1. A terhességi teszt így vagy úgy, de megváltoztatja az életet

Ez tény, akár két csíkot, akár egyet várunk. Éppen ezért érdemes pár percet magunkra szánni, mielőtt belefogunk a tesztelésbe. Játsszunk el a gondolattal, mi lesz, ha pozitív hírt kapunk, és mit szólunk majd, ha negatív az eredmény.

2. mikortól érdemes terhességi tesztet csinálni?

A teszt a HCG hormon kimutatásán alapszik, amely a petesejt beágyazódásának időpontjától kezd el termelődni – ez általában az ovulációt követő 6-10. napon történik meg. Ezen időpont előtt nem érdemes tesztet csinálni, mert még a legérzékenyebb fajták is negatív eredményt adnak ilyenkor. Jelszó: türelem! A ciklus egyéni jellemzői, és a beágyazódás időpontjának bizonytalansága miatt nem mondható ki a szabály, mikor végezhető el leghamarabb a terhességi teszt, illetve, hogy mikortól mutatja ki a terhességet biztosan. Ahhoz is idő kell, hogy a HCG hormon vizeletben kimutatható szintje elérje a megfelelő mennyiséget. Két-három nappal a várható menstruáció előtt a nagyobb érzékenységű tesztek már sok esetben megbízható eredményt mutatnak, de a teljesen valós eredményhez az ideális időpont a menstruáció várható napja – a teszteléssel addig érdemes várnunk.

3. Patikában vagy drogériában is kapható

A választék viszont hatalmas! Ha tanácsot szeretnénk kapni a számunkra legmegfelelőbb típusú terhességi teszt kiválasztásához, válasszuk a gyógyszertári beszerzést, ahol segítenek a szakemberek. Ha már ismerjük a különféle típusokat, akkor nyugodtan válogathatunk az illatszerboltban is.

4. Jó, ha van otthon tartalékban egy-két terhességi teszt

Így szükség, gyanú vagy kétely esetén nem kell azonnal a boltba rohanni.

5. A terhességi teszt kiválasztása döntés dolga

Vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny tesztek. Ha a lehető leghamarabb szeretnénk megbizonyosodni arról, kisbabát várunk-e, akkor érdemes érzékenyebb tesztet választani. De még így is széles a skála: egyszerűbb és igényesebb kivitelek is vannak, a vékony papírcsíktól a műanyag kazettás tesztlapig sokféle terhességi teszt közül válogathatunk. A drágább típusok dobozában minden megtalálható, ami a teszt elvégzéséhez szükséges, az olcsóbb tesztcsíkok mellé viszont általában nekünk kell műanyag poharat készíteni. Ha megtaláltuk a megfelelő darabot, érdemes rögtön kettőt venni, hogy szükség esetén meg tudjuk ismételni a tesztet.

6. A kora reggeli órákban érdemes elvégezni a tesztet

Mert a HCG hormon a reggeli vizeletben található meg a legnagyobb koncentrációban.

7. A tesztelés előtt lassuljunk le, és teremtsünk nyugodt körülményeket!

A terhességi teszt elvégzésére csöndes, feladatoktól és külső hangoktól mentes perceket válasszunk, hogy ne kelljen kapkodni, ügyetlenkedni és az órát nézni.

8. A két piros csík pozitív eredményt jelent!

A mai teszteknél az eredményt általában piros csíkok mutatják, 10-15 percen belül. Ha a tesztablakban egy csíkot látunk, az azt jelenti, hogy nem kimutatható a terhesség. A két csík a pozitív eredményre utal, azaz a vizeletben jelen van a terhességi hormon. Figyelem! Az alig látható, nagyon halvány második csík is arra utalhat, hogy valaki készülődik odabent, de ilyen esetben pár nap múlva érdemes megismételni a tesztet. Ha a tesztpapír üresen maradt, akkor valamiért érvénytelen volt a mintavétel, meg kell ismételni azt.

9. Érdemes még egy terhességi tesztet csinálnunk a biztonság kedvéért

Bár a pozitív eredmény a tesztek megbízhatóságának köszönhetően nagyjából száz százalékig valós, de bizonyos esetekben előfordulhat álpozitív eredmény. Az „egy csík” viszont az idő múlásával még változhat kettőre!

10. Orvosi megerősítés

A pozitív teszteredmény mellett is csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy kisbabát várunk, ha az orvos megállapítja a terhességet. Innentől az a bizonyos piros csík mindennél értékesebb.

+1. Érdemes a pozitív terhességi tesztet az emlékek közé eltenni

Őrizzük meg egy „babadobozban”. Évekkel később jó lesz majd megmutatni a gyermekünknek élete első halvány jelét…

(fotó: Shutterstock)