Szépművészeti Múzeum

Csontváry 170

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170 éves évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított válogatás július 16-ig látható a Szépművészetiben. Onnan a kiállítás augusztusban Pécsre utazik, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Bővebb információ: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/csontvary-170/ 

Magyar Nemzeti Múzeum

Szubjektív tárlatvezetés Kemény Dénessel a „Csillag és kereszt” kiállításon

Egy különleges vendég vesz részt egy rendhagyó eseményen június 15. csütörtökön 16:00 órától a Nemzeti Múzeum legújabb kiállításán! Kemény Dénes, a Magyar Érdemrend kitüntetettje, a magyar férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya lesz a tárlatvezetés főszereplője Pallos Lajos kurátor mellett. Az érdeklődők többet megtudhatnak Magyarország egyik legmagasabb rangú kitüntetéséről, és közelebb kerülhetnek a Magyar Érdemrend világához Kemény Dénes személyes történetén keresztül.  

Bővebb információ: https://mnm.hu/esemenynaptar/program/szubjektiv-tarlatvezetes-dr-kemeny-denessel-a-csillag-es-ker_1684500016 

A "Csillag és kereszt” kiállítás - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM

Tehetsz méh többet!

Európa legnagyobb méhes tárlatát rendezték be a Természettudományi Múzeumban. Az intézmény is csatlakozott a Tehetsz méh többet! kampányhoz, hogy a program alapítóival együttműködve, egy egyedülálló, interaktív kiállítással hívja fel a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, és jó példát mutasson a velük való együttélésre. A kiállítótérben rovarszemszögből ismerhetik meg a látogatók a beporzók pótolhatatlan szerepét. Olyan tárlat létrehozását tűzték ki célul, amely a legmodernebb vizuális eszközök segítségével a mai tizenéves korosztály érdeklődését is fel tudja kelteni a téma iránt.

Bővebb információ: http://www.nhmus.hu/content/europa-legnagyobb-mehes-tarlata 

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM

Móricz Zsigmond: Naplók, 1935  Könyvbemutató

Egy év Móricz Zsigmond életéből egy kötetben. Vajon mi készteti az írót nagyregény méretű napló írására 1935-ben? A művet olvasva azonnal kitűnik, hogy az élettörténet kiköveteli azt az írásformát, amely mára ugyanolyan erővel kötődik Móricz Zsigmond nevéhez, mint regényeinek könyvcímei. A Petőfi Irodalmi Múzeum Móricz-különgyűjteményének kéziratai alapján közreadott naplókötet a sorozat negyedik darabja. A könyvet bemutatja és a Naplók sajtó alá rendezőivel, Cséve Annával és Lengyel Imre Zsolttal beszélget Szilágyi Zsófia június 12-én, hétfőn, 17 órától.  

Bővebb információ: https://pim.hu/hu/esemenyek/moricz-zsigmond-naplok-1935 

A MALOM ÉVE A SKANZENBEN  

Az elmúlt években megújultak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum malmai. Ennek örömére a 2023-as szezonban kiállításokkal, programokkal, workshopokkal mutatják be az elfeledett molnár mesterséget, valamint az őrléshez, gabonához kapcsolódó szokásokat. A tematikus év során a fenntarthatóságra, egészséges táplálkozásra is felhívják a figyelmet.

Bővebb információ: https://skanzen.hu/hu/programok/malom/malom 

Agyagkatonák a Móra Ferenc Múzeumban - Fotó: MTI/Rosta Tibor

SZEGEDI MÓRA FERENC MÚZEUM

Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei

A Móra Ferenc Múzeum egy igazán különleges kiállítást mutat be 2023-ban Szegeden. A nemzetközi tárlat az ókori Kína világát varázsolja elénk, izgalmas tárgyakon és történeteken keresztül. A kiállítás két nagy részből áll: az első, amely az agyagkatonákat mutatja be, május 26-án nyílt meg, a második rész a sanghaji múzeumból érkező körülbelül 130 eredeti tárgy pedig a Múzeumok Éjszakáján lesz először látható, június 24-én. A kiállításon közel félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát mutatnak be. Emellett a látogatók megismerhetik a kínai császárság korát, az agyagkatona hadsereg történetét, valamint gyermekfoglalkoztató-résszel is várja a Móra Ferenc Múzeum az érdeklődőket. A kiállítás 2023. december 31-ig látogatható.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2023.

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, június 24-én, idén is vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája! Az ország számos pontján kinyitják kapuikat a múzeumok és izgalmas kulturális programokkal készülnek a nyár legtrendibb éjszakájára. A főszereplő idén Veszprém. Európa Kulturális Fővárosában különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint hagyományőrző programok is várják az érdeklődőket. A részletes program elérhető a Múzeumok Éjszakája központi honlapján, a www.muzej.hu oldalon. Az esemény nagykövete Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes.  

A pályaválasztási folyamat megismerésében, az életpályatervezésben, illetve a karrierdöntésben segíti a fiatalokat és szüleiket a Családbarát Magyarország Központ pályaorientációs képzése.