A KINCS 2022-ben végzett felmérése alapján tízből hatan vélekednek úgy, hogy a nőknek nehezebb sikeres karriert építeniük, mint a férfiaknak (61 százalék), ami összefügg azzal, hogy a gyermekvállalás befolyásolja az újbóli munkába állást. Ezért is tartja fontosnak a többség (87 százalék), hogy kapjanak segítséget a nők, különösen az édesanyák a munkaerőpiacon.  

Az emberek kétharmada (64 százalék) szerint a nőknek nehezebb összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, mint a férfiaknak. 

Háromból két válaszadó (64 százalék) nyilatkozta azt, hogy szívesebben dolgozik olyan főnökkel, akinek van gyermeke, legyen akár férfi vagy nő. Tízből három ember (29 százalék) mondta azt, hogy szívesebben dolgozik inkább csak női vezetővel, mint férfival.

Minden második megkérdezett (52 százalék) szerint több női vezetőre lenne szükség Magyarországon. A gyermekesek nagyobb mértékben értettek ezzel egyet (56 százalék), mint a gyermektelenek (44 százalék). Kisebbségben vannak azok, akik szerint negatívan ítélik meg a sikeres karriert befutó nőket (43 százalék). 

Tízből kilencen (91 százalék) egyetértenek azzal, hogy egy vezető kinevezésekor a teljesítmény számítson és ne az, hogy valaki nő vagy férfi. A magyaroknak csak a negyede (24 százalék) gondolja úgy, hogy a női kvóta jó megoldás lehet a nők vezetői szerepvállalásának erősítéséhez.