Két gyermekem van. Ennek ellenére mindkét terhességem alatt biztos voltam abban, hogy minden flottul megy majd az első hónapokban. Az elsőnél szimplán naiv voltam, a másodiknál pedig bíztam az első gyermekemnél szerzett tapasztalatokban – és természetesen a feledés jótékony homályába veszett az a bizonyos 3 hónap, amikor a kialvatlanságtól annyira fáradt voltam, hogy azt hittem, belebeszélek a telefonba, de csak magamban gondolkoztam. Biztosan okkal feltételezzük a legjobbat a még meg sem született gyermekünkről, és bizonyára akadnak aztán olyan szerencsés anyukák, akiknél valóban egy földre szállt angyal kerül a kiságyba. Mégis azt gondolom, sokkal jobb felkészülni a legrosszabb verzióra is, hogy ne akkor pánikoljunk, amikor szembesülünk egy-egy komolyabb kihívással.

Az utolsó hónap

Gyakran hallom anyukáktól, hogy szinte a munkahelyükről mentek a szülőszobára, mert annyira jól viselték a terhességet. Akkor is érdemes kivenni az utolsó hónapot, ha remekül bírjuk a nagypocakos létet. Hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz alkalmunk legközelebb akár 10 órát is aludni egyhuzamban, vagy csak úgy beülni a barátokkal valahová egy kiadós beszélgetésre. Élvezzük ki az utolsó heteket, napokat a párunkkal, hagyjuk magunk mögött egy kis időre a hétköznapok mókuskerekét. Ha így teszünk, nyugodtabban és kipihentebben nézhetünk szembe az gyermekágyi hetek esetleges nehézségeivel.

Szoptatás

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy már az első nap ömlik az anyatej. Sőt, az a jellemzőbb, hogy fokozatosan indul be a tejtermelés a baba igényeinek megfelelően. És sajnos előfordulhat, hogy nem akar beállni az a bizonyos „kereslet-kínálat”. Érdemes már a babavárás során beszélni a lehetséges problémákról a védőnővel, valamint felkereshetünk szoptatási tanácsadót is, aki számtalan módszerrel, technikával megismertet minket. Ne akkor kezdjük el bújni a netet, amikor már otthon vagyunk az újszülöttel, és úgy tűnik, nincs elég tej. Beszélgessünk olyan anyukákkal is, akik valamiért a tápszer mellett döntöttek, mert számtalan oka lehet, hogy valaki ezt az utat választja – és nem azért teszik, mert nem elég kitartóak, vagy lusták a szoptatáshoz. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az anyatej valóban a legjobb táplálék a baba számára, de a kiegyensúlyozott, nem görcsös anyuka ugyanúgy fontos.

Alvás, nem alvás

„Ismerjük meg már a terhesség alatt, milyen módszerek léteznek a baba megnyugtatására, majd kísérletezzünk, mi az, ami a mi családunkban beválik.”

Bizonyára a szülők többsége már a várandósság alatt eldönti, hogyan szeretné altatni az újszülött gyermekét: kiságyban, babaöbölben, esetleg velük egy ágyban vagy a kezdetektől fogva külön szobában. Érdemes több lehetőségre is felkészülni, mert hiába tervezzük el, hogy ágyba szoktatjuk a picit, ha utána pár hét múlva nem látunk a fáradtságtól, mert kétóránként kelünk fel a gyermekünkhöz. Ismerjük meg már a terhesség alatt, milyen módszerek léteznek a baba megnyugtatására, főleg, ha a kezdetekben nagyon sírós a kicsi. Kísérletezzünk, mi az, ami a mi családunkban beválik – és az ne a sírni hagyás legyen!

Lesz feszültség

Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan pár, akik egyszer sem zörrennek össze az első hónapok okozta fáradtság miatt. Beszéljük át jó előre a kedvesünkkel, milyen helyzetekre számíthatunk, hogyan képzeljük el a megoldást, miben várunk egymástól segítséget, támogatást. Gondoljuk végig, mik az igényeink, melyek azok a dolgok, amikről szülőként sem szeretnénk lemondani, legyen az egy számunkra kedves hobbi vagy a kettesben töltött idő. Ha ezeket mégis nélkülöznünk kell, mivel tudnánk „kárpótolni” a másikat addig, amíg nem sikerül újra megteremteni a feltételeket a szeretett tevékenységekhez. Gyakoroljuk az empatikus kommunikációt, hogy ne támadjuk egymást a vitás helyzetekben!

Szülés utáni levertség vagy depresszió

A boldog babavárást sajnos nem mindig követi automatikusan a felhőtlenül boldog anyaság is. Fontos, hogy tudjunk a szülés utáni depresszióról, arról, hogy mik a tünetei, hogy idejében felismerjük, ha netalán nálunk is jelentkezik. Beszéljünk a jelenségről a szeretteinkkel is, hogy baj esetén ítélkezésmentesen, támogatóan segíthessenek.

Az összes nehézség ellenére, az anyaság csodálatos. Az aggodalommal, sírással, hasfájással, karikás szemekkel, és a terhesség után is megmaradt „terhes aggyal” együtt sem kérdés, hogy megéri-e vállalni. A gyerekünk egyetlen boldog mosolya – főként egy végigaludt éjszaka után –, mindenért kárpótol.

Ajánlott tartalom: https://csalad.hu/csaladban-elni/5-hiba-amit-az-ujdonsult-szulok-elkovetnek

(fotó: Shutterstock)