Csak rövid ideig tartott a baleseti ellátásban a nyáron szokásos „uborkaszezon”.  A csúcsidőre jellemző, 100-150 gyermek ellátásával járó napi üzem július-augusztusban némileg csökkent a Baleseti Intézet gyermektraumatológiáján, de a súlyos sérülések, illetve a műtétek száma nem lett kevesebb – tudtuk meg Varga Marcell gyermek-traumatológustól.  

– Az elmúlt időszakban számos nagyon súlyosan sérült gyermeket láttunk el – mondja a szakorvos, aki szerint ezek a sérülések sok esetben azért is megrendítőek, mert könnyen megelőzhetők lehettek volna. – Nemrég súlyos agy- és koponyasérült kisgyermek érkezett hozzánk, aki egy frontális ütközés során kirepült a személygépkocsiból, mert gyermekülés volt ugyan, de ő nem volt benne biztonságosan rögzítve. Egy másik hatéves kisgyermek egy áruház parkolójában játszott, amikor egy tolató kamion mögé esett. A lábai a kamion lökhárítója és az útpadka közé szorultak, rendkívül súlyosak a sérülései, várhatóan még több műtét vár rá.  

A jó időben emellett sokak töltötték idejüket a játszótereken, léptek rosszul a mászókán, vagy estek le a csúszdáról. Ezen eszközök figyelmetlen használata meglepően súlyos végtagsérülésekkel járhat. Leggyakrabban a csukló és a könyök szokott úgy törni, hogy aztán már csak műtéttel lehet helyretenni a csontokat. 

 A gyermektraumatológusok „mumusa”, a trambulin hosszú évek óta az egyik leggyakoribb oka a különböző baleseteknek. Erre a „rémlistára” most újabb divatos eszköz került, az elektromos roller.  Egyre több gyermeknek van ilyen és ezzel mind többeknek lesz potenciális esélyük arra, hogy a sürgősségi ügyeletek orvosaival találkozzanak. Varga Marcell doktor felidézi annak a 12 éves fiúnak a történetét, akinek a minap több foga is kitört, mert 40 km/h sebességgel útpadkának ütközött. Egy 9 éves kislánynak pedig eltörött a karcsontja, miután szintén egy elektromos rollerrel mindenféle védőfelszerelés nélkül elhasalt. Hozzátette: sajnos már naponta érkeznek az intézetbe az elektromos rollerezés áldozatai.  

– Nemrég például azért fogtam a fejem, mert a rollerbaleset után felgyógyult gyermeket azzal vigasztalta az édesanyja, hogy fájdalomdíjul hamarosan megkapja a trambulint… – fűzte hozzá a traumatológus. 

– Gyakoriak a csip-csup sérülések is.  Nyáron több olyan gyermeket is kezeltünk, akinél banális rovarcsípésből alakult ki súlyos, gyulladásos elváltozás. Talán a nyár elmúltával ezekkel a sérülésekkel legalább nem kell számolnunk.  Az oktatási szezon kezdetével azonban mindig megszaporodnak a gázolásos balesetek. Ajánlatos felidézni, átismételni a gyerekeinkkel, hogyan viselkedjenek az utcán, miként, mire figyelve keljenek át a zebrán. Például jelezzük, hogy kerékpáron, görkorin, de még csak sétálva sem ajánlott a mobiltelefon kijelzőjén játszani, sms-t írni, mert nagyon balesetveszélyes, ha a figyelmet elvonják ezek az eszközök. Hasonlóan veszélyes, amikor valaki komoly hangerővel hallgat zenét a fülhallgatóján, mert így esélye sincs a gyorsan közeledő járműveket vagy egyéb közúti veszélyeket észlelni.  

Az őszi időszakban a sportbalesetek száma is meg szokott nőni. Ennek sokszor oka az, hogy a nyáron kissé ellustult gyermeket érő hirtelen nagyobb terhelés (tornaórai felmérő, intenzív edzés újrakezdése) kellő felkészítés, bemelegítés nélkül történik, ami szintén balesetveszélyes. 

–  Ezért javasoljuk, hogy itt is tartsák be a fokozatosságot, ne az első héten akarják visszahozni a gyermek teljes, nyár előtti formáját az edzők és a testnevelőtanárok – ajánlotta a szakember. 

A leggyakoribb sérülések a térd- és a bokasérülések – nyáron ezeknek a száma mindig visszaesik, aztán ősztől télig fokozatosan újra nő. Egyre több a keresztszalag-sérülés is a gyerekeknél.  

Ha baleset éri a gyermeket, és a szülő úgy gondolja, hogy ezzel orvoshoz kell menni, mindig tájékozódjanak, hol van az ügyleletes ellátó hely. A fővárosban új gyermekbaleseti ügyeleti rendszer működik szeptembertől. Ez azt jelenti, hogy különböző napokon akár más-más kórház is lehet felelős a gyermeksérültek ellátásáért, még ugyanazon lakhely esetén is. Tehát ha a szülő maga viszi be gyermekét adott ellátóhelyre, nem árt előtte megtudni, hol, melyik intézmény az illetékes kórház az adott napon. Bonyolítja a helyzetet, hogy a gyermeksebészeti ellátás és baleseti ellátás két különböző helyen is történhet – azaz egy gyermek vakbélgyulladását és csuklótörését nem biztos, hogy ugyanott fogják ellátni.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!