A láthatatlan munka olyan típusú munkavégzés, amiért nem jár fizetés. Azokról a munkákról van szó, melyek elvégzését sokan természetesnek veszik, ám a hiánya azonnal feltűnik.  Mértéke nemzetgazdasági szinten is jelentős, ha beleszámítanánk a GDP-be, az csaknem 25 százalékkal lenne magasabb. Ebbe a kategóriába tartoznak a háztartással, a gyermekek nevelésével vagy az idős hozzátartozókkal kapcsolatos feladatok, de akár az önkéntes munka is.

A nem reprezentatív kutatásban gyermeket nevelő, 18-49 éves anyákat kérdeztek a láthatatlan munkáról. A válaszokból kiderült, hogy az édesanyák többsége (62%) hallott már arról, hogy a fizetett munka mellett van fizetetlen, úgynevezett láthatatlan munka, és nagy többségük (81%) ismeri a fogalom jelentését is. 

A válaszadó kisgyermekes édesanyák 96 százaléka végez láthatatlan munkát, csaknem felük (46%) hetente több mint 10 órát. Leggyakrabban a mosást, a takarítást és a főzést említették a megkérdezettek.

A ház körüli feladatok kapcsán a legtöbben kapnak segítséget felnőtt korú családtagjaiktól, különösen a házasságban élők számíthatnak a párjukra, de a nagyszülők és a nagyobb gyermekek is gyakran bekapcsolódnak a láthatatlan munka végzésébe. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a házastársak 95 százaléka besegít az otthoni teendők elvégzésébe, ennek ellenére a megkérdezett nők csupán egyötöde érzi úgy, hogy arányosan oszlanak meg a feladatok. A nagy többségük (79%) úgy gondolja, hogy a nőkre több teendő hárul, mint a férfiakra. A válaszadók elmondása alapján fizetett segítséget az anyák egyötöde vesz igénybe.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a nagycsaládos édesanyák több segítséget kapnak párjuktól, valamint gyermekeiktől is. A megkérdezettek egyharmada gyakran, 57 százalékuk csak ritkán érzi megterhelőnek az otthoni teendők elvégzését, ugyanakkor minden tizedik édesanya kifejezetten örömét leli bennük. A kutatásban résztvevő minden második édesanya (51%) úgy érzi, hogy a láthatatlan munkáját megbecsülik a családban, közel harmaduk (29%) viszont nem ezt tapasztalja. 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára rövid videófelvételt jelentetett meg a Láthatatlan munka világnapja alkalmából a közösségi oldalán.