A kormány több intézkedéssel segíti, hogy a férfiak apaként is kiteljesedhessenek, mivel szerepük a gyermekek fejlődésében, személyiségük kialakulásában kimagasló jelentőségű. Magyarország Kormánya a mostani háborús időkben is megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és a családi adókedvezményt, valamint védelmet nyújt a családtámogatásoknak, amelyek az édesapák életét is jelentősen könnyítik.  A családtámogatások összege a 2024-es költségvetésben eléri a 3300 milliárd forintot, amely három és félszer magasabb, mint 2010-ben volt - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A 2011 óta működő családi adórendszer Európa egyik legkedvezőbb adórendszere a gyermeket nevelő édesapák és édesanyák számára.  Az édesapák is igényelhetik a családi pótlékot, gyermekgondozási díjat (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES), valamint a gyermeknevelési támogatást (GYET). Ezen felül az apák is élhetnek a GYED Extra lehetőségével is, amellyel több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, valamint a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. 2022-ben több mint 118 ezer szülő részesült a GYED Extra valamely kedvezményében, a GYED és/vagy a GYES folyósítása mellett összesen csaknem 65 ezer szülő végzett keresőtevékenységet, akiknek mintegy 30%-a férfi volt.

A gyermekápolási táppénzre mindegyik szülő külön-külön jogosult lehet, ezáltal a gyermek betegsége esetén az anya és az apa is azonos számú napra kaphat táppénzt. A gyermek után járó pótszabadságot mindkét szülő egymástól függetlenül is igénybe veheti, amely 16 évesnél fiatalabb gyermek után 2 nap, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek után pedig évente 7 munkanap pótszabadságot jelent. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után a szülőt, így az apát is 2 munkanappal több pótszabadság illeti meg. 2023. január 1-jétől 10 munkanap apasági szabadság illeti meg a dolgozó apákat gyermekük születése vagy örökbefogadása esetén. Ugyancsak idén január 1-jétől a szülő, így adott esetben az apa, ha munkaviszonya legalább fél éve fennáll, gyermeke 8 éves koráig kérheti foglalkoztatását részmunkaidőben vagy távmunkában.

A kutatások is megerősítik, hogy az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában. A KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) felmérése szerint ma már nagyjából a kisgyermekes apák háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás. Ugyancsak a kutatás szerint a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban pozitívabb szülésélményről számolnak be. A család a férfiak számára is testi-lelki egészségvédő tényező, a családon belüli feladatmegosztás pedig könnyebbé teszi a gyermeket nevelő párok mindennapjait.

Köszönet illet minden apát a családjáért végzett munkáért és a gyermeknevelésben vállalt szerepéért. Isten éltesse az apákat! - zárul a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye.