Milyen körülmények között született meg a szerzemény? Konkrétan mi ihlette, mi adta az apropót, a lányához fűződő érzelmeken túl?

– Van, amikor egy dal eredeti ihletője egy másik dal, ahogy ez esetben is így volt. Amikor réges-régen meghallgattam John Lennon Beautiful Boy (Darling Boy) című szerzeményét, megfogalmazódott bennem, hogy ha lesz gyerekem, akkor én is írok neki valami énekelhető személyeset. Aztán amikor a lányom már egyre nagyobbra nőtt, bennem is nőtt a lelkiismeret-furdalás, hogy ha túl sokat várok, a húsz éves lányommal már nem veszi ki olyan jól magát ennek a dalnak a bemutatása. Így aztán megszületett a mű. A dal elején azt a gyerekjátékos csilingelést a Lennon-szerzeményre utalva, tiszteletből raktuk bele hangszerelő barátommal, Dandó Zolival. Érdekes, hogy volt olyan kommentelő, aki észrevette ezt a zenei utalást.

A családja korábban már többször is megjelent múzsaként egy-egy szerzeményben? Mennyire gyakran fordul elő, hogy így fejezi ki érzéseit a szerettei felé?

– A műfaj, amiben tevékenykedek, kerüli a konkrét személyek megjelenítését általában. Ez teljesen harmonizál az életfelfogásommal. Pár éve még nem engedtem a lányomat tévékamerák, illetve fotóriporterek elé. Most is csak azért szerepeltettem, mert ma már annyira jól látja, hogy mi történik körülötte, hogy nem kell aggódnom miatta. És ami a múzsa ihlető erejét illeti, én, amikor régen az abszurd humorra váltottam – mert az elején „komolyabb” hangvételű dalokat írtam –, nem volt módom érzelmes dalokkal kifejezni magamat. Ahogy szoktam mondani, míg a művészi alkotások általában érzelmeket, emóciókat váltanak ki a közönségből, a humor inkább a rációra alapoz. Most tervezek írni újra a közönség által „követelt” „komolyabb” dalokat, amikkel magamnak is tartozom még, úgyhogy lehet, hogy magánéleti ihletésű dalok is megjelennek közöttük.

Mi volt Dorka reakciója, amikor először meghallotta a dalt?

– Az anyukájával ültek a stúdiószobában, amikor élőben eljátszottam nekik a dalt, és könnyes szemmel mosolyogtak. Aztán nagyon szépeket mondtak utána, úgyhogy megérte bíbelődni vele.

Hogy fogadta, amikor a klipforgatás is szóba került, kinek az ötlete volt, hogy klip készüljön ehhez a dalhoz?

– A lányom apukája szeretett volna klipet készíteni a dalhoz, ami szerencsére megvalósulhatott. Először nem gondoltam rá, hogy őt is szerepeltetném. Azt hittem, hogy a családi archív videókon mutatom csak őt, de mivel kiderült már régebben, hogy kivételesen oldott tud lenni, ha produkálnia kell magát, nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Egyébként az, hogy a klip egyik főszereplője ő lett, a véletlen műve. A felvétel idején nagy forróság volt, és a zenésztársam szünetet kért a forgatásban. Ekkor ugrott be Dorka pár snitt erejéig, és annyira jól működött a kamerák előtt, hogy több időt kapott a végső verzióban a tervezettnél. És itt meg kell köszönnöm a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatását, amely segítette a produkció létrehozását.

Az abszurd humoruk hasonló a lányával, még a zenei vénájukban is hasonlítanak (ő is zenél, énekel, játszik hangszeren)?

– Igen, ez mind igaz, ebben a sorrendben. Nagyon szép hangja van, és szuggesztív jelenléte a színpadon, bár nem sok alkalma volt még kipróbálni magát, de amit láttam tőle, az meggyőző volt. A hangszerekkel is incselkedik, de még nem tudni, mi történik a jövőben. A zenei ízlésünk eléggé hasonló, ami persze annak ellenére sem nyilvánvaló, hogy egy szülő nagy hatással lehet a gyerekére. A kamaszkor szétrombolhatja pillanatok alatt a szülői ráhatást, de esetünkben ez nem így történt. Valószínűleg azért, mert eléggé békén hagytam őt, és azon kívül, hogy mutattam neki zenéket, eszem ágában sem volt megmondani neki, hogy mit szeressen. Ezt azzal hálálta meg a sors, hogy a választásai igen közel állnak hozzám.

Hogy esett a választás az állatmenedékre, mint a klipforgatás helyszíne?

