1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával kezdődött a szovjet megszállás és a kommunista elnyomás elleni felkelés. Az emléknapon hagyományosan a nemzeti lobogó felvonása után a forradalom kiemelt helyszínein – a Műegyetemnél, a Bem-szobornál, a Magyar Rádió épületénél, valamint a budapesti összecsapások színterein – emlékeznek meg az ’56-os hősökről és áldozatokról. Emellett számos más helyszínen emlékezhetünk az 1956-os eseményekre.

Zászlófelvonás, Szent Korona

A hivatalos állami ünnep 9 órakor a Kossuth Lajos téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik. 10 és 18 óra között pedig a Szent Koronát látogathatják meg az érdeklődők az Országházban, ahol a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is bejárhatják. Az Országgyűlési Múzeum kiállításain pedig A magyar törvényhozás ezer éve és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás tekinthető meg.

16 és 23 óra között fényfestés díszíti majd a Külügyminisztérium épületét, a Budapesti Műszaki Egyetem K épület Duna felőli oldalát, illetve a Terror Háza Múzeum épületét. Az utóbbi egyébként október 23-án 10 és 18 óra között ingyenes látogatható.  

 Bővebb információ: https://oktober23.kormany.hu/

Családi nap a Hadtörténeti Múzeumban

Számos programmal, szakmai előadásokkal, haditechnikai eszközökkel várják a kicsiket és nagyokat október 23-án. Az ingyenesen látogatható állandó és időszaki kiállítások mellett a Kapisztrán téren és az intézmény Díszudvarán megtekinthetők lesznek a kor nehéz haditechnikai eszközei; emellett a vendégek hagyományőrzők segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a felkelők felszerelésével és fegyvereivel. Ismeretterjesztő előadásokon mutatják be a forradalom eseményeit katonai szemszögből. A vállalkozókedvűek egy, a kiállításokban kitölthető feladatlappal tehetik próbára történelmi tudásukat és a sikeres megfejtésért a jutalom sem maradhat el.

Bővebb információ: http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=335

Bepillantás a történelmi animációs filmek világába

A Digitális Legendárium munkacsoport évek óta foglalkozik azzal, hogy hazánk történelmi eseményeit izgalmasabb, a fiatalság számára minél érdekesebb, látványosabb formában tálalja. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködve számos sikeres rövidfilmet készítettek már, amelyek infografikákkal, animációkkal és archív felvételekkel mutatják be a magyar hadtörténelem kiemelkedő mozzanatait. Az október 23-ai előadás során a látogatók az alkotók segítségével ismerkedhetnek meg a filmkészítés folyamataival, az ötlet megfogalmazásától kezdve egészen a film bemutatásáig, és a munka során felmerülő legérdekesebb és legnehezebb pillanatok sem maradnak titokban.

Bővebb információ: http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=453

Kalandozás a Magyar Vadászati Múzeumban

Rendhagyó tárlatvezetés során ismerkedhetnek meg a látogatók a Magyar Vadászati Múzeum rejtett zugaival október 23-án. Betekintést nyerhetnek a hatvani kastély kulisszatitkaiba – az épület alatt húzódó pincerendszer és a foglalkoztató termek is bemutatják titkaikat. A résztvevők a múzeum kiállító terein kívül más izgalmas helyiségeket is megtekinthetnek. A trófearaktárban megnézhetik a múzeumnak adományozott hagyatékokat, a foglalkoztató termekben bemutatják a múzeumpedagógiai foglalkozások során használt preparátumokat, illetve mikroszkópok segítségével közelebbről is szemügyre vehetnek például különböző rovarokat. Megtekinthetik a múzeum alatt húzódó rövid pincerendszert is, ahol betekintést nyerhetnek a múzeum szabaduló szobájába is.

Bővebb információ: http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=175

Mindszent rejtett értékei

A számos rejtett értékkel bíró Mindszentet ezen alkalommal játékosan ismerhetik meg a program résztvevői, az útvonallal és érdekességekkel teli menetlevél segítségével. A Helytörténeti Gyűjtemény a korábbi években is szervezett hasonló eseményt, városismereti verseny címmel, diákok részére. Elsősorban családokat, baráti társaságokat, felnőtteket várnak az eseményre.

Bővebb információ: https://mindszent.hu/meghivo-2023-oktober-23-i-megemlekezesre-2023-oktober-22/

Liszt Fesztivál Gödöllőn

2023. október 14-23. között huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Liszt Fesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fesztivál számtalan művet mutat be, illetve sok feltörekvő tehetségnek ad lehetőséget a bemutatkozásra a nagyközönség előtt. Október 23-án 19 órától Journée des héros – Hősök napja címmel ünnepi gálahangversenyt ad a Gödöllői Szimfonikus Zenekar.  

A belépéshez belépőjegy vásárlása szükséges.

Bővebb információ: https://kiralyikastely.hu/liszt-fesztival.html

Márai és 1956 a Várkert Bazárban

Isten malmai gyorsan őrölnek címmel program várja az érdeklődőket a Várkert Bazárban. Hogyan válik hőssé egy hétköznapi ember? Kiket ragad magával a forradalom lendülete? Mi volt az a vágy, az a végtelen akarat, amely fel tudta állítani a fiatalokat, hogy kiálljanak magukért, a szabadságukért? Mi 1956 üzenete ma számunkra és mennyire él velünk, több mint hatvan év távlatából a forradalom?

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

A belépéshez belépőjegy vásárlása szükséges.

Bővebb információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/isten-malmai-gyorsan-orolnek-marai-es-1956