Budai Vár és Várkert Bazár 

Egész napos ingyenes ünnepi programok várják a családokat március 15-én a budai Várban és a Várkert Bazárban.  

A Huszárakadémián megismerhetik a gyermekek a huszárélet szépségeit, miközben kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek a Várkert Bazár aulájában 10 és 17 óra között. 

A Vitéz László és az ördögök című előadást is megnézhetik a gyermekes családok 11 órától a Fabula Bábszínház előadásában. Délután 15 órától pedig a Furfangos csudadoktorok darabban a Maszk Bábszínház nagyméretű bábokkal, élőszereplőkkel és sok zenével egy vidám történetben meséli el a kurucok és a labancok kalamajkáit. A darab Jókai Mór Huszti beteglátogatók című rövid novellája alapján készült. Külön változatot mutatnak be az óvodásoknak, illetve a kisiskolásoknak, alkalmazkodva a korosztályukra jellemző igényekhez. Az iskolások már megismerhetik Rákóczi alakját és a szabadságharcot is.  

A magyar katonai és lovas hagyományokat, a korabeli ruházatot, felszerelést, fegyverzetet, a tábori életet és a katonai életformát ismerhetik meg az érdeklődő családok a palotanegyed Csikós udvarában 10 és 18 óra között. 11:30-tól és 15 órától fegyverbemutatót is láthatnak az oda ellátogatók. 

Szintén a Csikós udvarban Ünnepi fúvószenekari koncertet hallgathatunk meg 14:30 és 15:30-tól. Többek között Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Egressy Béni műveit adja elő a Zenélő Budapest Huszárzenekara. 

Különleges sétán járhatjuk be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. A résztvevők megláthatják például, hogy melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, megtudhatják, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan miként zajlott az 1849-es májusi ostrom. A sétát elsősorban azoknak az általános iskolás (felső tagozatos) és középiskolás diákoknak ajánlják, akik már foglalkoztak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témakörével. 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: https://budaivarsetak.hu/seta/nem-engedunk-a-48-bol-ingyenes-setak-18?fbclid=IwAR3mxcXphnJ2ufrSgPe38d8hLhKihctklMl-KllOrVOrfnC5Jpje_ddNeI0  

Az 1848-49-es forradalom legnevesebb nőalakjait eleveníti meg Udvaros Dorottya és Balsai Móni színésznő március 15-én a Várkert Bazárban. A Színésznők forradalma - Az 1848-49-es forradalom dobogó szívei című zenés programon korunk hat híres írónőjének novellái alapján ismerhetjük meg a forradalom ikonikus nőalakjait.  

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/2505395762926941?ref=newsfeed 

Vármúzeum 

Ingyenes belépéssel és programokkal vár mindenkit a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma a március 15-i forradalom és szabadságharc évfordulóján. 10 és 17 óra között családi programokkal és kézműves-foglalkozásokkal is készülnek, a felnőttek számára pedig vezetett sétákat tartanak. 

Bővebb információ: https://www.varmuzeum.hu/forradalom-es-szabadsagharc-programok-btm-varmuzeum.html  

Magyar Zene Háza 

Sándor, József, Benedek, a meleget hozó huncut legények mondókáival és kedvenc dalaival ismerkedhetnek meg a kisgyerekek a Magyar Zene Házában, sőt beállhatnak velük honvédnek, tüzérnek és huszárnak is. Lehet majd sokat masírozni, csatába menni, harcolni a hazáért és emlékezni a hősökre, mindezt sok játékkal és dobszóval, népi furulyákkal, kecskedudával, dorombbal, nádi dudával, és ütőgardonnal kísérve.  

Ölbeli játékokkal, népi mondókákkal, népdalokkal, hangszerjátékkal, néptáncos höcögéssel és kacagással várják a családokat a Kerekítő könyvsorozat nyomán a Magyar Zene Házában március 15-én 10:15-től. 

Jegyár: 1000 forint. 

Bővebb információ: https://magyarzenehaza.com/esemeny/a-nemzeti-dal-nyomaban-itt-az-ido-most-vagy-soha 

A nagyobbak pedig rendhagyó irodalomórán tudhatnak meg többet arról, hogy Petőfi a maga idejében éppolyan szemtelen újításokat vezetett be a magyar költészetben, mint ma a rapperek. A 90 perces „tanórán” az ő ambivalens sokszínűségét ismerhetik meg a 12 évesnél idősebb résztvevők. Nem csak a hősszerelmest, de a féltékenyt, nem csak a bátrat, de a hőbörgőt, nem csak a klasszikust, de a pimasz zsenit is. A költészettani gyorstalpalón az ő művein keresztül veszik újra birtokba az anyanyelvet a résztvevők. Lesz nyelvtörő disco és alliteráló verseny, randomhasonlat-generátor és képzelt fordítások, végezetül közös szöveg írása kedvelt/ismert versek formájában.  

Jegyár: 1600 forint. 

Bővebb információ: https://magyarzenehaza.com/esemeny/a-nemzeti-dal-nyomaban-rendhagyo-irodalomora-horvath-kristoffal-alias-szinesz-bobbal-1   

Hagyományok Háza 

Gyermekműsorokkal, zenei programokkal, kézműves foglalkozásokkal és a Magyar Állami Népi Együttes online előadásával emlékezik a Hagyományok Háza az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. 

Március 15-én este online tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadását, amely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és a tánc nyelvén. 
Március 17-én pedig a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont az Összehangoló - A Pilvax zenéje című zenés estnek, amely a házimuzsikálások hangulatát eleveníti fel. 

Bővebb információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/osszehangolo-pilvax-zeneje  

Magyarság Háza 

Gyermektáncház várja a gyermekeket 10 órától, majd 11 órától interaktív gyermekfoglalkozáson ismerhetik meg a kicsik játékos formában a forradalmi fegyvereket, felszerelést, a katonai életformát. Szintén 10 órától a Kreatív gyerekkuckóban készthetnek a gyerekek huszárcsákót, mézeskalács huszárt és nemzeti színű szélforgót. 

Bővebb információ: https://magyarsaghaza.net/  

Szentendrei skanzen 

A március 15-i hosszúhétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal eleveníthetjük fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékok várják a Huszárképzőben, az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, visszavágtázhatnak János vitéz mesevilágába, ahol megismerkedhetnek a huszárok mindennapjaival, megkóstolhatják Kukorica Jancsi kedvenc ételét, és készíthetnek huszárcsákót, vesszőparipát, dobot vagy fakardot. 

Bővebb információ: https://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/unnepeljuk-egyutt-marcius-15-et  

Emellett március 15-én a legtöbb múzeum állandó kiállítása is ingyenesen látogatható.