Sokunknak hiányzik a színház, mennénk már múzeumba, koncertre. Noha a személyes találkozóval még várni kell, a művészek, alkotók nem tűntek el teljesen. Legtöbbjük színháza, vagy saját Facebook oldalán üzen, illetve Youtube csatornáján teszi elérhetővé az alkotását. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk, ki hol és hogyan tartja a kapcsolatot a közönséggel.

Szavalás a viszáki kertből

A Nemzeti Színház színészei, alkotói sokrétű lehetőséget kínálnak. Szarvas József például viszáki kertjében a kemence mellett Nagy László Táncbéli tánc-szók című versét szavalta el. Rideg Zsófia dramaturg a művészi teljesítményéért nemrég Szeleczky Zita emlékgyűrűvel kitüntetett Szűcs Nellivel beszélgetett.

A Müpa is szeretné, ha közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival, ezért elérhetővé tette médiatárát.

A Játékszínben Náray Erika indított egy üzenetláncot. A színészek egymást kérik fel egy-egy rövid videóban, hogy meséljék el, mivel töltik a napjaikat. A Thália Színház művészei is otthonról jelentkeznek be, a Katona József Színház pedig korábbi előadásait teszi közzé.

Hasonló lehetőséget kínál a Fővárosi Operett Színház és a Miskolci Nemzeti Színház. Az Örkény Színház játszani is hívja közönségét az Örkény-egypercesekhez kapcsolódó alkotójátékokkal. A Kolibri Színház művészei MobilMeséket mondanak a kicsiknek. A Nemzeti Táncszínház pedig kedden és csütörtökön a korábban rögzített előadásait teszi közzé.

Ovisok az olajfestmények előtt

A múzeumok is csatlakoztak a járványhelyzetből adódó kihíváshoz. A Magyar Nemzeti Múzeum az online oktatáshoz nyújt segítséget. Az óvodások például olajfestményeken tanulhatják a színeket, a nagyobbak számára pedig hiteles tudásra és a múzeum gyűjteményére épülő játékokat készítenek a muzeológusok. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa napi három percben igyekszik beavatni az érdeklődőket a pénzek színes világába. A Szépművészeti Múzeum oldalán digitális tartalmakat láthat a közönség, sőt, játékra hívja a műkedvelőket az intézmény: „Öltözz be és játszd el, hogy Te vagy a műalkotás! Szelfizz, fotózz, a képet dobd fel Instára!”

Élő közvetítés az opera csillagainak otthonából

A nagyvilágban is hasonlóan ötletes megoldások születnek, hogy a művészet és a közönség kapcsolata megmaradjon. A Metropolitan Opera bejelentette, hogy az opera világának sztárjaival At Home címmel élő gálát közvetít április 25-én. A művészek otthonaikból lépnek fel a világ minden tájáról. A British Múzeum virtuális látogatói hieroglifák között keresgélhetnek, múmiákkal „ismerkedhetnek”. Az amszterdami Van Gogh Múzeum pedig, amely több mint 200 Vincent van Gogh festményt, 500 rajzot és több mint 750 levelet őriz, szintén online kalandra hívja közönségét.

Megszámlálhatatlan lehetőség

Az említett kínálat, a programok csak figyelemfelkeltőek, hiszen felsorolni sem lehet, mi mindent tettek közzé a művészeti intézmények és az alkotók. Sokan a nappalijukból varázsolnak koncertszínpadot, míg van, aki a szemünk előtt készíti el festményét.

Arra buzdítunk mindenkit, töltődjön fel a művészetek és a művészek segítségével ebben a nehéz időszakban!

(fotó: www.facebook.com/nemzetiszinhaz)

Olvassa el a csalad.hu interjúit is: