A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató közös országos felmérése szerint Magyarországon főleg a nők és az idősek körében szembetűnő a kialvatlanságban szenvedők arányának növekedése. A kívánatos 8 óra helyett 7-7 és fél órára csökkent a napi átlagos alvásidő a korábbiakhoz képest, de a szakember úgy látja, hogy még komolyabb a gond a kamaszok alvásával.  

G. Németh György hangsúlyozza, hogy a szakorvosi vizsgálatokon egyre több fiatalnál diagnosztizálnak alvásbetegséget. Akár már néhány hosszabbra nyúlt estének is lehetnek káros következményei. A kialvatlanság pedig dekoncentráltsághoz, ingerlékenységhez vezet.  

– A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, az alvásadósságot pedig a hétvégén próbálják pótolni a fiatalok.    

A csökkenő alvásidő miatt gyengül az immunrendszer és így fogékonyabbak leszünk a megbetegedésekre. A kialvatlanság okozója lehet a magas várnyomásnak, illetve cukorbetegséghez is vezethet. A szakirodalom 120 féle alvásbetegséget tart nyilván. Tudományos adatok szerint az a felnőtt ember, aki az átlagos életkor felét elérve, tehát 40-42 éves kora körül alvásproblémával küzd, de ezzel nem foglalkozik, 10 évvel megrövidíti az életét.  

– Egyre gyakoribb a "nyugtalan láb szindróma", amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. De alvásbetegség az apnoe is, ami azért a felnőtteknél gyakoribb. Az ilyen betegek éjszaka nem kapnak rendesen levegőt, ennek egyik következménye a horkolás. 

A szakértő beszélt arról is, hogy az elmúlt években több olyan esemény történt a világban, amelyek túlságosan felzaklatták az embereket. Példaként a covid-járványt és az ukrajnai háborút említette. A kutatásban résztvevők lelki problémákkal, munkahelyi nehézségekkel is indokolták, hogy rosszul alszanak, illetve sokakat nyomasztanak anyagi gondok, de vannak, akik az időjárás miatt nem tudnak elaludni.      

A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor. Úgy vélte, a kamaszok és már a gyerekek is főként a számítógép vagy a mobiltelefonok miatt sokkal többet és tovább vannak fent, mint akár a szüleik vagy a nagyszüleik, az esti lefekvés ideje kitolódik. Az éberség fenntartására aztán napközben rendszeresen kávét, teát, a fiatalok energiaitalt fogyasztanak.  

– Pedig az alvásbetegség megelőzhető! Ennek ellenére csak a megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, hogy megoldást keres – mutatott rá G. Németh György. – A jó alváshoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. Különösen fontos az ágy, a matrac, a sötétítés, a cirkadián ritmushoz igazodás, azaz a nappalok és éjszakák változásaihoz történő alkalmazkodás.   

A Magyar Alvás Szövetség elnöke elmondta: továbbra is szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt és csökkenjen a gyerekek leterheltsége. Ugyanis reggel 8 és 9 óra között a gyerekek még ébredeznek, ezért a teljesítményük ilyenkor gyakorlatilag értékelhetetlen.