– A védőoltásokkal, gyógyszeres prevencióval megelőzhető betegségek mellett nagyon sok olyan fertőzésnek is ki vagyunk téve – emlékeztetett Matejka Zsuzsanna gyógyszerész –, amelyek ellen csak a higiéniás szabályok szigorú betartásával lehet védekezni. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás fertőtlenítővel kezelt vízzel. Az ilyen vizet meginni nem szabad, csak kézmosásra, gyümölcstisztításra és mosogatásra használható. Csapvízből készült jégkockát a fejlődő országokban nem szabad fogyasztani. Piaci árusoktól zöldséget, gyümölcsöt vásárolni nem célszerű. Lezárt palackban vett ("gyári") vizet lehet inni, és azzal kell fogat is mosni. Fontos szabály, hogy aki egészséges akar maradni, alkalmazza a 4F módszert: "Forralja fel", "Fejtse le (hámozza meg)", "Főzze meg", de ha egyiket sem lehet, akkor "Felejtse el".

Amennyiben mégis hasmenés, esetleg hányás következne be, akkor a folyadékpótlás mellett a sóbevitelről is gondoskodni kell. Gyermekeknek célszerű ropit adni sópótlásra és a szomjúság kiváltására. Mindent el kell követni a szervezet kiszáradása ellen. Régi recept: 1 liter vízbe 8 teáskanál cukor, 5 gramm konyhasó, és az így elkészített oldatból minimum 2 liter elfogyasztása naponta. A hasmenés ellen béltisztítóként aktív szénből 6-8, akár 10 tabletta is bevehető egyszerre, vagy alkalmazható a Bolus Adstringens (3x1-3 tabletta naponta). Ha nem sikerül megállítani a hasmenést, hányást, akkor a helyi egészségügyi intézményt, kórházat kell megkeresni infúziós folyadékért és a sópótlás érdekében. Fontos tudni, hogy a víz forralása akkor hatásos, ha legalább 1 percig tart, 2000 méter tengerszint feletti magasságban és a felett pedig még annál is tovább, hogy a kórokozók valóban elpusztuljanak.

Mi jöhet az út után?

A hazatérés után jelentkező betegségek mintegy 25 százaléka gyomor- és bélrendszeri probléma, a többi légúti fertőzés, lázas állapot, bőrelváltozás, bőrtünet. Ezekkel a már itthon jelentkező panaszokkal minden esetben orvoshoz kell fordulni, és tájékoztatni kell őt az utazásról is. Nem szabad elfeledkezni az úgynevezett „kifutópálya-fertőzésről" sem, ugyanis akár a repülőgép utasterébe tévedő szúnyog is terjeszthet valamilyen betegséget.

Mi legyen a mobil patikában?

A nyugodt utazáshoz elengedhetetlen, hogy az egyébként rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben tartalmazza az előkészített csomag. Fontos tudni, hogy a kábítószernek, pszichotróp anyagnak minősülő gyógyszerek szükségességéről és adagolásáról hivatalos orvosi igazolást kell magunkkal vinni (Erről részletesebb útmutatót itt találnak). A megkapott védőoltásokról szóló igazolást is a csomagban kell tartani. Érdemes egy listát készíteni az esetleges gyógyszerérzékenységről is. 

A rendszeresen szedett gyógyszereken felül célszerű, hogy az útipatika tartalmazza a következőket:

 • fájdalom- és gyulladáscsökkentők
 • megfázás elleni szerek, torokfertőtlenítők
 • hasmenés elleni gyógyszerek, széntabletta
 • görcsoldó
 • hányinger elleni készítmény
 • hashajtó
 • vírus elleni krém (Herpesz ellen)
 • véralvadásgátló
 • allergia elleni gyógyszer
 • kötszerek, lázmérő, vízfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő, steril gumikesztyű
 • napvédő készítmények napozáshoz és bőrnyugtató a napozás után
 • erős dohányosok hosszú repülőútra nikotinos rágógumit, tapaszt tartsanak maguknál

Biztosan megússza?

Az európai uniós biztosítási kártya az unió, Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein területén a szükségessé váló ellátást biztosítja olyan egészségügyi intézményekben, amelyeknek szerződése van a helyi biztosítóval. Fontos tudni, hogy az adott országban szokásos „önrészt" ezzel a kártyával történő ellátás esetén is ki kell fizetni, illetve extrém sportok baleseteire ez nem nyújt fedezetet. A kártya a kormányhivatalokban váltható ki, 36 hónapig érvényes, és átmeneti tartózkodásra nyújt egészségügyi ellátás-biztosítást. Az üzleti utazási biztosítások általában baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is adnak, a választott csomag szerinti tartalommal. Aki biztonságosan akar utazni, annak érdemes üzleti utazási biztosítás csomagot vásárolni, és az unión belül biztosítási kártyát is kiváltani. Matejka Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy noha mélyebben a zsebbe kell nyúlni, de hasznos lehet ezek mellé "covid-biztosítást", illetve útlemondás-biztosítást is kötni. 

A cikk első részét itt olvashatja el.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt.