1. Gondolkodjunk! Ahhoz, hogy megalapozott legyen a vágyunk, és reális a tervünk, fel kell tennünk magunknak a kérdéseket: Miért akarunk mozogni? Mitől lenne jobb nekünk, ha rendszeresen sportolnánk? Mióta tervezzük ezt, és mi akadályozott meg minket abban, hogy bevezessük a mozgást az életünkbe? A kapott válaszok talán segítenek egy erősebb elhatározásban: megtesszük az első lépést a sportos élet felé vezető úton!

2. Ne akarjunk rögtön rendszerben gondolkodni! Ha nem tudunk időt szakítani a tornára, ne keseredjünk el! Lehet, hogy érdemesebb „kicsiben” elkezdenünk a mozgást, például a szokásos napi rutinunkba beiktatva.

3. Ülőmunka közben is lehet mozogni: ha karunkat és lábunkat ellazítjuk-megfeszítjük, gerincünket nyújtjuk vagy átmozgatjuk, óvatos fejkörzéseket végzünk, vagy vállainkat masszázslabda segítségével átmasszírozzuk, már nagyon sokat tettünk a fittségünkért. Ajánlott félóránként testhelyzetet váltani, ami persze egy íróasztal mögött nem egyszerű kihívás. Ülőhelyzetet, derék- és lábtartást viszont módosíthatunk – éljünk vele!

4. Mosogatás, teregetés, főzés vagy hajszárítás közben kiválóan erősíthetjük a combizmokat, ha csípőszéles terpeszben állva a térdeket kissé behajlítjuk, és ilyen testhelyzetben végezzük a szokásos teendőket.

5. Elalvás előtt az ágyban végezzünk egyszerű has- és hátizomerősítő gyakorlatokat. Ha minden este 2-2 percet szánunk rá, pár héten belül érezhető lesz az eredmény.

6. Ha a szokásosnál öt perccel korábban kelünk, és átmozgatjuk a tagjainkat, a szó szoros értelmében lazábban fog indulni a napunk. Elég, ha az egykori testnevelés órák bemelegítő gyakorlataiból végzünk párat, a test máris érezni fogja a „beolajozást”.

7. Gyerekekkel való játék közben is tornászhatunk, a kicsik nagyon fogják élvezni a vidám, közös programot. Ha a délutáni együttléthez zenét is kapcsolunk, aerobic edzés kerekedhet a közös ugrálásból.

+ 1. Fogócskázzunk, focizzunk, ugróiskolázzunk, biciklizzünk a gyerekekkel a szabadban! Sétáljunk minél többet, és próbáljunk autó nélkül ügyet intézni, amilyen gyakran csak lehet. Lehet, hogy hamarosan a futáshoz is kedvet kapunk…

(fotó: Shutterstock)