Oly sokféle járulékos haszna van a növényekkel való bíbelődésnek, hogy már azoknak is erősen ajánlják, akiknek nincs hozzá földjük. A kerti munka legtöbb gyümölcse azok számára is elérhető, akiknek legfeljebb egy erkélyük van hozzá, vagy még az sem. 

Egy 2016-os amerikai vizsgálat látványosan igazolta, hogy akiknek a lakókörnyezetében gazdagabb a növényzet, azok között ritkábbak a krónikus betegségek, így tovább is élnek.  Ebben az American Journal of Preventive Medicine című szaklapban publikált kutatásban úgy találták, hogy a cukorbetegség kockázata 14 százalékkal, a magas vérnyomásé 13 százalékkal, a vérzsírbetegségeké 10 százalékkal volt kisebb a zöldterületek közelében. E különbség az azonos jövedelműek között is fennállt, de úgy már az is látszott, hogy a kevésbé jómódúak esetében nagyobb az egészségnyereség, ha zöldközelben élhetnek. 

Egy philadelphiai kutatás azt is felmérte, hogy milyen messzire hat egy-egy zöldterület. Ott városi grundok növényekkel való beültetése előtt és után vizsgálták a környéken lakók lelki egészségét. A JAMA Network Open című orvosi szaklapban közzétett eredmények szerint a kizöldített telkek 400 méteres körzetében lakóknál számottevően ritkultak a depressziós tünetek

A városokban található rengeteg kihasználatlan, kopár közterület beültetve alkalmas lenne parknak, ligetnek vagy akár klasszikus kertészkedésre is. 2020-ban a ScienceDaily.com számolt be a Sheffieldi Egyetem kutatásáról, amelyben a városi élelmiszer-termelés lehetőségeit vizsgálták. Abban azt találták, hogy ha a lehetséges városi zöldterületeknek csak a tizedét hasznosítanák, már azon is megtermelhető lenne a lakosság hatoda számára a szükséges napi öt adag zöldség-gyümölcs

Ez a lehetőség arra is felhívja a figyelmet, hogy a zöld környezet nemcsak a létezésével gyógyíthat, hanem azzal is, ahogyan létrehozzák.  Néhány esztendeje Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság akkori elnöke egy interjúban beszélt a korunk emberét nyomasztó lelki terhekről. Ezek enyhítésére azt ajánlotta, hogy "sokat kell zöldben lennünk és nagyon sokat kéne másokkal együtt lennünk."  A közösségi zöldterületek megteremtése, fenntartása éppen ez utóbbit igényli, s egyben kínálja is. A kora tavasz igen alkalmas a tervezésre: most lehet keresni alkalmas területeket, társakat, valamint finanszírozási forrásokat is a leendő kertekhez, parkokhoz, ligetekhez.  

Ha olyan területre akadunk, amely alkalmasnak látszik fák, akár erdőcskék telepítésére is, akkor érdemes vetnünk egy pillantást a Településfásítási Program honlapjára. Itt a 10 ezer lelkesnél kisebb települések idén is pályázhatnak 10-30 fa telepítésére. Egy másik lehetséges segítő a Közösségi Erdőkért Alapítvány programja. Ők többféle lehetőséget kínálnak. Akinek nincs földje, de vállalja néhány csemete telepítését vagy annak a költségét, az náluk jó helyen jár. Ahogy azok is, akiknek van fásítható területük, vagy éppen készek örökbe fogadni egy leendő erdőt. 

Akik a családi asztalra is akarnak tenni a munkájuk gyümölcseiből, de nincs hozzá földjük, azoknak találták ki a közösségi kerteket. Ha ezek valamelyikéhez csatlakoznánk: itt találunk országos listát a már működőkről. Ha itt nem akadunk alkalmasra, alapíthatunk is újat, ehhez ugyancsak segítséget nyújt a programot gondozó Kortárs Építészeti Központ Alapítvány. 

A közösségi kertekre ugyanúgy érvényes, mint az otthoniakra, hogy a kisgyerekeket, kamaszokat nagyon is érdemes bevonni a gondozásukba. Ez az igazi hosszútávú egészségügyi befektetés. A saját termény, a saját étel ablakot nyithat számukra a tudatos és egészséges táplálkozásra. Olyan étkezési szokások kialakulásához segítheti őket, amelyek 20-30-40 év múlva is védik majd az egészségüket. De már holnapra is ígér hasznot, hiszen a közös kertművelés kiváló kaland, kedélyes családi program is lehet, csak engedjük, hogy a gyerekek is élvezzék.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt.