Az ország minden szegletében kínálnak szórakoztató programokat, különleges látnivalókat az idei nyári fesztiválok. A legkedveltebb hazai fürdőhelyeken és a népszerű turisztikai célpontokon is összeköthetjük a kultúrát a családi csobbanással és a pihenéssel.          

Bergengócia Mesefesztivál  

Július 7–8-án Bergengóciában, a vásárosnaményi Tisza-parton vár mindenkit a beregi mesevilág. Felejthetetlen élményt ígér egy bámulatos környezetben az idén második alkalommal életre hívott fesztivál.  

Bővebb információ: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-bergengocia-mesefesztival.html 

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

A visegrádi Királyi Palotában július 7-9. között rendezik meg Magyarország talán legismertebb nyári eseményét, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, amely 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak. Három napon át látványos lovagi tornák, pompás királyi menet és esti fáklyás felvonulás, vásár, koncertek és királyi borudvar várja a látogatókat, megidézve az utánozhatatlan középkori hangulatot.

Bővebb információ: https://palotajatekok.hu/ 

Zsolnay Fényfesztivál  

Július 6-9. között fénybe borítja Pécset a Zsolnay Fényfesztivál. Újra fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. A Fény Útja szabadtéri helyszínei ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben lévők egy extra karszalaggal tekinthetők meg. A fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, amik a művészetek felvillanyozó erejével tudatosan reagálnak korunk környezeti és társadalmi problémáira, mint a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Bővebb információ: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/ 

Dunakanyar Fesztivál  

Július 8-án Nagymaros több helyszíne ad otthont a fesztiválnak, amely a település szépségeit és kultúráját mutatja be a helyi közösség bevonásával. Vezetett túrákon fedezhetjük fel a környéket, lesz virág- és faültetés, gyerekprogramok és kincskeresés az egész családnak. Fellép mások mellett Gryllus Vilmos és előadás tart Pál Feri atya.  

Bővebb információ: https://www.facebook.com/DunakanyarFesztivalOfficial/ 

Hetedhét Mesefesztivál  

Július 10-én változatos programokkal, több helyszínen várják az érdeklődőket Balatonakaliban. A mesefesztivál szervezői koncertekkel, mese- és játszóházakkal és rengeteg vidámsággal készülnek.  

Bővebb információ: https://www.fesztivalportal.hu/minden-mas-fesztival/hetedhet-mesefesztival-balatonakali 

Déryné Fesztivál  

Sátoraljaújhelyen július 19. és 23. között 5 napon át, 11 helyszín, több mint 70 ingyenes program várja a városba látogatókat. A színházi előadások mellett családi programok és koncertek is szórakoztatják a kultúra szerelmeseit. Fellép mások mellett a Csík zenekar, a Kaláka, a Besh o droM, a Bohemian Betyars, a Balkán Fanatik  és a Budapest Jazz Orchestra.  

Bővebb információ: https://derynefesztival.hu/ 

Fotó: Gádoros Márk/VízióMédia

32. Művészetek Völgye

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. A Balaton-felvidék ikonikus településein 2000-nél is több lehetőség közül választhatnak az oda látogató családok az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján.  Új és megújult zenei helyszínek, megszámlálhatatlan színházi - és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel a völgyet július 21. és 30. között.  

Bővebb információ: https://www.muveszetekvolgye.hu 

Az idén második alkalommal vesz részt az Egyszülős Központ is Kapolcson a Művészetek Völgyében, ahol színes programokat kínál az odalátogató szülőknek és gyerekeknek. Egyebek között kézműves varázslattal, kvízzel és híres emberek meséivel várják a sátorba érkezőket. Idén olyan hírességek vállalták el a meseolvasást, mint Beck Zaza, Ferenczy György, Gryllus Vilmos, Hobo, Lackfi János, Sebő Ferenc, Varró Dániel és Vecsey. H. Miklós.  

Bővebb információ: https://www.muveszetekvolgye.hu

Balatonszárszói Sárkányfesztivál

Idén már 13. alkalommal várják a kicsiket és nagyokat színes programokkal a Csukás Színházban július 27-30. között. A látogatók találkozhatnak Süsüvel és a többi kedves Csukás mesefigurával, lesznek zenés mesejátékok, színházi előadások, koncertek, családi gyerekprogramok.

Bővebb információ: https://balatonszarszo.hu

Kabóciádé Családi Fesztivál  

Veszprémben a Kolostorok és Kertek rendezvénytérre a már jól ismert Habakuk király és Boróka királyné vezetésével apró marionettek és grandiózus óriásbábok költöznek. Július 28-tól 30-ig minden család a Kabóciádé lakójává válik. Akár piknikezni is lehet majd a királyi párral.  

Bővebb információ: https://www.kabocababszinhaz.hu/hu/kabociade-csaladi-fesztival 

Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál  

Idén tizedik alkalommal tartják meg a Természet Operaháza Fesztivált Tiszafüreden, július 28-án és 29-én. Ha a zene lélekemelő élményét és a természetben való mozgás örömét ötvözzük, abból olyan szabad ég alatti zeneterápia születik, amely valódi felüdülést hoz testnek és léleknek. Koncertet ad mások mellett Miklósa Erika és a Csík Zenekar. Lesz Boat D’Opera csónakos és Tour D’Opera kerékpáros túra, családi nap és zenés mulatság. Az esemény jelmondata: Tekerj, fuss és csónakázz a kultúráért!  

Bővebb információ: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-termeszet-operahaza-tisza-tavi-fesztival.html