(Rajz)film, színház, muzsika

A Kolibri Fészek október 27-én kedden délelőtt 10 órától egy igazán különleges előadással várja a 4 és 8 év közöttieket. De miről is szól a meglehetősen furcsa című A medve, akit Vasárnapnak hívtak című bábelőadás? Alex játékmedvéjét Vasárnapnak hívják. Füle kockás, mancsa puha, gombszemével szelíden néz. Akkor is, ha dzsungeleset játszik, akkor is, ha barchobázik és akkor is, ha belenyomják a fejét a vízfestékbe. De vajon mit gondol a medve, miközben egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában? Fáj-e neki, ha megtépázzák, örül-e, ha megölelik? Van egyáltalán valami a derűsen csillogó gombszemek mögött? Alex nagyon szeretné kideríteni.

Egy reggel furcsa dolog történik: a kisfiú a szobája helyett egy játékboltban ébred. Az eladó egy mackó, és a vevők is egytől-egyig medvék. Hamarosan Alexet is kiválasztja egy medvepapa, és hazaviszi a kicsinyének. Egy medvebocsnak, akit Vasárnapnak hívnak… Az előadás időtartama kb. 50 perc.

A fővárosi Puskin mozi november 7-én 10 órától egy igazi remekművel, a Lúdas Matyi című rajzfilmmel szeretne a filmszínházzal ismerkedő gyerekek kedvében járni.

Örökifjú és szép mese szegényekről és gazdagokról, Fazekas Mihály klasszikusának alapján. Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás zenéje csendül fel.

November 8-án, vasárnap 11 órától Játsszunk együtt! címmel Halász Judit ad koncertet a Corvin Művelődési Házban (Erzsébetligeti Színház). Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Klasszikus és kortárs magyar költők verseit évtizedek óta énekli – a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben. A Játsszunk együtt című koncerten az eddig megjelent zenei anyagokból hallható válogatás, amely csokorba fogja a művésznő egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Kipróbálnád a néptáncot, vagy inkább jógáznál?

Kőketánc címmel moldvai és gyimesi gyermektáncházba várják az érdeklődőket (a táncos lábú, dalos kedvű kicsinyeket szüleikkel, nagyszüleikkel) a Nemzeti Táncszínházban vasárnaponként 10.00-tól 12-ig (legközelebb november 15-én). A színes és tartalmas programban moldvai és gyimesi népzene és néptáncok, énekes népi játékok, népmesék szerepelnek, a legkisebbek számára pedig ölbeli játékokkal készülnek a szervezők. Az esztendő menetét mondókákkal, a népszokások megelevenítésével követik. A program 1-7 éveseknek ajánlott.

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér csapata szerdánként 16.30 és 17.30 között gyermekjóga órára invitálja a 3-9 éves lurkókat. A gyerekjóga egy olyan érzelemközpontú mozgásforma, amelynek minden egyes pillanatát átszövi a játékosság és a mese. A gyerekek a foglalkozásokon a mesék világában barangolnak, állatok bőrébe bújva játékos, utánzásos formában mozognak, így sajátítva el a jóga alapjait. Az órák célja a gyerekek mozgásigényének kielégítése, érzelmi intelligenciájának fejlesztése. A foglalkozások által a gyerekek jobban megismerhetik a testüket, mozognak, relaxálnak és a közös játék örömén keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Kisiskolásoknak ajánljuk

Vajon milyen érzés megmarkolni egy szablyát? Valóban rendkívül nehéz volt a lemezvérteket viselni? Az október 29-én 16 órakor kezdődő Páncélsimogató című program során a többi között ezekre a kérdésekre is választ kapunk. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki szívesen kézbe venne egy-egy páncélt, sisakot és kardot. A Magyar Nemzeti Múzeum történeti kiállításán egy tematikus tárlatvezetés keretében felfedezhetjük a középkori harcterek és fegyverkészítő műhelyek kevésbé ismert emlékeit.

Vasárnaponként, 10-13 óra között kézműves foglalkozással várják a Millennium Házába érkező 6-12 éves gyerekeket. Az ötletgazdák a megújult épület köré szervezik a foglalkozást, mely után a gyermekek egy-egy saját művel térhetnek haza. A program középpontjában az alkotás: a vágás, színezés, ragasztás, festés kavalkádja áll. November 1-jén a foglalkozáson résztvevők textiltököt készítenek, egy héttel később, november 8-án pedig Márton napi lámpást.

Gyerekprogramok a szabadban

A Szentendrei Skanzenben az ősz folyamán is izgalmas bringatúrákkal örvendeztetik meg a látogatókat. A résztvevők minden alkalommal más-más téma mentén tekerhetnek körbe a múzeumon muzeológusok vezetésével. Így olyan helyszíneket is felfedezhetnek, melyek a mindennapi látogatók szeme előtt rejtve maradnak. Október 28-án szerdán és 30-án pénteken a Pásztorok nyomában című túrán gyűjthetik az élményeket és az új ismereteket az őszi szünetben is szívesen kerekezők. A magyar nyelvterület egyik jellemző foglalkozása a pásztorkodás. A bringatúra során megismerkedhetnek a pásztorok különleges életformájával, eszközeivel, szokásaival és természetesen az általuk gondozott, felügyelt állatokkal is.

Október 29-én csütörtökön 11 órától a Mákszem és Gubó túra várja a mesék iránt érdeklődő bringázókat. A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával a vízimalom macskabaglyával és a két pásztorkutyával Mákossal és Gubával. A túrák hosszúsága kb. 1,5 óra. A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött.