Az igazán sokszínű és széleskörű programkínálatból 4 olyan látnivalót, programot mutatunk, ami miatt igazán érdemes ellátogatni a térségbe!

1. Majális a „magunk” módján – Alsómocsolád

A „Magunk Kenyerén a Munka Ünnepén” a jelmondata annak a Mocsoládi Majálisok fesztiváli hangulatnak (minden év május elején), amely zenével, tánccal, kulturális és gyermekprogramokkal, vásári forgataggal várja a részvevőket. 2018 óta Családi majálist szerveznek, melynek helyszíne a Kemencés udvar. A főzőversennyel, egészséges ételkóstolókkal, beszélgetésekkel és kulturális műsorral tarkított nap célja, hogy közösen töltsék azt, erősödjenek a családi, baráti, szomszédsági kapcsolatok.

2. Mi a közös a Tökfesztiválban és a Lúdas Matyiban? Nem más, mint Bikal!

A Bikali Tök Jó fesztivál egy olyan helyi kezdeményezés, ami a településen élő aktív, faluszépítő közösség által 2016 óta minden évben megrendezésre kerül. „Ha szeretné megismerni a „Bikali csikótojás” történetét, ha megkóstolná a tökből készült ételeket, italokat, süteményeket, ha ügyesen barkácsol, vagy ötletei vannak tökfigurák készítéséhez, ha elhozná az otthon tökből készült alkotásait, ha szívesen részt venne ügyességi játékainkban, és ha igazán jól akarja magát érezni, akkor Önnek és családjának is itt a helye! A már igazi profivá alakult Bikali Amatőr Színjátszók Lúdas Matyi című darabját is megtekinthetik, amely szintén messze földön híressé teszi a települést. A rendezvény 2019. szeptember 28-án kerül megrendezésre.

3. Él a Múzeum! – Mágocs

2015-től minden év októberében – idén szeptember végén – életre kel a Helytörténeti Gyűjtemény Mágocson az Élő múzeum program keretében, amikor is élő emberek alkotják a múzeum „kiállítási darabjait”. Az interaktív időutazást mesével átszőtt vetélkedők és kalandok sora tarkítja a kicsik nagy örömére. Ezeken a napokon a résztvevők megismerkedhetnek a kovácsmesterség fortélyaival, a fazekas mesternél kipróbálhatják a kerámiakészítés gyakorlatát, és régi, gőzölős vasalóval is vasalhatnak a látogatók. Eközben egy régi citera hangját is hallhatják megszólalni az oda érkezők. Az épülethez tartozó istállóban pedig háziállatok népes seregével ismerkedhetnek meg gyerekek és felnőttek egyaránt.

4. Mi van a hátsókertben és a kamrában? - Letelepedési Expo- Települések közös programja

A térség érdekessége a festői tájon és a különleges programokon kívül, hogy 2019. szeptember 13-14-én a lakosság a saját szemszögéből mutatja be a Baranyai Hegyhát szépségeit, és életük mindennapjait. Korábban az Észak-hegyháti Mikrotérségi Unió, – amely a térség öt településének, Alsómocsoládnak, Bikalnak, Mágocsnak, Mekényesnek és Nagyhajmásnak az összefogása által alakult meg – kutatást végzett azzal kapcsolatosan, hogy az emberek fejében milyen kép alakult ki a vidéki élettel kapcsolatosan. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy igen sokan érdeklődnek a vidéki élet iránt, ám az emberek fejében egy sematikus kép alakult ki a vidéki élettel kapcsolatosan. Ennek eredményeire alapozva a település lakosai a Letelepedési Expo elnevezésű programmal ezt a kialakult képet szeretnék megcáfolni azzal, hogy a látogatók testközelből megismerhetik mindennapjaikat és otthonukat. A Letelepedési Expo célja, hogy megmutassa a térség távolról nem látható értékeit, és hogy milyen élet várhat azokra, akik a nagyvárosok zaját elhagyva a vidéki életet választják.

Az elő-regisztrációhoz kötött rendezvény két blokkban, különböző helyszíneken kerül megrendezésre, így mind az öt település teljes egészében bemutatkozhat a látogatóknak. A résztvevők felfedezhetik a településeket, előadásokat hallgathatnak, beszélgethetnek a szomszédokkal” és érdekes – a fentiekhez hasonló – programokon is részt vehetnek majd.