Annyi minden befolyásolja azt, hogyan alszik a gyermekünk! A mozgásfejlődés és az idegrendszer érése rendesen fel tudja borítani a már stabilan működő alvási szokásokat is. Aztán persze ott az érzelmi háttér: a nap történései miatt nyugtalanabb, esetleg felpörgött a kicsi, és jobban igényli a közelségünket. 

HA TÚLPÖRGÖTT A KICSI

Ha sok volt aznap a program, vagy lefekvés előtt még megnézhette a kedvenc meséjét, ne csodálkozzunk, hogy a kicsi akkor sem tud lenyugodni, ha eljön az alvás ideje. Tartózkodjunk a tévénézéstől, tablethasználattól. Még egy felnőtt esetében is zavarja a nyugodt alvást a sok kütyü, nemhogy egy gyermeknél, aki mindenre sokkal érzékenyebben reagál. Számos szakember tanácsolja azt, hogy az esti órákban már ne legyen erős fény a lakásban, beszéljünk halkabban, nyugodtabban. A mi lelassulásunk átragad a kisgyermekre is.

NAPI ESEMÉNYEK FELDOLGOZÁSA

Az olvasott esti mese fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! A kisgyermek a mese segítségével képes feldolgozni a benne lévő feszültségeket. Ha ez a történet ráadásul egy olyan lurkóról szól, aki meglepő módon ugyanazokat a dolgokat éli át, mint ő, azzal csak fokozzuk a mese gyógyító hatását. Az is jó megoldás, ha lefekvés előtt összebújunk a kislámpa fényénél az ágyban, és suttogva kibeszéljük, mi minden történt velünk aznap. A gyermek boldogan és megkönnyebbülten hajtja így álomra a fejét.

FÉLELEM ELLEN

3 éves kor környékén jelentkezik a sötétségtől való félelem. 5-6 évesen szembesül először azzal a kisgyermek, hogy nemcsak a szülei halandók, de ő maga is. Nagyon élénk ebben az életkorban a fantáziája, így az irreális dolgoktól való félelem is megjelenik a palettán. Nem érünk sokat azzal, ha bagatellizáljuk a gyermek félelmét. Nagyon jó módszerek léteznek a rossz érzés csökkentésére. Az egyik ilyen az, ha engedjük a kicsit ideiglenesen velünk aludni – igaz, számoljunk a visszaszoktatással is. Énekeljünk együtt! Éneklés közben egyszerűen nem tudunk félelmet érezni. Ezen kívül létezik már kifejezetten gyermekek részére készült esti jóga könyv, ami segít az ellazulásban, és a pszichológiát is segítségül hívja a félelmek elengedéséhez. Megoldást jelenthet, ha a gyermek jelenlétében megkérjük az alvókáját, hogy védje meg mindentől őt, amíg az édesanyja, édesapja a másik szobában alszik.

A BETEG NYUGTALAN

Nem csupán apa, anya biztonságot adó közelsége segít a gyógyulásban, amikor együtt alszunk a beteg gyermekkel, hanem az ölelés ereje is. Ha összebújunk, akkor az éjszaka során olyan hormonok termelődnek, amelyek közvetve erősítik az immunrendszert.

SEGÍTSÉG AZ ELLAZULÁSHOZ

Nem minden gyermek lesz álmos az esti fürdés után, ez alkati kérdés. Segíthetjük az ellazulást, ha illatos, levendulás fürdőt készítünk, és gyérebb világítást kapcsolunk. Fürdés után a legkisebbeknél előszeretettel alkalmaznak a szülők babamasszázst, nyugodtan masszírozzuk át az óvodást is kisgyermekek számára készült bőrápoló termékekkel. Ebben az életkorban már ihatnak a kicsik gyengébbre főzött levendula vagy citromfű teát lefekvés előtt, de a langyos mézes tej is hatásos lehet, kiváltképp egy jó kis esti mese kíséretében.