A Summerfest az elmúlt 26 év alatt az ország egyik legnagyobb folklór eseményévé vált.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy az UNESCO stratégiai partner szervezete, a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) a Summerfestet két városban, Százhalombattán és Tökölön hivatalos fesztivállá minősítette. Az elmúlt években a világ valamennyi kontinenséről több mint 100 ország néptáncosa és zenésze vett részt a Summerfest rendezvényein.

Meghívott országok:

Bolívia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Chile, Indonézia, Japán, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Malajzia, Oroszország – Kalmükföld, Tanok, Krasznodar kozákok, Sztavropol Kaukázus, Panama, Spanyolország – Palma de Mallorca, Románia Marosludas, Magyarország.

Az idei díszvendég Kárpátalja.

Az árnyékból a nemzetközi porondra

Minden település életének fontos része a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagáért beszél. Léteznek azonban olyan települések, melyek nem rendelkeznek jelentős történelmi múlttal, a főváros árnyékában vannak.

Három ilyen „árnyékban lévő” település tart életben (Százhalombatta, Tököl, Szigetszentmiklós) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye, ugyanakkor kétségtelenül Magyarországon, sőt Európában a legnagyobb nemzetközi folklórfesztivál.

Programok

A fesztivál eseményei e három településen oszlanak meg. Az elmúlt 24 évben közel 450 ezer néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.

A fesztivál kiemelt eseményei: a Nyitó- és Záróceremónia (Százhalombattán), Táncpanorámák (Százhalombattán, Tökölön és Szigetszentmiklóson), az augusztus 20-ai gálaműsorok (Szigetszentmiklóson és Tökölön). Kiegészítő események: klasszikus zenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, játszóházak, gyermekprogramok, világzenei sátorkoncertek, nemzetközi táncházak változatlanul gazdagítják mindhárom település kínálatát.