norvég, svéd és libanoni étkek sem tartoznak a válaszadók kedvencei közé, ahogy a marokkói, maláj vagy indonéz konyha is csak a középmezőny hátsó feléig jutott. A felmérésben a brit és a német konyha a középmezőnybe került, 50 és 52 százalékos kedveltséget bezsebelve a nemzetközi felmérésben.