Otthonteremtési program – Otthonfelújítási kölcsön - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Otthonteremtési program – Otthonfelújítási kölcsön

csalad.hu
2021. márc. 9. 16:05
Lakásfelújításra 50%-os visszatérítés

Az Otthonteremtési program egyik elemeként 2021. február 1-jétől igényelhető az Otthonfelújítási kölcsön, amely azokat segíti, akiknek nincs elegendő pénze az Otthonfelújítási támogatáshoz szükséges munkálatok finanszírozására.

Hogyan lehet igényelni az Otthonfelújítási kölcsönt?

Az Otthonfelújítási kölcsön segítségével azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatással, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel és emiatt elesnének ettől a támogatástól. Az otthonfelújítási hitel 2021. február 1. napjától érhető el.

Mekkora lehet a kölcsön összege?

A kormány által garantált kedvezményes Otthonfelújítási kölcsön konstrukció keretében legfeljebb 6 millió forint kölcsönt lehet felvenni, maximum 10 éves futamidővel és 3%-os kamattal.

Hogyan zajlik az igénylés?

Az Otthonfelújítási kölcsön igénylésekor a bankban megvizsgálják, hogy jogosult-e az igénylő az Otthonfelújítási támogatás igénybevételére. A feltételeknek megfelelő igénylők a kölcsön felvételét és a munkálatok befejezését követően számolhatnak el a maximum 3 millió forintnyi, 50%-ban anyagköltséget, és 50%-ban munkadíjat tartalmazó számlákkal annak érdekében, hogy kölcsönösszegük az állami támogatásként járó, maximum 3 millió forinttal mérséklődjön.

Az otthonfelújítást elvégző család így kétszer kap támogatást az államtól: egyszer a felújítás kezdetén államilag kamattámogatott hitel formájában, másodszor pedig a számlák benyújtása után a hitel 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint elengedését követően.

Kik jogosultak az Otthonfelújítási kölcsönre?

  • van legalább egy olyan gyermek, aki a közös, felújítani kívánt háztartásban él
  • céljuk, hogy a saját otthonukat felújítsák
  • van olyan munkaviszonyuk, ami jogosulttá teszi őket az Otthonfelújítási támogatás igénybevételére
  • megfelelnek a hitelbírálat szempontjainak

Miután megkapták a hitelt, a lakásfelújítás közben, legkésőbb 2022. december 31-ig gyűjtögetniük kell a számlákat.

Hogyan kell elszámolni?

A feltételeknek megfelelő igénylőknek a munkálatok befejezését követően, az utolsó kifizetett számla kiállításától számított 60 napon belül kell beadni a teljes elszámolást a Magyar Államkincstár felé, annak érdekében, hogy kölcsönösszegük az állami támogatásként járó, maximum 3 millió forinttal csökkenjen.

Hol nézhetek utána ennek?

Az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletben (megjelent: 2020. december 22.)