Van egy trükk, ami egyszerűbb, mint gondolná: ne tartsunk otthon egészségtelen ételeket! Így mi magunkat is megkíméljük, ráadásul példát is mutatunk a gyermekünknek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a kicsik hajlamosak pontosan leutánozni a szüleik étkezési szokásait. Ha tehát rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, és nem chipszes zacskóval a kezünkben ülünk le minden este a tévé elé, akkor nagy valószínűséggel a gyermekünk sem fog.

Az étel valójában üzemanyag a teste számára

A trükk másik része, hogy megtanítjuk a gyermekünknek felismerni azt, miként érzi magát bizonyos ételek és/vagy italok elfogyasztása után. Miután megevett mondjuk egy almát vagy valamilyen egészséges ételt, amit szeret, kérdezzük meg tőle, hogyan érzi magát! Segítsünk neki jellemezni: „energikusnak vagy boldognak érzed magad?” Tegyük meg ugyanezt, amikor valami egészségtelen dolgot majszol („fáradtnak, lassúnak, túl gyorsnak érzed magad?”). A legjobb útravaló, amit a gyermekünknek adhatunk, ha rávezetjük, hogy az étel valójában üzemanyag a teste számára, ami akkor működik a legoptimálisabban, ha minőségi, egészséges ennivalókkal táplálja.

Csempésszünk bele zöldet

Egy közös piacozás remek program

Ha a gyermekünk egyáltalán nem hajlandó például zöldséget enni, folyamodjunk egy kis cselhez és csempésszünk egy kis spenótot, brokkolit vagy uborkát a gyümölcsturmixába. Ugyanígy tehetünk egy kis karfiolt a krumplipürébe, vagy adhatunk neki egy kis mogyoró- vagy mandulakrémet, amibe hasábokra vágott zellert, répát vagy kaliforniai paprikát mártogathat. Hagyjuk, hogy a kicsi is részt vegyen a hozzávalók beszerzésében – például egy közös piacozás remek program–, az ételek elkészítésében vagy a tálalásban, így nagyobb kedvvel eszi meg az aznap felkínált menüt.

Ne papoljunk!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha folyamatosan tukmáljuk az ételt („egyél még egy kicsit”, „na még egy kanállal”) és számonkérő, feszült légkört teremtünk az étkezések köré. Ezzel több mint valószínű, hogy épp az ellenkezőjét fogjuk elérni, mint amit terveztünk. Mindig tegyünk elé egészséges ételeket és legyünk türelmesek. Megeshet, hogy hússzor kell megkínálni egy gyermeket, mire végre elfogadja. Szintén jó, ha tudjuk, hogy 1 és 5 éves kor között életkorbeli sajátosság a válogatósság, tehát teljesen természetes, ha a gyermekünk ellenkezik, ha brokkolifőzeléket teszünk elé. Nem sok minden van, amiben ő dönthet, ezért az evésben és az alvásban „éli ki” a hatalomgyakorlást velünk szemben. Ne stresszeljünk rá túlságosan, ki fogja nőni!


(kép: shutterstock)