Ezek csak a legfontosabb tudnivalók azok számára, akik érdeklődnek a családtámogatási lehetőségek iránt. Összegyűjtöttük, milyen változások léptek érvénybe e téren 2023. január elsejétől. Íme a részletek.  

30 év alatti anyák szja-kedvezménye

2023. január 1-től azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, egészen 30 éves korukig személyi jövedelemadó-mentességet kapnak az átlagbért terhelő adó mértékéig. Egyedülálló, házas és párkapcsolatban élő anyák egyaránt igénybe vehetik a kedvezményt. A 2023. január 1-jén és azt követően született vagy örökbefogadott gyermekek, illetve fennálló, 12. hetüket betöltött várandósságok jogosíthatnak a 30 év alatti anyák szja-kedvezményére

Diákhitel-visszafizetés alóli mentesülés 30 év alatti anyáknak

2023. január 1-től a 30 év alatti édesanyáknak, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után 2 éven belül gyermeket szülnek, vagy fogadnak örökbe, elengedik a teljes fennálló Diákhitel-tartozásukat. A lehetőség az örökbefogadott gyermek vagy halvaszületett magzat esetén is igénybe vehető. 

Babaváró Hitel

Két évvel meghosszabbította a kormány a Babaváró Hitel igénylési határidejét, így már 2024. december 31-éig igényelhető a továbbra is szabadon felhasználható, kamatmentes kölcsön. Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet. Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtását követően a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés és a tartozás 30%-át elengedik, ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. 

Gyermekgondozási díj (GYED)

A Gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege januártól a minimálbér-emeléssel bruttó 324.800 forintra emelkedett. A 2023. január 1-jétől érvényes 30 év alatti, gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége a Csecsemőgondozási díj (CSED), a Gyermekgondozási díj (GYED) és az úgynevezett Diplomás GYED összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb összegben kaphatják kézhez a fiatal anyák. A minimálbér emelkedésével a Gyermekápolási táppénz és az Örökbefogadói díj összege is emelkedik.

Falusi CSOK

2023. január 1-jétől 2631 településen érhető el a falusi CSOK. A preferált települések listája itt olvasható: (https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/29d2e1f29792faf30a1ae2978d6374e111c42e25/megtekintes) Változás, hogy nem vehető igénybe a falusi CSOK, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja vele visszavásárolni!  

Otthonfelújítási Támogatás és Nagycsaládosok Autóvásárlási Kedvezménye

Nem hosszabbította meg a kormány az Otthonfelújítási Támogatás 2022. december 31-én lejárt igénylési határidejét, és határozatlan időre felfüggesztette a Nagycsaládosok Autóvásárlási Kedvezményét, ugyanakkor némi könnyítés életbe lépett:  

2023. január 1-jétől 2023. március 31-ig egy szűkített kör veheti igénybe az Otthonfelújítási Támogatást, így az Otthonfelújítási Kölcsön is csak ezekben az esetekben igényelhető: kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje céljából igényelhető a támogatás. Azok a családok is jogosultak lehetnek a támogatásra, akik a kérelem benyújtását megelőzően veszítették el gyermeküket, de legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. 

A Nagycsaládosok Autóvásárlási Kedvezménye eddigi szabályai szerint, ha az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jött létre, a szerzési támogatás nem volt folyósítható,  ez a hat hónap most egy évre módosult.

CSOK

2023. januárjától továbbra is igényelhető a CSOK, 600 ezer forinttól 10 millió forintig, érvényben maradt az 1, illetve 4 millió forintos Jelzáloghitel-elengedés, a fix 3%-os kamattámogatott CSOK-hitel két gyermekhez 10, háromhoz 15 millió forint erejéig igényelhető. Megmaradt a lakásvásárlás 5%-os és az építkezések 27%-os áfájának visszaigényelhetősége és a 4%-os vagyonszerzési illetéktől való illetékmentesség a CSOK-ot igénybe vevők számára.  

A Családtámogatási Kalkulátor segítségével megismerheti mindazokat az állami támogatásokat, amelyek a legkülönfélébb élethelyzetekben nyújtanak segítséget Önnek és családjának.