– A kivételes látásmóddal rendelkező kliprendező barátom, Géczy Dávid legalább öt helyszínt javasolt, és amikor ecsetelte az állatmenedék, mint helyszín előnyeit, belevágtunk. Felmerültek ugyan olyan gyönyörű helyszínek is, amik csak szűk képi felvételekre voltak alkalmasak. A lányommal közös életünk elmesélése inkább egy határtalan – drónnal is felvehető –, nagy távlatokat idéző képi megjelenítést igényelt, ami miatt szerencsére hallgattam a rendező barátom választására.

Vannak-e és ha igen, milyen apa-lánya közös programokat kedvelnek?

"Kezdve a hátamon lovaglástól, a társasjátékozástól, a csillagok kémlelésétől, az éjszakai sétákig, a nagy beszélgetésekig sok minden tartja közel a lelkünket."

– A kislányommal már pinduri korától voltak közös programjaink, viccesek és komolyabbak is. Kezdve a lakásban vagy a bevásárlóközpontban kergetőzéstől, a hátamon lovaglástól, az „oroszlánozástól” – amikor a fogammal cipeltem négykézláb a pólójánál fogva –, a társasjátékozástól, a sakkozástól, a csillagok kémlelésétől, a klipek és a mese-, vagy tudományos filmek együtt nézéséig, az éjszakai sétákig, a nagy beszélgetésekig sok minden tartja közel a lelkünket. Éppen tegnap éjszaka sétáltunk egy nagyot a városban, amit nagyon szeretünk együtt.

Mennyire bízott benne bő 15 éve, hogy megízlelheti az apaság mámorító érzését?

– Akkor már bíztam benne, mert a feleségemmel együtt éltünk, de évekkel előtte voltak kétségeim. Úgy éreztem, ez a „hajó” már elúszott. De aztán megállt, és bevárt az a bizonyos „sorshajó”, és engedte, hogy megvalósuljon ez a későn jött vágyam is. És itt meg kell említenem a feleségem határtalan kreativitását is. Az ő ötlete volt ez a gyerek, és be kell vallanom, nekem nem volt még ilyen gyümölcsöző ötletem.

Mit változtatott az életfelfogásán, munkatempóján, személyiségén az apaság?

– Például megacélozta a bennem lévő gépjárművezetői képességeket. Minden reggel vittem őt az iskolába annak ellenére, hogy a koránkelés a rémálmom. A napjaimat teljesen átalakította az ő programjaihoz való alkalmazkodás. Jócskán lepihent a maradék egoizmusom, és ez már így is marad, úgy érzem. Ritkán mondok a kéréseire nemet. Ezt azért nem gondoltam volna annak idején, hogy ilyen gyökeres változtatásokra képes egy ilyen kis alacsony lény. Na, jó, már majdnem akkora, mint én, de a fontossági sorrend változatlan bennem.

A klipben szereplő archív felvételekből sugárzik az életszeretet és az egymás iránti feltétlen odaadás. Dorka már kamasz, továbbra is ilyen felhőtlen a viszonyuk?

– Én is csodálkozom, hogy a kamaszodás nem rombolt az egymáshoz való viszonyulásunkon. A kommunikációnk nyitott, őszinte, bármiről tudunk eszmét cserélni. Az a fajta kapcsolat ez, ahol a feleknek nem kell feltétlenül egyet érteni, mert a másik gondolatait tiszteljük, és érvelünk, ha valamiről mást gondolunk.

A hangszerelésért és a stúdiómunkáért is felelős Dandó Zoltán és lánya, Ráhel szerepe kinek az ötlete volt?

– Szerénytelen személyem meghívása áll a dolog mögött. Zolival már régóta dolgozunk együtt. A King Kong és a Nélkülem a világ című dalaimat is ő hangszerelte nem kis tehetségét latba vetve. Az említett klipekbe is meghívtam, hogy a hangmunkálatokon kívül résztvevője legyen a dalok képi feldolgozásának is. Itt meg adódott a dolog, mert neki is van egy kislánya, így elhívtam őket a forgatásra.

Milyen reakciókat kapott a klip megjelenése és elterjedése után, milyen az utóélete a produkciónak?

– Rengeteg kedves visszajelzése van a klipnek. Sokan írták, hogy könnyeikkel küszködve nézték végig a videót többször is. Érdekes, de viszonylag kevesen voltak, akik számon kérték rajtam a humoros énemet ennél a dalnál. Ami azért jó, mert tervezek úgynevezett komolyabb hangvételű dalokat is írni, illetve elővenni a múltból. A sokféle dolgot művelő előadóknak nehezíti a helyzetét a különböző műfajokba való beágyazódás. Aki nem sémákban gondolkodik, nem próbál beskatulyázni, az képes elfogadni azt is, hogy több műfajban dolgozom, amióta létezem.

(fotók: privát)

További érdekes interjúkat olvashat: