Tippek kezdő anyáknak: mindig legyen B-terv! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tippek kezdő anyáknak: mindig legyen B-terv!

Clerget-Tasi Barbara
2020. okt. 14. 14:00
Babát várunk

Babavárás során hiába hallunk ijesztő történeteket álmatlan éjszakákról, a szoptatás nehézségeiről, az ítélkező „jóakarókról”, mégis azt hisszük, velünk ez nem történhet meg. És ha mégis?

Két gyermekem van. Ennek ellenére mindkét terhességem alatt biztos voltam abban, hogy minden flottul megy majd az első hónapokban. Az elsőnél szimplán naiv voltam, a másodiknál pedig bíztam az első gyermekemnél szerzett tapasztalatokban – és természetesen a feledés jótékony homályába veszett az a bizonyos 3 hónap, amikor a kialvatlanságtól annyira fáradt voltam, hogy azt hittem, belebeszélek a telefonba, de csak magamban gondolkoztam. Biztosan okkal feltételezzük a legjobbat a még meg sem született gyermekünkről, és bizonyára akadnak aztán olyan szerencsés anyukák, akiknél valóban egy földre szállt angyal kerül a kiságyba. Mégis azt gondolom, sokkal jobb felkészülni a legrosszabb verzióra is, hogy ne akkor pánikoljunk, amikor szembesülünk egy-egy komolyabb kihívással.

Az utolsó hónap

Gyakran hallom anyukáktól, hogy szinte a munkahelyükről mentek a szülőszobára, mert annyira jól viselték a terhességet. Akkor is érdemes kivenni az utolsó hónapot, ha remekül bírjuk a nagypocakos létet. Hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz alkalmunk legközelebb akár 10 órát is aludni egyhuzamban, vagy csak úgy beülni a barátokkal valahová egy kiadós beszélgetésre. Élvezzük ki az utolsó heteket, napokat a párunkkal, hagyjuk magunk mögött egy kis időre a hétköznapok mókuskerekét. Ha így teszünk, nyugodtabban és kipihentebben nézhetünk szembe az gyermekágyi hetek esetleges nehézségeivel.

Szoptatás

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy már az első nap ömlik az anyatej. Sőt, az a jellemzőbb, hogy fokozatosan indul be a tejtermelés a baba igényeinek megfelelően. És sajnos előfordulhat, hogy nem akar beállni az a bizonyos „kereslet-kínálat”. Érdemes már a babavárás során beszélni a lehetséges problémákról a védőnővel, valamint felkereshetünk szoptatási tanácsadót is, aki számtalan módszerrel, technikával megismertet minket. Ne akkor kezdjük el bújni a netet, amikor már otthon vagyunk az újszülöttel, és úgy tűnik, nincs elég tej. Beszélgessünk olyan anyukákkal is, akik valamiért a tápszer mellett döntöttek, mert számtalan oka lehet, hogy valaki ezt az utat választja – és nem azért teszik, mert nem elég kitartóak, vagy lusták a szoptatáshoz. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az anyatej valóban a legjobb táplálék a baba számára, de a kiegyensúlyozott, nem görcsös anyuka ugyanúgy fontos.

Alvás, nem alvás

„Ismerjük meg már a terhesség alatt, milyen módszerek léteznek a baba megnyugtatására, majd kísérletezzünk, mi az, ami a mi családunkban beválik.”

Bizonyára a szülők többsége már a várandósság alatt eldönti, hogyan szeretné altatni az újszülött gyermekét: kiságyban, babaöbölben, esetleg velük egy ágyban vagy a kezdetektől fogva külön szobában. Érdemes több lehetőségre is felkészülni, mert hiába tervezzük el, hogy ágyba szoktatjuk a picit, ha utána pár hét múlva nem látunk a fáradtságtól, mert kétóránként kelünk fel a gyermekünkhöz. Ismerjük meg már a terhesség alatt, milyen módszerek léteznek a baba megnyugtatására, főleg, ha a kezdetekben nagyon sírós a kicsi. Kísérletezzünk, mi az, ami a mi családunkban beválik – és az ne a sírni hagyás legyen!

Lesz feszültség

Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan pár, akik egyszer sem zörrennek össze az első hónapok okozta fáradtság miatt. Beszéljük át jó előre a kedvesünkkel, milyen helyzetekre számíthatunk, hogyan képzeljük el a megoldást, miben várunk egymástól segítséget, támogatást. Gondoljuk végig, mik az igényeink, melyek azok a dolgok, amikről szülőként sem szeretnénk lemondani, legyen az egy számunkra kedves hobbi vagy a kettesben töltött idő. Ha ezeket mégis nélkülöznünk kell, mivel tudnánk „kárpótolni” a másikat addig, amíg nem sikerül újra megteremteni a feltételeket a szeretett tevékenységekhez. Gyakoroljuk az empatikus kommunikációt, hogy ne támadjuk egymást a vitás helyzetekben!

Szülés utáni levertség vagy depresszió

A boldog babavárást sajnos nem mindig követi automatikusan a felhőtlenül boldog anyaság is. Fontos, hogy tudjunk a szülés utáni depresszióról, arról, hogy mik a tünetei, hogy idejében felismerjük, ha netalán nálunk is jelentkezik. Beszéljünk a jelenségről a szeretteinkkel is, hogy baj esetén ítélkezésmentesen, támogatóan segíthessenek.

Az összes nehézség ellenére, az anyaság csodálatos. Az aggodalommal, sírással, hasfájással, karikás szemekkel, és a terhesség után is megmaradt „terhes aggyal” együtt sem kérdés, hogy megéri-e vállalni. A gyerekünk egyetlen boldog mosolya – főként egy végigaludt éjszaka után –, mindenért kárpótol.

Ajánlott tartalom: https://csalad.hu/csaladban-elni/5-hiba-amit-az-ujdonsult-szulok-elkovetnek

(fotó: Shutterstock)