Mára egyre kevesebb fizikai munkára lett szükség a hétköznapokban, viszont mind könnyebbé vált a mérték nélküli "kalóriapótlás". Az egyensúly megbomlásának következménye jól látszik a tükörben, a növekvő ruhaméreteken, meg a laborleleteken is. A szervezet ugyanis emiatt egyre kevésbé képes a számára kedvező határértékek közé szorítani a vér cukorszintjét.

Komoly szövődményeket okoz

A diabétesz ritkán öl közvetlenül. A túlzottan magas, illetve az erősen ingadozó vércukorértékek azonban az évek során olyan szövődményeket okoznak, amelyek képesek erre. Az apró erek tönkretétele okozhat vakságot, ahogyan veseelégtelenséget is, a nagyobbak károsodása a szívroham vagy éppen az agyvérzés esélyét növeli. A gyenge vércukorkontroll az idegek működését is kikezdheti, az ebből fakadó érzékelési zavarok pedig elvezethetnek akár egy lábamputációval végződő súlyos fertőzésig is.

„A 2-es típusú diabétesz ritkán jár egyedül.”

A szövődmények elkerülését nehezíti, hogy a 2-es típusú diabétesz ritkán jár egyedül. Az esetek nagy részében társul hozzá néhány a másik három civilizációs gyilkos – az elhízás, a magasvérnyomás és a magas vérzsírszint – közül is. Ezekben közös, hogy "saját jogon is" rombolják az érrendszert, a pusztító hatásuk így gyakorlatilag hozzáadódik a diabéteszéhez.

Figyeljünk a „jósló bajok”-ra

E három betegség ugyancsak erősen életmódfüggő, és rendszerint korábban jelentkeznek, minthogy kialakulna a cukorbetegség. Lehet ezeket amolyan "jósló bajoknak" is tekinteni, amelyek azt is jelzik, hogy az érintettnek fokozott esélye van a jövőben egy diabétesz kialakulására is. Ha pedig már látható a nagyobb veszély, akkor indokolt a módszeresebb védekezés is.

Az életmódbetegségekben annyi a könnyebbség, hogy ellenük tényleg hatékonyak az úgymond házi szerek. Naponta sok tucatnyi olyan döntést hozunk, ami így vagy úgy befolyásolja ezek alakulását, és nem is túl bonyolult eligazodni e hatások között. Ugyanis ami jó az elhízás, a magasvérnyomás, a koleszterinbetegség és a cukorbaj megelőzésére, az rendszerint alkalmas ezek kártételeinek az enyhítésére, késleltetésére is.

Például a dohányzásról köztudott, hogy szűkíti az ereket, így a hatása ott lehet a szívrohamokban, a látás elvesztésében, a vese elhasználódásában és a diabéteszes láb gyógyíthatatlan sebeiben is. Ugyancsak közvetlenül támadják az ereket a magas transzzsírtartalmú, valamint az erősen sózott ételek. Az evés amúgy is a kockázatok gócpontja. A rendszertelen étkezés, a nagy zabálások okozta erős vércukoringadozások az évek során kifárasztják a szervezet önszabályozását és csökkentik a sejtek inzulinérzékenységét. Az egyenletes, de tartós túlevés sem szerencsés: aki mindig egy kicsivel többet fogyaszt, mint amit ledolgoz, az elhízik. A túlsúly feleslegesen terheli a szív- és érrendszert, növeli a vérnyomást, viszont csökkenti a mozgékonyságot. Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy a has környékén, a zsigerek között lerakódott zsír bizonyos hormontermelésre is képes, amivel közvetlenül is rontja a vércukorszabályozást.

Mozogjunk a betegségek ellen

Egy séta húsz perccel ebéd után képes kicsit "laposítani" a vércukorérték étkezés utáni felszökését is.

A fizikai igénybevétel sok párhuzamos úton járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Kell a "túlevések" kompenzálásához, a vérnyomás normalizálásához, a szív- és érrendszer karbantartáshoz, de még a sejtek inzulinérzékenységének megőrzéséhez is. Egészen közvetlen hatása is van az anyagcsere szabályozására, például egy, az ebédet mintegy húsz perccel követő séta képes kicsit "laposítani" a vércukorérték étkezés utáni felszökését is. Ugyanígy közvetlen hatása van a vérnyomásra és a vércukorra a stressznek, ezért minden módszer jó a kutyatartástól a meditációig, ami alkalmas a feszültségoldásra.

Sokat jelent a családi rutin

Az eddigiekből is kitűnhet, hogy a diabétesz megelőzése, illetve kezelésének támogatása javarészt családi program. Hiszen az eredmény a mindennapi élet olyan rutinjaitól függ, amit az együtt élő családtagok vagy együtt gyakorolnak, vagy gyakran egymásról másolnak. Könnyebb ott nem füstölni, ahol senki sem dohányzik, egyszerűbb ott tudatosan étkezni, ahol az a családi norma, és nehéz ott tespedni, ahol mindenki más aktív. Az ellenőrzéseket is könnyebb nem feledni ott, ahol mindenki figyel ezekre, és nemcsak a rendszeres vércukor-, hanem a vérzsír-, a vérnyomás- és a testsúlykontrollra is.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)