Ismerjük meg a baba mozgásfejlődésének mérföldköveit - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ismerjük meg a baba mozgásfejlődésének mérföldköveit

csalad.hu
2021. júl. 14. 8:49
Kisgyermeket nevelünk

A legtöbb apa, anya nagyszülő gyakran aggódik amiatt, hogy vajon gyermeke, unokája megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólniuk egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak az adott tünetek esetén.

Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. A szülői, nagyszülői figyelem mégis rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik az első időben a legtöbb időt töltik a gyermekkel, korán észrevehetik az eltéréseket, tudnak jelezni a szakembereknek. Az eltérő fejlődés korai észlelése lehetőséget biztosít arra, hogy időben megtörténhessen a probléma kivizsgálása, szükség szerinti kezelése, illetve a korai fejlesztés megkezdése. A csecsemőkor időszaka a fejlesztő, terápiás beavatkozások megkezdése szempontjából különösen fontos a baba számára.

Annak érdekében, hogy megismerjük a csecsemők fejlődését és csökkentsük a felesleges aggódást, vagy az indokolt beavatkozás megkezdését, érdemes tájékozódnunk arról, hogy a baba mozgásfejlődésében mikor milyen fontos állomások következnek. Fontos, hogy tudjuk, mik azok a mérföldkövek, amelyek az egyes életszakaszokban várhatóak, illetve azt is, hogy mikor, kihez kell fordulnunk, ha a baba mozgásfejlődése ezt megkívánja.