Sok szülő, nagyszülő aggódik amiatt, hogy a gyermeke, unokája „normálisan” fejlődik-e, megfelel-e az átlagosnak, ahol éppen a kicsi tart. Első nyári kvízünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink tisztában vannak-e azzal, milyen korban mit kell tudnia egy kisbabának.

A visszajelzések alapján sokan kellemes nosztalgiával idézték fel gyermekük kezdeti lépéseit, amikor pár hónaposan a baba kúszni kezdett, amikor négykézláb előre-hátra hintázott, amikor felült, majd egyéves kora környékén önállóan felállt a bútorokba kapaszkodva és totyogni -és rámolni - kezdett, vagy amikor már egyedül járt és 11-13 hónapos korára egyre több lépést tett meg egyedül. De talán leginkább azt, amikor a baba – a legtöbb olvasó emlékei szerint – 3-4 hónaposan felismerte szülei arcát és rájuk mosolygott.

Mire vagyunk allergiásak?

Augusztusra menetrendszerűen megérkezett a parlagfű pollenszezon, a csalad.hu kvízkérdései is ezt a sokak életét megkeserítő időszakot igyekeztek feltérképezni.

Talán senkit nem érnek meglepetésként az eredmények, hiszen kiderült, hogy a válaszadóink kétharmada a pollenekre allergiás, a fennmaradó egyharmad pedig étel- vagy gyógyszerallergiával küzd. Természetesen az érintettek elsöprő többsége tisztában vannak azzal is, hogy a parlagfű virágzása és ezzel együtt a pollenszórása augusztusra tehető. Mivel sokan szenvednek a tünetektől, a kérdéssort kitöltők nagy része arról is tapasztalattal rendelkezik, hogy az allergiát vér- és bőrteszttel lehet kimutatni.

Mi a legjobb a nyárban?

Szerencsére a nyár a pihenésről, a kikapcsolódásról is szól, az utazási korlátozások feloldásának köszönhetően pedig sokan töltötték a vízpartokon a vakációt.

A nyárhoz kapcsolódó kvízkérésekre válaszolók közül a legtöbben – 66 százalék – a vízparti nyaralást, azon belül is a strandokat részesítik előnyben, amikor csobbanni akarnak a nagy melegben. Az aquaparkok, termálfürdők a megosztott második helyet szerezték meg a népszerűségi rangsorban. A kedvenc nyári sportok között a válaszadók elősorban az úszást nevezték meg, de sokan szívesen beneveznek egy kis homokfocira is. A gombócos és a csavaros fagyik közötti kedveltségi versenyt nagy fölénnyel a gombócos nyerte, de kapott néhány szavazatot a pálcikás jégkrém is.

Nem okozott meglepetést, hogy a klasszikus strandételek között melyik a favorit. A legtöbben továbbra is lángost és hekket kérnek a büfében.

Otthon a konyhában

Augusztus második felében arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink mennyire jártasak a konyhatechnológiában, ismerik-e egy-egy nemzetközi fogás elkészítésének titkait.

A válaszadók szinte egyöntetűen jó választ adtak arra a kérdésre, hogy vaj, liszt és tej felhasználásával besamelmártás készíthető és a krumplit nevezik az erdélyi nyelvjárásban pityókának. A kvízben résztvevők nagy része azzal is tisztában van, hogy a kijevi csirkemell készül fűszervajjal, és a guacamole szósz elsőszámú összetevője az avocado, nem pedig a paprika.

Ha a levesek között kell választani, a legtöbben a klasszikus húslevesre esküsznek, a többi szavazat egyenlően oszlik meg a tojás-, a gulyás- és a bableves között. A palacsinták közül pedig a lekváros és a nutellás fogy el a leggyorsabban.

Újra becsöngettek

Szeptemberre a kvízikérdésekkel is elérkeztünk az iskolakezdéshez. Bár hosszú volt a pandémiás időszakot jellemző online oktatás, sok-sok hónapot töltöttek a diákok a képernyők előtt az otthonukban, az olvasók válaszaiból az derült ki, hogy nem egyformán vágyott vissza mindenki az iskolapadba.

A kérdéssort kitöltők 60 százaléka várta, 40 százalék viszont kevésbé, hogy elkezdődjön a tanév, ugyanakkor a válaszadók fele időben beszerezte a szükséges iskolai felszerelést. Szinte fej-fej melletti eredmény született arról, hogy a szülők bátran engedik-e gyereküket egyedül hazamenni az iskolából, vagy inkább még kísérik őket egy ideig.