Milyen állami támogatásokra lehetek jogosult? – Segít a Családtámogatási kalkulátor - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Milyen állami támogatásokra lehetek jogosult? – Segít a Családtámogatási kalkulátor

csalad.hu
2021. nov. 30. 7:00
Családban élni jó

Egy lakásvásárlással, felújítással kapcsolatos döntésnek fontos része, hogy tájékozódunk arról, milyen forrásokra, segítségre számíthatunk. Nehéz és időigényes azonban minden támogatási formát egyenként részletesen áttanulmányozni, és sok bizonytalanság, kérdés merülhet fel a jogosultságunkkal és azzal kapcsolatban, hogy melyeket lehet együttesen igénybe venni, illetve mik zárják ki egymást. Ehhez ad segítséget a Családtámogatási kalkulátor. Az első benyomásokról egy-egy tesztelőt is megkérdezett a csalad.hu.

Házas, élettársa van, vagy egyedülálló? Hány gyermeket nevel? Szeretne-e a jövőben gyermeket vállalni? Rendelkezik saját tulajdonú lakással? Milyen otthonnal kapcsolatos tervei vannak? – Ha néhány ilyen és ehhez hasonló kérdésre válaszol, a kalkulátor segítségével megtudhatja, melyek a jelenlegi élethelyzetéhez és a jövőbeni terveihez leginkább illeszkedő támogatási formák.

A Családtámogatási kalkulátor által összeállított listában megtalálhatja mindazokat a támogatási formákat, amelyeket igénybe vehet. A hiteles, szakértők által összeállított tájékoztatókban részletesen olvashat a támogatási formákra vonatkozó szabályokról és feltételekről is. A kalkulátor segítségével kiszámolhatja, hogy a maximális összegből mennyit igényelhet, és azt is megtudhatja, hogy ha változik az élethelyzete (például gyermeket vállal vagy összeházasodik az élettársával), milyen elemekkel bővül az állami támogatásokra való jogosultsága.

A kalkulátor által összeállított listából kiválaszthat egy-egy támogatási formát is, és a specifikus kérdések megválaszolása után megtudhatja, hogy valóban jogosult lehet-e az adott támogatásra és pontosan mekkora összeg erejéig. A kalkulátor segítségével arról is információt kaphat, miként alakíthatja át a terveit úgy, hogy az megfeleljen az adott támogatási formának, és útmutatást kaphat azzal kapcsolatban is, ha más támogatási forma esetleg jobban megfelelne az igényeinek.

"Kipróbáltam a kalkulátort, nagyon logikusan felépülő, gyorsan megválaszolható kérdésekkel lehetett előrejutni az egyes támogatási formák részleteinek megismerésében. Régóta gondolkozunk férjemmel, hogy a gyerekeknek valamilyen, az életben való indulásukat segítő előtakarékossági formát keressünk. A kalkulátornak hála, most tervezzük is meglépni ezt, a Start-számlára fogunk befizetni és babakötvénnyel próbáljuk segíteni majdani életkezdésüket" - osztotta meg tapasztalatait Zsuzsa, négygyermekes édesanya.

A Családtámogatási kalkulátor rendszerében 33 igénybe vehető állami családtámogatási forma található meg, csoportokba rendezve. Az Otthonteremtési támogatások, a családalapításhoz, a gyermek vállalásához kötődő támogatások, a gyermekneveléshez kötődő támogatások és ellátások, a nagycsaládosokat érintő támogatások, illetve a Családvédelmi akcióterv valamennyi formáját megismerheti a segítségével.

"Jelenleg nincs olyan kalkulátor, ami az állami támogatások rendszerét ilyen alapossággal dolgozza fel. Itt nem csupán egyetlen támogatási formának és a hozzá kapcsolódó jogosultságnak tudunk utánanézni, számolni. A kalkulátor minden olyan családtámogatási formát felsorol, amire jogosult lehet a felhasználó, ráadásul alaposabb, biztosabb információkat kaphat minden állami támogatásról. Így nemcsak arról tájékozódhat, hogy mik a jogosultság feltételei és hogy mennyi pénzhez juthat általa, hanem arról is, hogy hol, hogyan, meddig igényelheti, és mire kell különösen figyelnie az igénylési folyamatban” - véli Balázs.

A kalkulátor által szolgáltatott eredmény nem helyettesíti a támogatások dokumentumokkal igazolt igénylési folyamatát, kizárólag támpontot és könnyen értelmezhető segítséget kíván adni a hatályos jogszabályok alapján, ezért minden benne közölt adat tájékoztató jellegű.

A Családtámogatási kalkulátor kipróbálható itt.

(illusztráció: Förster Tamás)