Mesterségek Ünnepe az összetartozás jegyében

Összetartozunk alcímmel rendezik meg idén augusztus 20. és 23. között a Mesterségek Ünnepét a budai Várban. A járványügyi korlátozások betartása mellett ötszáz főig fogadják az érdeklődőket, a színpadi programok megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges.

Augusztus 20-án az Örökség Egyesület Táncoló, Éneklő Ország című programsorozatával kapcsolódik a rendezvényhez, lesz hangszerbemutató, tánc- és énektanítás, fotósarok és táncház. Fellép Pál Lajos a tanítványaival, jelen lesz a Sarjú Banda és a Duna Művészegyüttes. A folkTREND! divatbemutatón a 2019-ben kiírt pályázat nyertes alkotásai mutatkoznak be. Az estet a 2. FolKid Gyermekfesztivál, majd az Örökség Egyesület gálakoncertje zárja. A Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a fejrevaló viseletek. A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen várják az érdeklődőket augusztusban és szeptemberben.

Szentmise a Szent István-bazilikában

A hagyományosan a bazilika előtti téren, több tízezer zarándok részvételével megtartott szertartást idén a bazilikában, szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett rendezik meg, és azon csak meghívottak vehetnek részt. A délután 5 órakor kezdődő szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezeti, a homíliát Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mondja.

A mise után a szokásos Szent Jobb-körmenet helyett – ugyancsak a bazilikában – a magyar nemzetért könyörgő liturgiát tartanak. Utána a bíboros a Szent Jobb-ereklyével áldást ad a templomban lévőkre és mindazokra, akik a televízión vagy a rádión keresztül kapcsolódnak be az ünnepbe. A Szent Jobb a szokott módon, 10 és 13 óra között látogatható a bazilikában.

Szabadtéri műterem a debreceni virágkarneválon

Bár idén elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be.

A virágkocsik a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, az elődök, a hagyományok tiszteletét, valamint az összetartozás érzését jelenítik meg. A virágkarneváli hét programjai már augusztus 15-én megkezdődtek Debrecenben, és augusztus 23-ig tartanak.

A régi városháza udvarán kialakított "tündérkertben" hétfőtől augusztus 23-ig minden este más-más formációval, zenével, tánccal, irodalommal várják a közönséget, a teljesen megújult, szombaton átadott belvárosi Dósa nádor téren pedig fúvós térzenét hallgathatnak esténként az érdeklődők.

A nagyerdei Medgyessy sétányon pedig 48 debreceni és a városhoz kötődő képzőművész egy napra nyilvánossá teszi az alkotómunkát, és az érdeklődők előtt készíti el virágtémájú festményét, grafikáját. A munkálatok közben két alkalommal, "félkész" és "kész" címmel tartanak tárlatvezetést.

Rendhagyó ünnep Békéscsabán és Gyulán

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) szervezésében több helyszínen lesznek ingyenes programok, a szervezők kiemelten figyelnek – a járványügyi szabályok betartása mellett – a családokra. A Széchenyi-ligetben Hevesi Imre, a Jaminai Közösségi Házban Jimmy bohóc, a Lencsési Általános Iskolában Tücsök Peti és Hangya Levi szórakoztatja a legkisebbeket, a Meseházban játszóház várja őket.

Az Ibsen udvarban a helyi Napsugár Bábszínház művészeiből álló Rokodál együttes zenél, este ugyanott fellépnek a Jókai Színház művészei könnyed nyáresti dalokkal. A Meseházban este Jazz-ünnepre várja a műfaj kedvelőit a Lantos Zoltán Duo, a CSAKK előtti stégen pedig a PASO zenekar koncertezik.

Gyulán lesz bábszínházi előadás, fellép a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, késő este Hevesi Imre akusztikus retro koncertet ad. A fő műsorszám a tószínpadon a Szent István Misztériumjáték című történelmi hangos-képeskönyv lesz a Turay Ida Színház táncművészeinek előadásában, amelyre rendhagyó módon előzetesen regisztrálni kell.

Az Almásy-kastély egyedi hangulatú gyertyafényes tárlatvezetéseket kínál négy estére, valamint a szabadulószoba izgalmát naponta négy órában. A várban és a kastélyban a szokásos, szombati programok (kovácsműhely, solymászbemutató, alkotóműhely, korhű ruhák) is elérhetők lesznek hosszított nyitvatartás mellett.

Székesfehérvári Királyi Napok

A korábbi években megszokottnál szűkebb programkínálattal, de az ünnephez méltó keretek között megtartják idén is a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát augusztus 14. és 23. között.

A rendezvénysorozat egyik csúcspontjának számító Koronázási Szertartásjáték idén az Aranybulla kihirdetésének helyén, a Csúcsos-hegyen lesz megtartva mindössze 300 fős nézőközönség előtt. A középkori misztériumjátékokat megidéző színpadon augusztus 21. és 23. között az egyik legmisztikusabb és legtragikusabb sorsú uralkodó, IV. Kun László életútja elevenedik meg.

Augusztus 21. és 23. között a középkor "beköltözik" a belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen lesznek hagyományőrző csoportok, amelyek bemutatják a tábori életet, illetve harcászati és fegyverbemutatókkal is szórakoztatják a nézőket. Emellett régizenei előadások, középkori vásár, kézműves foglalkozások és lovagi torna várja az érdeklődőket.

Játékok a Szentendrei Skanzenben

A látogatókat augusztus 20. és 23. között olyan játékok várják, amelyekkel fizikai és szellemi határaikat tehetik próbára. A portákon logikai játékokat és játékos feladatokat, a réten sport- és csapatjátékokat próbálhatnak ki, valamint az 1920-as évek játékait is megismerhetik. A programkínálatban szerepel egyebek mellett ugróiskola, twister, röplabda, tollaslabda, erőpróba és interaktív bábszínház, a foglalkozásokon szélforgót, körtemuzsikát és röppentyűt készíthetnek a résztvevők.

Hangversenyekkel várja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeum

Csütörtök délután Dolfin Benjámin és Károly Barna duója Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Gaspar Cassado művét adja elő. Bach eredetileg fuvolára (a-moll) írt szólópartitája fagott átiratban (d-moll) szólal meg Dolfin Benjámin előadásában. Mozart csellóra és fagottra írt szonátáját a bécsi klasszika könnyed és elegáns hangvétele jellemzi. Gaspar Cassado spanyol csellista és zeneszerző csellószvitje egy nagyon lírai, érzelmes szólódarab, a mű hangulatát spanyolos lüktetés határozza meg.

Soós Gabriella, Berta István György és Kaczári István zongora-fagott-vadászkürt triója előadásában hangzik el Georg Friedrich Händel, Carl Maria von Weber és W. A. Mozart egy-egy műve. A Tűzijáték-szvit Händel 1749-ben írt nagyszabású, szabadtéri előadásra szánt hattételes zenekari szvitje, amelyből a La Réjouissance – örvendezés hangzik el. Ezt követi Carl Maria von Weber Fagottversenyének első tétele, majd Mozart D-dúr Kürtversenye.

(fotó: Mesterségek Ünnepe)