World Press Photo kiállítás

A minden évben megrendezett sajtófotó-kiállítás a pályázók és a látogatók körében egyaránt óriási népszerűségnek örvend: évente ezrek pályáznak, és százezrek nézik meg a díjazott fotósok műveit. A nemzetközi zsűri idén 28 ország 45 fotóriporterét díjazta, akik az elmúlt év eseményeit örökítették meg. A világszerte 120 helyszínen bemutatott kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban idén a Lát-lelet kísérőkiállítás egészíti ki, ami 15 magyar fotóművész alkotásait mutatja be. A World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31-e között látogatható, keddtől csütörtökig és vasárnap 10-18 óra között, pénteken, szombaton és október 31-én 10-20 óráig.

Bővebb információ itt!

Liszt Ünnep

Október 8-án kezdődik és egészen október 24-ig tart az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, ahol komolyzenei koncertek, opera- és táncelőadások, kortárs zenei estek, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, valamint különleges irodalmi és képzőművészeti programok várják a fesztiválozókat. Október 23-án A szabadság hangjai zenekari koncertet hallgathatják meg az érdeklődők a MÜPÁ-ban, míg 24-én a Duna Művészegyüttes előadásában a Szépséges Mezőség bemutató látható. A gyerekek pedig mindkét napon az egyetlen kifejezetten gyerekeknek szóló hazai filmfesztiválon, a Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon vehetnek részt, ahol a filmeken keresztül ismerhetik meg a világ különböző kultúráit. 

Bővebb információ itt!

Fotóhónap

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében évente megvalósuló Fotóhónap fő kiállításán a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy ikonikus fotográfus munkái kerülnek a közönség elé: a Fekete fény című tárlaton Margaret Watkins 120 fényképe látható, amelyeket 1914 és 1939 között készített. A Mai Manó Házban berendezett kiállításon megfigyelhetjük a két világháború közötti festői és modernista fotótörténeti műfajok átmeneteit, portrék és tájképek, modern csendéletek és utcai jelenetek, reklámok és iparművészeti munkák egyaránt találhatók a képek között. A fotókiállítás október 13-ától egészen január közepéig látogatható.

Bővebb információ itt!

Kiállítás Pilinszky János fényképeiből

A Kertész Imre Intézet szervezésében megvalósuló Pilinszky 100 programsorozat egyik kiemelkedő eseménye Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás, amely Pilinszky János több mint félévszázados saját fotóit mutatja be a Műcsarnok Kamarateremben. A kiállítás 66 képe főként Pilinszky külföldi útjain készült fotóiból válogat.

A kiállítás október 13. és november 28. között látogatható, keddtől vasárnapig 10.00 és 17.45 között, csütörtökön 12.00 és 19.45 között. A Műcsarnok október 23-án zárva tart, 25-én hétfőn viszont a szokásostól eltérően nyitva lesz.

Bővebb információ itt!

Magyar Kincsek Ünnepe

A tőlünk karnyújtásnyira lévő értékek felfedezése és újrafelfedezése a Concerto Budapest Magyar Kincsek programjainak központi motívuma. Az öt éve indult sorozat idén egynapos ünnepi fesztivállá sűrűsödik össze a legkiválóbb hazai vendégművészekkel október 23-án, szombaton a Zeneakadémián, ahol a Magyar népi hangszerek, az Operettek világa, a Prímások, a Történelmi arcképek, és a Magyar Concerto előadásokon vehetünk részt.

Bővebb információ itt!