Petrovánszki Szilvia 18 éve dolgozik kozmetikusként, egy vezető szépségipari cég trénere. Szinte minden korosztály megfordul a kezei között a tiniktől az érett hölgyekig.

Valóban létezik ez a presszió?

– A vendégeim részéről én ezt nem igazán tapasztalom, talán 10-ből 1 hölgynél érzem, hogy mindenáron le akar valamennyit tagadni a korából. Nem állítom persze, hogy nincs valamennyi ápoltságra irányuló nyomás a nőkön. Sokan olyan munkakörökben dolgoznak, ahol elvárás is az ápolt, jó megjelenés.

Minden korosztályra ugyanez jellemző?

– A fiatal lányoknál sokkal inkább érzékelhető a megfelelési kényszer. Őket jobban befolyásolja a média, ők sokkal intenzívebben figyelik az eseményeket, elhiszik, amit látnak a Facebookon, az Instán, a TikTok-on, irreálisak az elvárásaik. Az idősebb korosztály már tudja, hogy amit ott látnak, az nem a valóság, hogy egy 50-es nő nyilván nem hibátlan, nem reális, hogy nincs rajta ránc, narancsbőr. A 40-es, 50-es korosztály inkább saját magának akar megfelelni, a nők maguknak akarnak tetszeni, náluk ez inkább egy belülről jövő késztetés.

Photoshopos ránctalanítás

Magyarországon korábban nagy hagyománya volt annak, hogy a nők kozmetikushoz járnak, társadalmi pozíciótól, munkakörtől függetlenül. Része volt a mindennapoknak. Ez már nem jellemző?

– Néhány évtizede a kozmetikai kezelések még jóval megfizethetőbbek voltak, mint manapság, nagyságrendeket ugrottak az árak. Ugyanakkor az illatszerboltokban, hipermarketekben már óriási a kozmetikai termékválaszték, elérhető áron hozzá lehet jutni szinte bármihez, krémekhez, lehúzó-maszkokhoz, szérumokhoz. Ezért nagyon sokan csak otthon feldobnak egy pakolást és azzal már jobban érzik magukat.

„Ha egy igényes nő időben elkezdi a bőre ápolását, odafigyel rá, akkor sokkal később öregszik meg a bőre.”

Filmsztároknál, celebeknél szembetűnő elsősorban, hogy a szépségápolás a kozmetikától inkább a plasztikázás irányába tolódik. Ez a jelenség mennyire gyűrűzik be hozzánk, civilekhez”?

– Nálunk is egyre többen járnak botox-kezelésre, feltöltésekre, fiatalok is. Ők úgy gondolják, hogy a kozmetika csak kiegészítés, a nagyobb ráncok, eltérések eltüntetését az orvosokra bízzák.

Rendszeres kozmetikai kezelésekkel egyébként elérhető ugyanaz a hatás?

– Én abban hiszek, hogy ha egy igényes nő időben elkezdi a bőre ápolását, odafigyel rá, letisztítja, táplálja, hidratálja, akkor sokkal később öregszik meg a bőre, sokkal később jut el oda, hogy elgondolkodjon egy szépészeti beavatkozáson.

Környezeti hatások

Mit jelent „időben elkezdeni”, mi befolyásolja a bőr öregedését?

– A kozmetikai kezelést már tinikorban érdemes elkezdeni. A legelső feladat minél előbb megtanulni a helyes bőrápolást, ami a letisztítással kezdődik. Nem szabad megfeledkezni azokról az eszközökről sem, amelyek körülvesznek minket. A rengeteg kütyü – a mobil, a laptopok, a tabletek – kék fényt bocsátanak ki. Kutatások bizonyítják, hogy a kék fény is károsítja, sejtszinten roncsolja a bőrt. Márpedig a fiatalok nagyon sokat ülnek monitor ellőtt, és ez is a bőr korai öregedéséhez vezethet. A jelenséget Digital Ageing-nek nevezik. A felgyorsult életmódunk ráadásul magával hozza a stresszt, a kialvatlanságot, a nem megfelelő táplálkozást, egyre intenzívebben használjuk a légkondicionálót, többször kerülünk kapcsolatba mesterséges kozmetikumokkal is. Olyan terhelés éri a szervezetünket nap mint nap, hogy egyre többen válnak allergiássá ételre, termékre. Egyre több az irritált, érzékeny bőr is, ami bármelyik bőrtípuson jelentkezhet.

Vagyis minden külső inger hatással van a bőrünkre.

– Sőt, a bőr idegsejtjei is károsodhatnak és ez a bőr öregedési folyamatára is nagy hatással van. Ez a folyamat a neuro-ageing. Az öregedéssel kapcsolatban két teória létezik, egyrészt a genetikailag programozott öregedés, ami a biológiai óránk szerint megy végbe, illetve a hibák által okozott öregedés, ilyenek a környezeti hatások, amiket a sejtek egyre kevésbé képesek kijavítani. A kutatások szerint egyesek a genetikai programjuk szerint gyorsabb ütemben öregszenek. Aki ki van téve olyan életmódbeli hatásoknak, mint a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, az hajlamossá válik egy még gyorsabb biológiai öregedésre.

Az öregedés mindenkiben kódolva van. Kutatók találtak egy gént, ami a fiatalsághoz és a „hosszú élet titkához” kötődik. Ezt a gént stimulálni lehet, hogy úgy szintetizálódjon, mint 10 évvel korábban. Manapság az okos, rafinált hatóanyagok nagyon mélyre tudnak jutni a bőrbe és ott sejtszinten tudják kifejteni hatásukat. Persze mindig vannak, akik soha nem elégedettek, de ott inkább lelki okokra vezethető vissza a szépség, fiatalság hajszolása.

Kezelés testnek és léleknek

Kikapcsolódásnak sem utolsó, ha az ember kozmetikushoz megy, ez az egyik legélvezetesebb énidő.

– Igen, ezzel teljesen egyetértek. Szükségünk van a kikapcsolódásra, a relaxálásra. Az az egy-másfél óra kényeztetés sok nőnek mindennél többet jelent.

(fotó: Shutterstock, privát)