A Mikulás legendája

A palástban, pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás az egyik legismertebb és legnépszerűbb keresztény szentnek, Szent Miklósnak a népies, mesebeli alakja. Szent Miklós a mai Törökország területén, Patara városában született a 3. században. Szüleit kiskorában egy járványban elveszítette, innentől kezdve nagybátyja nevelte. Miklós a feljegyzések szerint már kisgyermekként is különlegesen buzgó és hithű életet élt, és ezt felnőve is folytatta: a rászorulók között szétosztotta mindazt, amit gazdag szüleitől örökölt.  

A Mikuláshoz kapcsolódó hagyományok egy olyan legendához kötődnek, amiben Miklós egy szegény apának és három lányának segített. Amikor Miklós hallott arról, hogy a szegény ember hozomány hiányában nem tudta férjhez adni lányait, elhatározta, hogy titokban segít rajtuk. Két éjjel egy-egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába. A harmadik éjjel azonban az ablak zárva volt, ezért Miklós püspök felmászott a tetőre, és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat. Éppen akkor, amikor a harmadik lány kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, így az arany éppen belehullott a harisnyába. Ebből a legendából származik az ablakba tett ajándékok, a kéményen át közlekedő Mikulás és a kéménypárkányra akasztott zoknik hagyománya. A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint pedig a Lappföldön élő Mikulás a rénszarvasai által húzott, ajándékokkal teli szánján érkezik.  

Hol találkozhatunk idén a Mikulással?

Magyarországra látogat idén is Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akivel december 6-án a budapesti Bakáts téren, a MikulásGyárban és Szerencsen, december 7-én pedig Szombathelyen találkozhatnak a gyerekek. Az északi sarkkör közeléből érkező vendég idei egyik feladata az, hogy felhívja a gyerekek és szüleik figyelmét a szolidaritás és a jótékonyság fontosságára. Szombathelyen az AGORA-Művelődési és Sportházban egy otthonos kuckóban várja a gyerekeket a Mikulás, akivel közösen énekelhetnek, verselhetnek, és ha rajzoltak neki valamit, azt is örömmel fogadja.

December 6-án Pécs belvárosába látogat a Mikulás. A Széchenyi téren egy 17 méter magas feldíszített karácsonyfa, ragyogó adventi fénykapuk és világító szelfipontok várják a kicsiket és nagyokat. A Jókai téren egy kétméteres világító rénszarvas, míg a Kossuth téren egy háromméteres hullócsillag és egy angyalka csábítja közös fotóra a látogatókat. Ezeket egészíti ki egy óriási mackó, rénszarvasszán, léghajó és ajándékdoboz.  

December 9-én egy különleges, csendes Mikulás-program várja az autizmussal élő gyerekeket a Szikra Tehetséggondozó Egyesületnél. Természetesen nem egyedül érkezik a Mikulás, hozza a manóit is, akikkel közösen készíthetnek a gyerekek apró ajándékokat. A manók elkísérik a Mikuláshoz a gyerekeket, akik, ha szeretnének, akár egyedül, szüleikkel is mehetnek, de kis csoportban is találkozhatnak vele. Itt nem kötelező sem verset mondani, sem énekelni, hiszen a Mikulás úgy szeret minden gyereket, ahogy van, és csak azt szeretné, ha a gyerekek boldogok lennének.

Vonatozzunk a Mikulással!

Rénszarvas Expressz Királyréten

December 9-én a Királyrétre látogat a Mikulás kedves, vidám segítőivel. Lesz zsákjában minden jó, mellyel az ide érkező gyerekeket szeretné meglepni. A meleg teát és palacsintát akár a fűtött tanösvény-kocsiban is elfogyaszthatják, a gyerekek pedig rajzolhatnak, színezhetnek is. A Rénszarvas Expressz menetrendje Kismarosról: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00; Királyrétről: 8:38, 10:38, 11:10, 12:38, 13:10, 14:38, 15:10. 16:38-kor indul.  

Vál-völgyi Mikulásvonat

A Vál-völgyi Kisvasút idén is különleges köntösbe öltözik december 9-én és 10-én, hiszen pompázó világítással lesz feldíszítve a mozdony és a vagonok. Emellett rengeteg program vár a gyerekekre az utazás alatt.

Miskolcról Lillafüredre a Mikulásvonattal

Visszatér az adventi időszak egyik legvarázslatosabb szabadtéri programja, amely kihagyhatatlan élmény a kisgyermekes családoknak. A hegyek között kanyargó kisvasút és az ünnepi díszbe öltözött Lillafüred olyan világot teremt, amelyben gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel merülnek el. A Mikulásvonat december 10-ig közlekedik Miskolc és Lillafüred között.