A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára emlékeztetett: január 1-jétől a 30 éves korukig gyermeket vállaló édesanyák is személyijövedelemadó-mentességben részesülnek, és elengedik diákhitelüket is.

Ettől az évtől jelentősen nőttek a nyugdíjak, emelkedett a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők adókedvezménye, a nyelvvizsga-támogatás összege és a babakötvény kamata is, miközben egyebek mellett továbbra is igénybe vehető a Babaváró támogatás és a Falusi CSOK - sorolták.

A közleményben ismertették a KINCS - ezer ember megkérdezésével februárban készített országos reprezentatív - kutatását, amely szerint a magyarok alapvetően jól tájékozottak a családokat érintő új intézkedésekről, az emberek kétharmada (64 százalék) hallott azokról; a legtájékozottabbak a nők, a gyermekesek és az idősek.

A felmérés alapján ötből négy ember szerint a családoknak nagy segítséget jelent a 30 év alatti édesanyák szja-mentesége és a diákhitelük elengedése, emellett csaknem egyöntetű a támogatottsága a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők plusz családi adókedvezményének.

Kitértek arra, hogy a támogatások népszerűségét bizonyítják az igénylési adatok is: a 30 év alatti anyák szja-mentességét már több mint háromezer nő vette igénybe. Ez az érintetteknek havonta átlagosan 52 ezer forint pluszbevételt jelent, amelyet a munkajövedelemből és a családtámogatási ellátásokból is érvényesíthetnek.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódó diákhitel-elengedésben január 1-je óta több mint ötvenen részesültek a Diákhitel Központ adatai szerint. A tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok januártól érvényes plusz adókedvezményét pedig már több mint 26 ezer esetben igényelték - fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy a Babaváró támogatást ebben az évben eddig mintegy 3500 újabb család kérte, ezzel már több mint 210 ezer család élt a lehetőséggel a 2019-es bevezetés óta. A Falusi CSOK-ot az új igénylésekkel együtt már csaknem 36 ezer esetben, a január 1-jétől szintén meghosszabbított, generálkivitelezős lakásépítések és kész újlakás vásárlások után járó áfa-visszatérítést annak bevezetése óta 14 ezer esetben, a saját erős építkezések esetén járó, ötmillió forintig terjedő áfa-visszatérítést csaknem 18 ezer esetben igényelték.