Szépnek lenni mindenáron? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Szépnek lenni mindenáron?

csalad.hu
2021. márc. 7. 9:00
Életmód

Iszonyatos nyomás alatt élnek a 21. századi nők, hogy megfeleljenek a szépséget mindenek fölé helyező és az örök ifjúságot éltető elvárásoknak. Vagy ez csak városi legenda? Tapasztalt kozmetikussal keressük az igazságot.

Petrovánszki Szilvia 18 éve dolgozik kozmetikusként, egy vezető szépségipari cég trénere. Szinte minden korosztály megfordul a kezei között a tiniktől az érett hölgyekig.

Valóban létezik ez a presszió?

– A vendégeim részéről én ezt nem igazán tapasztalom, talán 10-ből 1 hölgynél érzem, hogy mindenáron le akar valamennyit tagadni a korából. Nem állítom persze, hogy nincs valamennyi ápoltságra irányuló nyomás a nőkön. Sokan olyan munkakörökben dolgoznak, ahol elvárás is az ápolt, jó megjelenés.

Minden korosztályra ugyanez jellemző?

– A fiatal lányoknál sokkal inkább érzékelhető a megfelelési kényszer. Őket jobban befolyásolja a média, ők sokkal intenzívebben figyelik az eseményeket, elhiszik, amit látnak a Facebookon, az Instán, a TikTok-on, irreálisak az elvárásaik. Az idősebb korosztály már tudja, hogy amit ott látnak, az nem a valóság, hogy egy 50-es nő nyilván nem hibátlan, nem reális, hogy nincs rajta ránc, narancsbőr. A 40-es, 50-es korosztály inkább saját magának akar megfelelni, a nők maguknak akarnak tetszeni, náluk ez inkább egy belülről jövő késztetés.

Photoshopos ránctalanítás

Magyarországon korábban nagy hagyománya volt annak, hogy a nők kozmetikushoz járnak, társadalmi pozíciótól, munkakörtől függetlenül. Része volt a mindennapoknak. Ez már nem jellemző?

– Néhány évtizede a kozmetikai kezelések még jóval megfizethetőbbek voltak, mint manapság, nagyságrendeket ugrottak az árak. Ugyanakkor az illatszerboltokban, hipermarketekben már óriási a kozmetikai termékválaszték, elérhető áron hozzá lehet jutni szinte bármihez, krémekhez, lehúzó-maszkokhoz, szérumokhoz. Ezért nagyon sokan csak otthon feldobnak egy pakolást és azzal már jobban érzik magukat.

„Ha egy igényes nő időben elkezdi a bőre ápolását, odafigyel rá, akkor sokkal később öregszik meg a bőre.”

Filmsztároknál, celebeknél szembetűnő elsősorban, hogy a szépségápolás a kozmetikától inkább a plasztikázás irányába tolódik. Ez a jelenség mennyire gyűrűzik be hozzánk, civilekhez”?

– Nálunk is egyre többen járnak botox-kezelésre, feltöltésekre, fiatalok is. Ők úgy gondolják, hogy a kozmetika csak kiegészítés, a nagyobb ráncok, eltérések eltüntetését az orvosokra bízzák.

Rendszeres kozmetikai kezelésekkel egyébként elérhető ugyanaz a hatás?

– Én abban hiszek, hogy ha egy igényes nő időben elkezdi a bőre ápolását, odafigyel rá, letisztítja, táplálja, hidratálja, akkor sokkal később öregszik meg a bőre, sokkal később jut el oda, hogy elgondolkodjon egy szépészeti beavatkozáson.

Környezeti hatások

Mit jelent „időben elkezdeni”, mi befolyásolja a bőr öregedését?

– A kozmetikai kezelést már tinikorban érdemes elkezdeni. A legelső feladat minél előbb megtanulni a helyes bőrápolást, ami a letisztítással kezdődik. Nem szabad megfeledkezni azokról az eszközökről sem, amelyek körülvesznek minket. A rengeteg kütyü – a mobil, a laptopok, a tabletek – kék fényt bocsátanak ki. Kutatások bizonyítják, hogy a kék fény is károsítja, sejtszinten roncsolja a bőrt. Márpedig a fiatalok nagyon sokat ülnek monitor ellőtt, és ez is a bőr korai öregedéséhez vezethet. A jelenséget Digital Ageing-nek nevezik. A felgyorsult életmódunk ráadásul magával hozza a stresszt, a kialvatlanságot, a nem megfelelő táplálkozást, egyre intenzívebben használjuk a légkondicionálót, többször kerülünk kapcsolatba mesterséges kozmetikumokkal is. Olyan terhelés éri a szervezetünket nap mint nap, hogy egyre többen válnak allergiássá ételre, termékre. Egyre több az irritált, érzékeny bőr is, ami bármelyik bőrtípuson jelentkezhet.

Vagyis minden külső inger hatással van a bőrünkre.

– Sőt, a bőr idegsejtjei is károsodhatnak és ez a bőr öregedési folyamatára is nagy hatással van. Ez a folyamat a neuro-ageing. Az öregedéssel kapcsolatban két teória létezik, egyrészt a genetikailag programozott öregedés, ami a biológiai óránk szerint megy végbe, illetve a hibák által okozott öregedés, ilyenek a környezeti hatások, amiket a sejtek egyre kevésbé képesek kijavítani. A kutatások szerint egyesek a genetikai programjuk szerint gyorsabb ütemben öregszenek. Aki ki van téve olyan életmódbeli hatásoknak, mint a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, az hajlamossá válik egy még gyorsabb biológiai öregedésre.

Az öregedés mindenkiben kódolva van. Kutatók találtak egy gént, ami a fiatalsághoz és a „hosszú élet titkához” kötődik. Ezt a gént stimulálni lehet, hogy úgy szintetizálódjon, mint 10 évvel korábban. Manapság az okos, rafinált hatóanyagok nagyon mélyre tudnak jutni a bőrbe és ott sejtszinten tudják kifejteni hatásukat. Persze mindig vannak, akik soha nem elégedettek, de ott inkább lelki okokra vezethető vissza a szépség, fiatalság hajszolása.

Kezelés testnek és léleknek

Kikapcsolódásnak sem utolsó, ha az ember kozmetikushoz megy, ez az egyik legélvezetesebb énidő.

– Igen, ezzel teljesen egyetértek. Szükségünk van a kikapcsolódásra, a relaxálásra. Az az egy-másfél óra kényeztetés sok nőnek mindennél többet jelent.

(fotó: Shutterstock, privát)