A háromnapos rendezvénysorozaton családi- és gyermekprogramokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, hagyományőrző bemutatókkal várják a látogatókat. Ebben az évben is megtekinthető az 1938-ban megépített ikonikus Aranyvonat, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozaton lehet ismerkedni.

Budapesti rendezvények:  

Mesterségek Ünnepe  

A Mesterségek Ünnepe a népművészek hagyományos találkozója, amelyet az idén 37. alkalommal rendez meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. 800 mester látványműhelyei elevenednek meg, a legkülönfélébb szakmák rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, “Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutatnak be a mesterek, amik a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. A rendezvény idén is a budai Vár polgárvárosi részén lesz megtalálható: a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és a Tárnok utcában, a Szentháromság téren és a Dísz téren. Az idei díszvendég Csehország. 

Bővebb információ: https://www.mestersegekunnepe.hu/ 

Szent István-terem látogatás – A Budavári Palota csodája

Az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját elnyerő terem berendezéseit és díszítőelemeit a kor legnagyszerűbb magyar iparművészei készítették. A Szent István-terem a második világháborúban teljesen megsemmisült, 1945 után nem állították helyre. Nemrégiben a Nemzeti Hauszmann Program keretében épült újjá. Augusztus 19-én és 20-án ingyenesen látogatható, előzetes online regisztrációval. 

Bővebb információ: www.szentistvanterem.hu

Szent Jobb és Aranyvonat kiállítás

Az impozáns szerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, és 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet idén ismét megtekinthetnek a kilátogatók augusztus 18-20. között a fővárosban, az Alkotmány utcában.  

Városok Sétánya

A magyar városokat bemutató informatív kiállítás szintén az Alkotmány utcában látható, a programsorozat célja Magyarország 348 városi ranggal rendelkező településének bemutatása. 23 totemoszlopot állítottak a szervezők, hogy bemutathassák a kilátogatóknak hazánk minden egyes városát. Mindenki megtalálhatja szülővárosát, lakhelyét, esetleg a kedvenc nyaralóhelyét.  

Pannónia hajó kiállítás

A nemrégiben eredeti állapotába visszaállított, a Parlament előtt álló Pannónia 1927-ben épült termes hajó, amely a dunai hajózás békebeli időket idéző hangulatát adja vissza.  Archaizáló, de modern, art deco jegyeket viselő fedélzetek jellemzik. Az egykori dunai hajózás fénykorában ismert minőségi anyaghasználat, mint a rézkorlátok és kilincsek, a tömörfa burkolatok és üvegdíszek köszönnek vissza minden fedélzetén. A Szent István napi programsorozat részeként a hajóra érkezők megtekinthetik a Lajta ikonikus hadihajó szolgálatba állításának 150. évfordulójára emlékező kiállítást is.

Retro Tabán

A Tabán a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület, amely az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne volt. A minden évben megtartott május 1-i koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője. A tradíció folytatásaként harmadik éve rendezik meg a Szent István napi, Retro Tabán elnevezésű többnapos könnyűzenei programot. Fellép mások mellett Charlie, Demjén Ferenc, Hevesi Tamás és a Neoton Família.  

Hangszersimogató

A Filozófusok kertjében a Modern Art Orchestra zenészei várják a legkisebbeket hangszersimogatóval és hangszerbütykölővel. Harsona, trombita, klarinét, kürt, tuba, fuvola, oboa, fagott, szaxofon – itt mind-mind megismerhető.  

Fabatka Porta népi játszótér

A porta fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta, de sok régi használati tárgy kezdett itt új életet, például a hokedliből lett malomasztal vagy az eredeti piaci karos mérleg egyensúly-játékká alakítva.  Helyszín: Dísz tér.    

Kereső alkalmazás  

A fővárosban a háromnapos ünnepségsorozatra készült ingyenes mobilalkalmazás segíti a programok és a szolgáltatások közti eligazodást. Az ingyenesen letölthető applikációban megtalálható minden hivatalos ünnepi esemény, valamint a szórakoztató programok is. 

Bővebb információ: https://szentistvannap.hu/hirek/mar-letoltheto-a-szent-istvan-nap-megujult-mobilapplikacioja 

Atlétikai Világbajnokság 2023

Augusztus 19-én Budapesten veszi kezdetét Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye: az atlétikai világbajnokság. A fan zone-ban, az Erzsébet téren élőben követhetők a vb eseményei. Minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata vesz részt az eseményen, augusztus 19. és 27. között szinte az összes versenyszámban lesz kinek szurkolni a Nemzeti Atlétikai Központban. 

Bővebb információ: https://worldathletics.org/hu/competitions/world-athletics-championships/budapest23 

Vidéki rendezvények:

A virágkarneválra készülő dekoráció

Debreceni Virágkarnevál  

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen legnépszerűbb és Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, amelyre a világ minden tájáról érkeznek fellépők és látogatók. Augusztus 14-20. között idén is színes programok, több millió virág, számos kreatív virágkompozíció és látványos show várja az érdeklődőket. A Virágkarnevál idején nem csak a parkok és közterek telnek meg virággal Debrecenben, városszerte viráginstallációk és virágszobrok tűnnek fel, a többi között egy hatalmas pillangószárnnyal fotózkodhatnak a városba látogatók. Kézzel készült, egyedi virágdíszt kapott a Nagytemplom mögötti Emlékkert, míg a Debreceni Egyetem Főépülete előtt nemcsak a botanikus kert világa elevenedik meg, hanem a köztéri szobrok is virágos ruhát öltenek.  

Bővebb információ: https://debreceniviragkarneval.hu/ 

Székesfehérvári Királyi Napok

A programokat augusztus 13–20. között élvezhetik a városba látogatók. Augusztus 19-én, szombaton 21 órától a Korona-túra című produkcióban a nézők bepillanthatnak azokba az eseményekbe, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Az előadás helyszíne az Aranybulla-emlékmű, szereplői határon túlról érkezett diákok és a Vörösmarty Színház színészei. A részvétel ingyenes, regisztrálni a www.vorosmartyszinhaz.hu honlapon lehet. A fesztivál könnyűzenei koncertjein fellép mások mellett Szikora Róbert és az R-GO, Charlie és a Boban Marković Orkestar.

Bővebb információ: https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ 

Győri Ünnepi Fesztivál

A háromnapos eseményen Győrben ad koncertet a NOX, a Varga Miklós Band, és idén is megnyílik a MegaVidámpark augusztus 18. és 20. között a Szentlélek téren. 

Bővebb információ: https://www.facebook.com/augusztus20gyor?fbclid=IwAR15CKijL_9v0U924jtwwf1bkj_avNwd7O_UsT5w1QPILumMl1W9vYYcaZE 

Bor és Kenyér Ünnepe - Siófok Kikötő

Varázslatos környezetben vár mindenkit a Balaton fővárosa számos színes programmal augusztus 17-20-ig. Az idei Bor és Kenyér ünnepen koncertek, táncos előadások, játszóház, bőséges gasztro kínálat és vásár is szerepel a programok között. Legendás filmzenéket játszik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, fellép többek között Kovács Kati és a Lóci játszik. 

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/239438055635263 

Zempléni Fesztivál 2023 - Csodálatos Magyarország 

Az augusztus 19-éig tartó idei fesztivál mintegy 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várja a látogatókat. A zenés színházi játéktól a népszerű jazz- és swing műsorokig rendkívül sok stílus és műfaj megtalálható az idei programkínálatban.

Bővebb információ: https://www.zemplenifesztival.hu/csodalatosmagyarorszag/