A Házasság hete rendezvénysorozatot Magyarországon idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak és a civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család értékeire, fontosságára. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ebből az alkalomból kérdezte meg a magyar embereket, hogy mit gondolnak a házasságról.

A januári felmérés számot ad arról, hogy a magyarok házasságpártiak, döntő többségük szerint (82%) a házasság egy férfi és egy nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség. A válaszadók szinte egyöntetűen (97%) úgy gondolják, hogy a jó házasságért nap mint nap tenni kell, ami sokkal könnyebb, ha a pár hasonló értékrendet vall (83%). Közel háromnegyedük szerint (73%) a házasság érzelmi biztonságot nyújt a házastársak számára. A megkérdezettek közül tízből hat ember véleménye, hogy a házasságot a gyermek teszi teljessé és ugyanennyien hisznek abban, hogy a házasság növeli a boldogságérzetet.

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok szerint a jól működő házasság és párkapcsolat alapját egymás elfogadása, tisztelete, a megfelelő kommunikáció (97%), az együtt töltött minőségi idő (95%), a vonzalom, a kompromisszumkészség (92%), a szerelem (91%), a humorérzék (89%), valamint a közös értékrend és a házaspárok közötti munkamegosztás (87%) adják. 

A párválasztás legfőbb akadályai, illetve a szinglilét lehetséges okai között a válaszadók 60 százaléka a valós társas kapcsolatok hiányát, a másikkal szemben támasztott túlzott elvárásokat, valamint a biztos anyagi háttér hiányát és a karrierépítést említette.

Minden második ember szerint a házasság egy életre szóló szövetség. Ezzel a házasságban élők kétharmada értett egyet. Az emberek fele szerint jobb, ha a gyermekvállalás előtt összeházasodik a pár, ezzel az idősebbek értettek leginkább egyet.