Múzeumi Szünetelő  

Játékos tárlatvezetés várja a gyerekeket a Szépművészeti Múzeumban április 14-én, csütörtökön.  

A 6-8. osztályosok ókori és középkori alkotásokat vizsgálva ismerhetik meg a művészek által használt festékeket, pigmenteket, és tanulmányozhatják a palettájukon fellelhető színeket. 

Az 1-3. osztályos gyerekek az „Ébredezzünk” programon életre kelthetik a festményeket: madarakká, fákká, falevelekké válva játékosan megismerkedhetnek a vásznakon megjelenő színkavalkáddal. Szintén az 1-3. osztályos gyerekeknek ajánlott az „Újjászülető világ rejtelmei” program, amelynek során az Antik Gyűjtemény műtárgyainak segítségével fedezhetik fel a tavasz, a virágport gyűjtögető méhek és a művészet kapcsolatát.  

Csalások a festővásznon – a 2-4. osztályos gyerekek a játékos tárlatvezetésen különleges helyzeteket ábrázoló festményeket ismerhetnek meg.  

A görög mesterek fortélyaiba kukkanthatnak be kreatív feladatok segítségével a 4-6. osztályosok. Kiderül, hogy milyen alapanyagok, eszközök és technikák segítségével jöttek létre a különböző formájú edények, szemet gyönyörködtető ékszerek, valamint az évszázadok óta magasodó szobrok. Szintén a 4-6. osztályosok kaphatnak betekintést az ókori Egyiptom mágikus eszközeinek és varázstárgyainak világába. Kiderül többek között, hogy milyen varázsigéket használtak az ókori Egyiptomban, és hogyan védekeztek a skorpiómarás vagy a fejfájás ellen. 

A „Múzeumi Szünetelő” programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Bővebb információ és regisztráció: https://www.szepmuveszeti.hu/programok/  

Húsvéti unoka-nagyszülő kalandok 

Szólj a nagymamádnak vagy nagypapádnak, és készülődjetek játékosan a húsvétra együtt a Millennium Házában! Ezzel a felhívással az épület egy szórakoztató akadálypályává alakul át, ahol különböző állomásokon keresztül kerülhetnek a gyerekek egyre húsvétibb hangulatba, a nagyszülőkkel együttműködve. A feladatok hol az ügyességet, hol az elmét veszik igénybe, de nem kell izgulni, idős és fiatal egyaránt jól mulat majd közben. Levezetésképpen pedig egy kedves, báránykás húsvéti díszt készíthetnek el együtt, hogy legyen mit a barkára akasztani.  

Helyszín: Millennium Háza 
Időpont: 2022. április 14. 10:30–12:30 Időtartam: 120 perc 
Ajánlott korosztály: 4–12 éves korig 
Páros jegy, unoka+ nagyszülő: 1.500 Ft + minden további résztvevő: 500 Ft/fő 

Bővebb információ: https://millenniumhaza.hu/programok/husveti-unoka-nagyszulo-kalandok 

Veszprém 

„Párbeszéd” címmel Szabó T. Anna és Dés András zenés irodalmi műsorában az írónő pályájának állomásaiból válogat. Szó esik majd alkalmi szövegekről, dalokról, gyerekkötetekről, sőt, az álneveken írott titkos, játékos versek is előkerülhetnek. A felolvasásokat Dés András ütőhangszeres előadóművész improvizációi kísérik végig. 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Helyszín: Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Kisfaludy Terem 

Időpont: április 13. 17:00 

Emellett ingyenes pónilovaglás, kecskefogatozás, állatsimogató és tojásfestés, valamint kézműves foglalkozások és lufibohócok várják a gyerekeket és szüleiket.  

Helyszín: Veszprém, Kálvin Park 

Időpont: április 16. 9:00 

Hajdúszoboszló 

A Magyar Költészet Napja alkalmából “Dúdolva mesélek” címmel Balogh Kálmán – Bognár Szilvia – Grecsó Krisztián zenés-mesélő estje várja az érdeklődőket a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központban. Három olyan alkotó-előadó találkozása ez az exkluzív este, akik évtizedek óta „dúdolva mesélnek”, és tudják, hogy a népdalok, a jazz és az élet nagy történetei egy tőről fakadnak. Ezen a pódiumesten mégis minden más fénytörésbe kerül: Balogh Kálmán cimbalomjátéka történetet mesél, míg Bognár Szilvia népdalai Grecsó versekbe és történetekbe fordulnak át. Az író pedig velük dúdolja a magáét. 

A belépés ingyenes. 

Bővebb információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/hajduszoboszloi-tavaszi-muveszeti-napok  

Fertőd 

A fertődi Esterházy-kastélyban különleges látványossággal és programsorozattal készülnek húsvét ünnepére.   

Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn (április 18. és 19.) a kastély franciaparkjában és angolkertjében barangolhatunk. „A barokk kert egykor és ma” programon az angolkert kialakulásáról, a „Tavasz ébredése” túra során a különleges virágágyak, parterek és a Lés-erdő titkairól mesélnek az érdeklődőknek. 
A húsvéti hétvége látványossága egy óriási nyúlszobor lesz a franciaparkban. 

Húsvéthétfőn családi programra invitálják a látogatókat, 14 órától tojáskeresés indul a Pál-majorban, amit 14.30-tól kézműves foglalkozás követ.  

Az egyes programokra külön regisztráció szükséges. 

Bővebb információ: http://www.eszterhaza.hu/programok/esterhazy-husvet-2022