A csalad.hu részére Vicze Szabolcs, a Családbarát Magyarország Központ RRF-1.1.1-22-2022-00001 azonosító számú projekt szakmai vezetője nyilatkozott.

csalad.hu:  Mit kell tudnunk az RRF programról? 

V.Sz: A „Tudásmegosztás a bölcsődei nevelés kapacitásfejlesztésében elnevezésű RRF projekt az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. Célja az, hogy folyamatos szakmai tanácsadással, nyomon követéssel segítse az RRF-1.1.2 Bölcsődei nevelés fejlesztése című felhívás nyertes pályázóit. A program 112 db önkormányzat és egyházi szervezet bölcsődefejlesztését támogatja 119 helyszínen. A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan több mint 4 000 új bölcsődei férőhely jöhet létre 2025. december végéig. 

csalad.hu: Milyen szerepe van benne a Családbarát Magyarország Központnak? 

V.SZ: Társaságunk a Lechner Tudásközponttal közösen segíti a pályázókat. Mindkét szervezet a tervezés és kivitelezés valamennyi fázisában, folyamatosan válaszolja meg a hozzájuk érkező kérdéseket, a tájékoztató napokon pedig alkalmat biztosítunk a személyes konzultációra is. 

A Lechner Tudásközpont építészeti és műszaki támogatást nyújt a pályázat nyerteseinek, míg mi, a Családbarát Magyarország Központ szakértői a jogi és bölcsődeszakmai szempontokat ellenőrizzük, majd teszünk észrevételeket és fogalmazunk meg javaslatokat. Folyamatos tanácsadás keretében véleményezzük a terveket, az eszközlistákat, melyek a bölcsődei működéshez szükséges beszerzendő felszereléseket tartalmazzák és felhívjuk a figyelmet a módszertani követelményekre is. Például arra, hogy a vizesblokkok megfelelően vannak-e elhelyezve vagy a csoportszobák, öltözők elrendezése a jogszabályoknak megfelelően szerepel-e a terveken. 

Ezután az építkezést személyesen is ellenőrizzük. Helyszíni szemlét tartunk a munkálatok elkészültségi fokának felénél, majd a 80-90%-os készültségi foknál is. Itt már azt vizsgáljuk, hogy az elképzeléseknek megfelelően valósult-e meg a kivitelezés. A végső észrevételeink mindig a gyermekek biztonságát tartják szem előtt. Előfordult például, hogy a konnektor vagy az ablak a tervekhez képest alacsonyabban, nem megfelelő magasságban került kialakításra, ami balesetveszélyes vagy a gyermekek kerti játékai nem megfelelően lettek telepítve, ami szintén kockázatot rejt. Ilyen esetekben mindig jeleztük, hogy korrigálni szükséges. 

csalad.hu: A projekt keretében támogatott bölcsődék közül mennyi került már átadásra?

V.SZ: Terveink szerint 2024. június végéig 31 db bölcsőde készül el. Jelenleg 6 db bölcsőde működik 191 férőhellyel. Bízunk benne, hogy valamennyi projekt megvalósul és 2025. december végére 119 db intézményben, több mint 4 000 új bölcsődei férőhely jön létre.   

Részletesen itt olvashat a projektről.