A magyarok 72 százaléka megosztja örömét, boldogságát az apjával, közel minden második ember a bánatát is. Az Apák napja egyelőre nem egy jól ismert ünnep, a válaszadók kevesebb mint egyharmada van tisztában azzal, hogy június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük.

Az Apák napja Amerikából ered, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Ilyenkor megemlékezünk az édesapák, nevelőapák, nagyapák és dédapák fontosságáról, hiszen az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nemcsak az anyáknak, hanem az apáknak is kiemelkedő szerepük van a családban.

A kutatásban résztvevő válaszadók 37 százalékának él az édesapja. Közülük arra a kérdésre, hogy milyen irányban változott a viszonyuk vele a koronavírus-járvány idején, 14 százalék mondta azt, hogy szorosabb lett, háromnegyedük pedig arról számolt be, hogy nem változott. Elsősorban az 50 évesnél idősebb válaszadóknak volt fontos, hogy tartsák a kapcsolatot az idős édesapjukkal, hiszen ők a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

A gyermekek számát tekintve elmondható, hogy az egygyermekesek 11 százalékának javult a viszonya az apukájával, a nagycsaládosaknál magasabb volt ez a szám, ott 28 százalék számolt be pozitív változásról.

Az emberek 62 százaléka naponta, vagy majdnem minden nap beszél az édesapjával.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy az apák nagyon fontos szerepet töltenek be a magyar emberek életében: 62 százalékuk naponta, vagy majdnem minden nap beszél vele. Erről a nők (64 százalék) és férfiak (61 százalék) hasonló arányban nyilatkoztak. A korcsoportok szerint itt jelentősebb különbségek vannak: a 18-29 évesek beszélnek leggyakrabban édesapjukkal (69%), míg az 50-65 év közöttieknél 48 százalékra csökkent ez az arány.

A megkérdezettek elsősorban az örömteli pillanatokat osztják meg apukájukkal: 72 százalékuk mindig, vagy gyakran elmondja neki, ha öröm éri. Minden második magyar ember azt is megosztja édesapjával, ha bánatos. Itt is az látható, hogy elsősorban a fiatalok fordulnak az édesapjukhoz, ha szomorúak (53%), az idősebbek kevésbé (28%).

A KINCS felméréséből az látszik, hogy Magyarországon még nem igazán ismert az Apák napja – a 18 év feletti lakosság csupán 28 százaléka tudja, hogy mikor van ez az ünnep, és elsősorban a nők hallottak róla. Minden negyedik válaszadó köszönti fel az édesapját Apák napja alkalmából.

Összességében elmondható, hogy a magyar emberek jó kapcsolatot ápolnak édesapjukkal - közel kétharmaduk majdnem minden nap beszél vele, és elsősorban az örömteli híreket mesélik el nekik.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében 2021. május 20-23. között.