Nehéz összehasonlítani, hogyan nehezebb egyedül maradni: ha meghal a párunk, vagy ha válás miatt maradunk egyedül a gyermekünkkel. Az első esetben az elhunytat lehet szeretni, beszélni róla, visszaemlékezhetünk arra, milyen is volt vele az élet. Válás esetén ez nem így történik. Ha békés is volt az elválás, nem jellemző, hogy szeretettel beszélgetünk a volt párunkról a gyerekeink társaságában, egyedül kell feldolgozni a veszteséget. Ami közös, hogy mindkettő veszteséggel, gyászfolyamattal jár. Mindkét esetben felmerülhet a segítség, vagy a lelki támasz hiánya, anyagi nehézséggel, jogi kérdésekkel is számolni kell. Az Egyszülős Központra már a folyamat kezdetén is számíthat a magára maradt szülő. A csalad.hu Nagy Annát, az Egyszülős Központ alapítóját kérdezte, milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak az édesapának vagy édesanyának, aki egyedülálló szülőként neveli a gyermekét.

Mikor és milyen problémákkal érdemes az Egyszülős Központhoz fordulni?

„Vannak olyan pillanatok, amikor valaki csak arra vágyik, hogy elmondhassa, milyen érzések kavarognak benne, milyen borzalmat élt át.”

– Az egyedülálló szülő bármikor fordulhat az Egyszülős Központhoz, ha úgy érzi, nem bír megbirkózni a rá nehezedő problémák súlyával. Sokan már akár a válás előtt is megkeresnek, és pszichológus segítségét kérik, hogyan közöljék a közös gyermekkel a különválást. Volt olyan, hogy egy édesapa hívott fel, mert egy nappal korábban öngyilkos lett a felesége, és nem tudta még, milyen segítséget vár, csak szerette volna, ha meghallgatjuk. Vannak olyan pillanatok, amikor valaki csak arra vágyik, hogy elmondhassa, milyen érzések kavarognak benne, milyen borzalmat élt át. Általánosnak mondható mind a válás, mind a haláleset bekövetkezte után, hogy az egyedül maradt szülő jogi tanácsadást, pszichológusi támogatást igényel.

Milyen segítséget kérnek a leggyakrabban a krízishelyzetbe került szülők?

– Amikor az ember szembesül azzal, hogy el kell fogadnia a megváltozott életkörülményeket, akkor nem mindegy, milyen anyagi körülmények közt éri, és hogy érzelmileg ki mindenkire számíthat a kialakult krízishelyzetben. Teljesen más segítségigénye lesz annak a szülőnek, akit mindenben támogat a családja, és annak is, aki teljesen magára marad. Váláskor sincs garancia arra, hogy a szülő számíthat a másik fél segítségére. Sajnos gyakori, hogy az apuka vagy az anyuka egyszerűen eltűnik a család életéből. Ha ekkora magányt él meg a szülő – még ha nem is képes beszélni a történtekről –, akkor nagyon jól jön egy olyan közösség, ahol a tagok hasonló krízist élnek át, mint ő. Mindenki érti, hogyan érzi magát, mi mindennel kell megküzdenie. Említettem már a jogi kérdéseket, amik felmerülnek, ha egyszülőssé válik a család. Hol fognak lakni? Hova jár ezentúl a gyermek iskolába? Hogyan képzelik el a kapcsolattartást? Mi lesz a közös vagyonnal? Ezek mind-mind olyan kérdések, amikre már a válás elején meg kell találni a válaszokat, hiszen az élet megy tovább, és bizonyos szabályokat fel kell állítani annak érdekében, hogy tudjuk, miként folytatódik az élet.

A válás vagy egy haláleset többnyire anyagilag is megviseli a családot. Ilyen jellegű problémával is fordulhat az egyedülálló szülő a központhoz?

– Sokan azért keresnek meg minket, mert nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Kezdve onnan, hogy valaki várandósan egyedül marad, és kiságyra, babakocsira, babaruhákra lesz szüksége egészen odáig, hogy a munkáját is elveszítette, nem tudja, hogyan tovább. Természetesen ilyen esetekben is tudunk segíteni. A Covid alatt megnövekedett azok száma, akik élelmiszeradományért, ruháért, tanszerekért, akár laptopért fordultak hozzánk. Az Egyszülős Központ pedig minden követ megmozgat, hogy segíthessen a bajba jutott családokon.

Igazi szakértői gárda dolgozik azon nap mint nap, hogy könnyebbé tegye a gyermeküket egyedül nevelők életét. Milyen területeket képviselnek?

– Pszichológus, gyermekpszichológus, mediátor, coach, jogász, tanár várja a segítségre szorulókat. Attól függően, milyen nehézségekkel kell szembenéznie a szülőnek, adott a lehetőség, hogy rendszeresen járjon segítő szakemberekhez, vagy csak egy-két alkalommal keressen fel pl. egy coachot, mert munkaügyi tanácsadásra, új napirendre, időbeosztásra van szüksége. Esetleg pszichológussal beszélgetne néhányszor, mert valamilyen elakadásán szeretne túljutni. Természetesen az összes szolgáltatásunkat ingyenesen veheti igénybe az egyedülálló szülő, csupán Egyszülős kártyát kell igényelnie, amit a központban bármikor megtehet. Nem az a cél, hogy hosszútávú terápiában részesüljön az illető, hanem, hogy megkapja a szükséges segítséget ahhoz, hogy képes legyen egyedülálló szülőként az újrakezdésre.

(fotó: Shutterstock)