Térzene Program a Zene Világnapján

október 1. - Budapest, Szeged, Gyöngyös, Szombathely

A klasszikus zene jótékony hatásait kutatások sora igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő zene varázsa. Ezen akar változtatni az EMMI kultúráért felelős államtitkársága egy új, komolyzenei program létrehozásával, mely Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kezdeményezésére október 1-jén, a Zene Világnapján elindul el.

A Térzene Program célja, hogy valamennyi 5000 fő feletti településen felcsendüljön a klasszikus zene, hogy a társadalom szélesebb rétegei számára népszerűsítse a minisztérium a komolyzenét, így a parkokban, zenei pavilonokban, köztereken a klasszikusok közösségi élménnyé válhassanak.

Fontos, hogy minél több érdeklődőt lehessen bevonni a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt.

A Térzene koncertek keretén belül a hazai zeneművészeti szervezetek éves szinten 5030 hangversenyt szerveznek majd a hagyományos programok mellett–ebből 2224 köztéri, 556 egyházi és 2250 ifjúsági koncert megvalósítására törekszik a tárca. A Térzene Program október 1-jén indul Szegeden, Gyöngyösön és Szombathelyen.

Budapesten szintén a zene világnapja alkalmából ingyenes koncert lesz a Bazilikánál. A 16 órakor kezdődő műsorban népszerű operamelódiák – köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei – egyedülálló rézfúvós feldolgozásban szólalnak meg magyar zeneművészek és zeneszerzők (Balogh Sándor, Kovács Zoltán, Pejtsik Péter) hangszerelésében.

Horváth Ildikó: Irány Észak! - kiállítással egybekötött könyvbemutató

Jókai Klub - október 4., 11:00

Horváth Ildikó Irány Észak! című kötete megjelenéséig elsősorban illusztrátorként vált ismertté. Az író-illusztrátor egy szűkös körülmények között élő törpecsalád kalandjait beszéli el, lendületes rajzokkal kísérve a történetet. Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni, fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.

Régészeti séta a középkori várban

Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum - október 5., 15:00 - 21:00

A budai várhegyen 1250-es években kezdődtek az erődítési munkálatok, a várfalak kiépítése, a telkek kijelölése, a várostervezés nyomait a mai napig magán hordozza a várnegyed. A sétát a középkori királyi palotánál kezdhetjük, ahol a középkori palota együttes legkorábbi részletei mellett, a királyi kerteket is megnézhetjük. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Európai Madármegfigyelő Napok

Október 5-6.

Október első hétvégéjén fontos cél, hogy a lehető legtöbb ember figyelje Európa szerte a madarakat. A rendezvényhez hazánk is mindig rengeteg programmal kapcsolódik. Több helyszínen lesznek madármegfigyelő, gyűrűző programok, izgalmas előadások is. Például október 5-én Dinnyésen az érdeklődők gyalogosan, vagy lovas kocsival is eljuthatnak a távolabbi madármegfigyelő helyszínekre, valamint sétahajózáson is részt vehetnek. A dinnyési templomkertben kézműves foglalkozásokkal, természetismereti játékokkal várják a családokat.

Emellett a Naplás-tónál (október 5-én 8:00-október 6-a 13 óráig), Jági-tónál, a Farmosi madárvártán és a Ferencmajori madárvártán is lesznek jó programok.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Várkert Bazár - október 10-13., 16:00 - 22:00

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár, ahol nemcsak a sokszínű magyar és világirodalmat ismerhetjük meg, de kedvünkre válogathatunk az őszi könyvvásáron is. A szombati és vasárnapi napon gyerekprogrammal, könyvbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal készülnek a szervezők.

VII. Kürtőskalács Fesztivál 2019

Városliget - október 11-13., 10:00 - 22:00

2019-ben már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság. Hisz a kürtőskalács több mint 200 éves múltjára való tekintettel mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba és már hungarikummá lett nyilvánítva. A kalácsokért természetesen fizetni kell, de a koncertek és a fesztivál ingyenes lesz.

Varázsszőnyeg

Magyar Nemzeti Galéria - október 19., 11:00 - 12:30

Szállj fel varázsszőnyegre és kalandozz a múzeumban, ahol mindig valami újat fedezhetünk fel. Egy játékos családi programra hívnak, ahol szülők és gyerekek együtt alkothatnak is a kiállítótérben. A foglalkozás magában a kiállítótérben zajlik, így közvetlenül a művek nyújtanak inspirációt.

A program minden hónap harmadik szombatján 11–12.30 között ingyenesen látogatható a múzeum 3. szombati kedvezményével (18 év alattiakat kísérő 2 felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra).

Legyél a cimboránk! - A Cimbora együttes interaktív vers- és mesekoncertje mai magyar költők írásaiból

Pinceszínház - október 26., 11:00

A Cimbora Együttes célja, hogy a gyerekeket közös játékra buzdítsák versekkel, mesével és dalokkal. Interaktív koncertjeiken a legapróbbak is muzsikálnak, énekelnek, verset mondanak és táncolnak természetesen a zenekar irányításával. Így - észrevétlenül - a produkció főszereplőivé válnak. A koncertek része egyes hangszerek bemutatása is, melyet a gyerekek is kipróbálhatnak. A koncertre ingyenes a belépés, de előzetes regisztráció szükséges.